En skjorte kan komme i mange forskellige afskygninger, både når det kommer til udformning, materialer og kvalitet. En af de mest afgørende attributter for en skjorte er dens krave, hvilket vi har haft ekstra fokus på i dagens indlæg.
Kraven er en afgørende faktor for hvordan en skjorte opleves, samt i hvilke sammenhænge den passer bedst. I dagens indlæg sætter vi fokus på fire forskellige grundlæggende skjortekraver og hvordan og hvornår de bør bruges.
Button-down kraven
Den mest almindelige type krave, og i særdeleshed når det kommer til casual skjorter. Du kan kende button-down kraven ved at kravespidserne holdes nede mod skjortens fremstykke via en lille knap på hver af skjortens knappeluk. En alternativ version af button-down kraven er den såkaldte button-under krave, hvor knapperne som holder kraven nede er gemt under kraven i stedet for at være synlige.
Oprindeligt stammer button-down kraven fra hestepolo-sporten, for at undgå at skjortekraven hele tiden skulle flippe op omkring ansigtet under kampen. Løsningen blev at man syede kraven fast med knapper, hvilket altså førte til button-down kraven.
En skorte med button-down krave anses ofte som et mere afslappet og casual alternativ til nogle af de mere formelle skjortekraver. Du kan dog sagtens bære slips og jakke til en button-down krave, det gælder blot om at finde noget som er tilsvarende casual og uformelt, eksempelvis i en mere preppyinspireret udgave.
Turn-down krave
Turn-down kraven er en af de mest almindelige og neutrale skjortekraver du kan vælge. Den ses ofte på lidt mere formelle og klassiske skjorter og kan kendes på kravens spidser sidder ganske tæt på hinanden og peger nedad.
En skjorte med turn-down krave er meget alsidig og kan både bruges til en pullover og et par chinos, såvel som til et jakkesæt.
Cut-away krave
Cut-away kraven har mange ligheder med den klassiske turn-down krave, men adskiller sig da kravespidserne har større afstand mellem sig og peger væk fra hinanden frem for nedad. I andre sammenhænge kaldes cut-away kraven for business collar, full-spread eller extreme cut-away, alt afhængigt af hvor langt der er mellem kravespidserne.
Pga. det store mellemrum mellem kravespidserne egner cut-away kraven sig særlig godt til slips og anses også for en af de mere formelle krave-typer.
Kinakrave
Kinakraven, eller maokraven som den også kaldes, er en kort krave uden fold, som stikker et par centimeter op fra skjorten skulderparti.
Kinakraven siges sjovt nok at stamme fra Kina, hvor man for længe siden begyndte at bære skjorter, der minder om nutidens skjorter med kinakrave.
En anden fortælling siger at kinakraven stammer fra 1800-tallets skjorter, som havde aftagelige kraver. På denne måde kunne man nemt tage kraven af og vaske den, frem for at skulle vaske hele skjorten, hvilket var meget praktisk dengang. Når man tog kraven af for at vaske den lignede den tilbageværende krave det vi i dag kalder for kina-kraven.
Kinakraven er primært forbeholdt uformelle sammenhænge og en casual påklædning, eksempelvis med chinos eller jeans.
Tekst: Jon Carrington
Foto: Evelina Svantesson
Hvad synes du om denne artikel?