Føler du dig overvældet ved juletid, og en begyndende stress når den nærmer sig? Så kan det være en god idé, at satse på en mere enkel og minimalistisk jul, med fokus på kvalitet før kvantitet, både når det handler om julegaver og julepynt. Nedenfor følger nogle tips som bidrager til ro og fred, uden at du giver afkald på julestemningen.
Gaverne
Giv en oplevelse En koncert, restaurantbesøg eller måske et spaophold? Et andet tip er at undersøge aftenkurser såsom keramik, madlavning, vinsmagning eller ølbrygning. Dels kan selve kurset være en perfekt gave, men selve aktiviteten kan også blive en sjov ting du kan gøre sammen med en partner eller ven. Dette kan i sidste ende resultere i en håndlavet og personlig gave at give bort.
Fremstil dine egne gaverHåndlavede gaver er undervurderede, og viser ekstra engagement og omtanke. Hvor skønt er det ikke at give din hjemmelavede kimchi, dine egne fotografier fint indrammet i en træramme eller måske kaffekopper du selv har drejet væk?
Køb færre, men mere betydningsfulde gaverKøb ikke bare for at købe, men tænk på hvad modtageren virkelig gerne vil have, og invester derefter i kvalitetsprodukter. Dette mindsker risikoen for ubrugte eller uønskede gaver. Snak sammen i familien eller vennegruppen, og gå sammen om gaven i stedet for.
Dekorationer og gaveindpakning
JuletræetPlastiktræ eller rigtig gran? Sandheden er at de begge har fordele og ulemper. Vores råd er at købe et økologisk, lokalt dyrket træ, eller invester i et mere vellavet plastiktræ. I så fald skal du opbevare det i lang tid (gerne et par årtier) og derefter genbruge det.
DekorationerneAlla genkender sikkert den store kasse med julepynt som hentes frem en gang om året, fyldt med plastkugler og uspecificeret krimskrams. Undgå at køb nyt til fordel for nogle naturlige, biologisk nedbrydelige alternativer i stedet for. Nogle alternativer kunne være, tørrede frugter, småkager, blomster og kogler. Tænk på samme måde når det handler om den øvrige dekoration af hjemmet og borddækningen. Naturlige indslag og levende lys går du ikke forkert i byen med.
GaveindpakningenEn smukt indpakket gave er en stor del af selve gaveoplevelsen. Men al den plastik, papir og tape, der bruges til at pakke gaver ind med, kan virke som spild af ressourcer. Vores tip er i stedet at vælge en gaveæske, som kan bruges mere end én gang. Du kan også genbruge kasser, avispapir, stof, papir og snor, samt bruge naturmaterialer som kogler og grankviste til at dekorere pakkerne med, og gøre dem mere personlige. Et andet tip er at droppe tapen, hvilket er nemmere end mange tror.
Julemad og borddækning
Færre engangsartiklerTænk på at minimere engangsartiklerne. Servietter til borddækningen kan være en sådan. Hørservietter, som kan vaskes og genbruges, er både praktiske og hæver niveauet for borddækningen.
Mindre madspildMed familiesammenkomster følger store mængder mad, det er uundgåeligt. Planlæg din menu på den rette måde, så du undgår et køleskab fyldt med rester ingen vil have. At stille mindre tallerkner frem, kan medføre at middagsgæsterne tager mindre, men flere portioner.
Invester i lokalt produceretNår det handler om mad, er der næppe noget bedre end at indtage lokalt producerede råvarer, som også kommer producenterne i dit område til gode. En nem måde at finde ud af hvor maden kommer fra, samt forstå og reducere fødevarers klimapåvirkning.
Sæsonmad og plantebaserede alternativerTænk på årstiden, når du sammensætter menuen. Det er ikke tilfældigt, at rosenkål, grønkål, rødkål og kartofler er gennemgående elementer på julebordet. Andre gode råvarer, der har sæson omkring jul, er blomkål, savoykål, rødbeder og broccoli. Hvis vegetariske og veganske muligheder ikke allerede er en selvfølge, kan julebordet være en god mulighed for at eksperimentere med nye kombinationer.