Stil handler i stor udstrækning om at skabe visuel balance i det tøj man har på og sætter sammen. Kombinationen af de forskellige materialer som tøjet er lavet af kan være udslagsgivende for resultatet..
Det kan virke som en mindre, ubetydelig detalje, men måden man sammensætter de forskellige materialer betyder mere end man tror. En måde at visualisere det er ved at forestille sig et par tynde hørbukser båret til en tyk, velpolstret vinterjakke. Det rammer helt ved siden af i stil og udførelse.
To grundfaktorer
Eksemplet herover var givetvis lidt overdrevet, og fortalt for at forklare fænomenet. For at gøre det lettere at forstå og er vi nødt til at bryde det ned i mindre bestanddele, og vi kan dele alt op i to underkategorier som man skal tage hensyn til: materialets tykkelse og ydre tekstur.
Tykkelsen på stoffet påvirker dels hvor varmt tøjet føles, men frem for alt visuelt, altså hvordan stoffet falder når du har tøjet på. Det vil sige at tøjet agerer og ser anderledes ud afhængigt af hvordan stoffet rør sig mod din krop. Lettere metervarer er ofte mere følsomme og følger let kroppens konturer. Det betyder at klæder i tyndere metervarer opfattes anderledes end dem i kraftigere metervarer. De kraftige opfattes som grovere, og dermed tungere og varmere.
Overfladetekstur handler grundlæggende om den pågældende metervare er mat eller skinnende, glat eller ru og så videre. Disse er egenskaber som både kan skabe forbindelse mellem de forskellige dele af din beklædning, men også skabe kontraster.
Man kan opnå rigtigt flotte effekter i sin beklædning når man via farvekombinationer (hvilket er yderligere en dimension i det at matche tøj) begynder at lege med at blande forskellige materialeteksturer. Det er vigtigt at understrege at der som altid ikke findes rigtigt og forkert når det kommer til at mikse og matche, og alt er i princippet muligt. Det er i høj grad et spørgsmål om personlig stil og fornemmelse.
Vi vil dog indledningsvis holde os til nogle enkle grundregler at gå ud fra, og som gør det lettere at skabe en velfungerende balance i vores påklædning. Til dette vender vi tilbage til de første begreber vi blev bekendte med. Materiales tykkelse og ydre tekstur.
Bland lignende metervarer
Som tommelfingerregel giver det oftest det flotteste resultat hvis man blander beklædningsdele som er syede i metervarer i samme tykkelse. Det skyldes at de oftest agerer og visuelt opfattes på samme måde. I vinterhalvåret kan det for eksempel være denim, fløjl, flannel og tweed, De er alle noget grovere og harmonerer godt sammen. Forestil dig for eksempel en tweedjakke til et par jeans, eller en flannelsjakke til et par fløjlsbukser. Strikkede trøjer udgør en naturlig del af det billede. Lad endda tankerne gå videre til valg af tilbehør, hvor strikkede slips, flannelsslips og lommetørklæder passer perfekt ind. Chambray og oxfordskjorter er også uundværlige i denne sammenhæng.
Som et eksempel på lettere materialer har vi hør, bomuld samt lettere uldmetervarer som fungerer godt sammen. Hvad angår skjorter, er finere poplin- og hørskjorter gode at sætte til førnævnte materialer. Tørklæder, lommetørklæder og slips i tynde og lette kvaliteter som modal og silke, såvel som hør og bomuld, komplementerer flot.
Når det kommer til overfladens tekstur kommer det ofte naturligt da kraftigere materialer ofte er dem med den groveste eller ru ydre tekstur, mens lettere materialer ofte er glattere og finere. Grove, matte og ru overflader lægger sig godt op ad hinanden, på samme måde som glattere, finere og mere genskinnende materialer såsom silke og finvævede uldvarer til eksempel harmonerer godt med hinanden.
Afslutningsvis er det værd at knytte et par kommentarer til læder og skovalg. Her plejer grovere lædertyper som grain læder, cordovan og grovbørstet ruskind at være oplagte valg til de tungere metervarer. Skolæstens form kan også være grovere og rundere og sålen tyk og grov. Drejer det sig i stedet om lettere og glattere materialer, passer det typisk ofte bedst med sko i et glat skind og med tyndere sålkonstruktioner eller sneakers, da det skaber en flot harmoni og visuel balance i din påklædning.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Hvad synes du om denne artikel?