Tekst: Mikael Vallin
Billede: Evelina Svantesson og Donna Rasmussen
Vi skal endnu en gang understrege, at nedenstående tekst skal betragtes som vejledende og ikke som lovparagraffer, der skal følges slavisk uden at stille spørgsmålstegn ved noget. Hovedformålet med at være iklædt et jakkesæt er at føle sig godt tilpas i det. At føle sig velklædt og selvsikker. Det er vores hensigt at formøble viden om, hvordan forskellige detaljer i jakkesættets udformning sommetider forstærker og andre gange nedtoner fremtrædende træk ved kropsbygningen.
At være høj og lidt spinkelt bygget i forhold til sin kropslængde er et almindeligt træk hos skandinaviske mænd. Sommetider kan det være fordelagtigt at forstærke indtrykket af en noget bredere kropsbygning for at skabe balance i det visuelle indtryk, man giver. Det kan man ofte opnå ved aktivt at vælge forskellige detaljer i det jakkesæt, man har på.
I store træk kan man vende ræsonnementet fra forrige indlæg om den lave og brede mand om. På en høj krop gør det sjældent så meget, og det er ofte ønskværdigt at forstærke indtrykket af en bredere fremtoning for at afbalancere den høje og spinkle proportion.
På blazeren kommer detaljer som revers, knapning, lommernes placering og mønster til at være faktorer, der i høj grad påvirker indtrykket. Hvis man vil give indtryk af en noget bredere overkrop, er bredere reverser på blazeren et fremragende middel. Spidse reverser giver indtryk af en visuelt vandret linje, som forstærker indtrykket af bredde. Desuden er dobbeltradede jakkesæt ofte et glimrende alternativ for mænd med disse kropsproportioner, da de to lodrette knaprækker og de dobbelte lag blazerstof på brystet forstærker indtrykket af vidde og bredde.
Kraven på den skjorte, man har på, spiller også ind i det visuelle indtryk af jakkesættet, da en turndown eller button down-krave med længere og mere spidse kravespidser har en visuelt slankende effekt. Det samme gælder for smalle slips. Skjortekraver med mere spread, eksempelvis cut away, øger indtrykket af en bred krop.
Også høje mænd bør være forsigtige med en lavt skåret buksetalje på jakkesættet, især i kombination med kort benlængde. Det skyldes, at benene kan fremstå som uproportionelt korte i forhold til overkroppens længde.
Tungere stofkvaliteter som flannel og tweed er desuden rigtig gode i denne sammenhæng, da de forstærker indtrykket af en mere bastant figur, ligesom at tyndere stof med sit fald giver indtryk af en slankere figur.
Ternede mønstre som windowpane og glencheck kan med fordel bruges af høje og spinkle mænd, da de visuelt giver et øget indtryk af bredde. På samme måde vil mønstre med lange striber give et øget indtryk af længde, hvilket kan få en høj krop til at fremstå spinklere, end den er.
Ved valg af tilbehør giver mere intensive og tydelige mønstre som tern og paisley en fordel i indtrykket af en høj og spinkel krop. Slips og lommetørklæder kan være et godt middel til at skabe visuelle holdepunkter med og bryde indtrykket af en høj og spinkel krop, da blikket "hænger fast" ved dem. Slips og lommetørklæder, som diskret går tone i tone med påklædningen, giver dog ofte et mere sobert helhedsindtryk.
Med din nyerhvervede viden om den visuelle effekt af ovennævnte detaljer på jakkesættet kan du nu eksperimentere og afbalancere indtrykket af dit eget yndlingsjakkesæt. Lad os antage, at du er høj og spinkel, men er helt vild med nålestribet mønster med striber på længden. Så kan den slankende effekt af dette om nødvendigt afbalanceres af andre detaljer. Brede, spidse reverser, en dobbeltradet blazer, lommernes placering og opslag på buksebenene m.m. giver som sagt et øget visuelt indtryk af kropsbredde. Held og lykke!
I uge 27 har vi begrænsede åbningstider på telefon. Venligst send en e-mail til [email protected]
Du kan finde vores svar på de mest stillede spørgsmål her.
Vi besvarer din mail inden for 24 timer på hverdage.