Bæltet er et stykke tilbehør, som diskret er med til at påvirke helhedsindtrykket af din påklædning - faktisk mere end hvad mange umiddelbart tror. I dette indlæg giver vi tips til hvordan du kombinerer med dit bælte og hvad du bør undvige.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Publiceret
05-02-2017
Dit valg af
bælte kan subtilt, men effektivt, være med til at påvirke helhedsindtrykket af din påklædning. Et bælte bør selvfølgeligt matches med din resterende påklædning, men først og fremmest med dine
sko. En indledende grundregel er, at man aldrig skal matche et sort bælte med brune sko eller omvendt. Det kan hurtigt give et indtryk af at den eneste grund til at man bærer bæltet, er for at holde
bukserne oppe. Det er selvfølgeligt også bæltets oprindelige primære funktion, men stilmæssigt ser det bare ikke særlig godt ud.
”An accessory, not a necessity”
Hvis dine bukser ikke kan holde sig selv oppe uden et bælte, så er de ganske enkelt for store og bør faktisk syes ind, hvis muligt. I bedste fald, bør bæltet holde bukserne på plads, men ikke være en nødvendighed for at bukserne bliver oppe. Man bør i højere grad se på bæltet som en visuelt, frem for et funktionelt, supplement.
Farver og materialer
Som sagt kan man, ganske enkelt, vælge bælte ud fra de sko man har. Brundt bælte til brune sko, sort bælte til sorte sko osv. Nogle mænd, med stor interesse for stil, har nærmest et bælte for hvert par sko de har. Og det siger ikke så lidt, når man tænker på, at der bare inden for brun er tan, chestnut, lysebrun, mørkebrun osv. Det kan hurtigt blive til mange bælter!
I takt med at matchningen går ned på nuance-niveau, plejer man ofte også automatisk at begynde, at kombinere i forhold til materialerne. Altså eksempelvis mørkebrunt ruskindsbælte til mørkebrune ruskindssko, som personligt er en af mine favoritkombinationer.
Et stofbælte er det mest uformelle og afslappede alternativ, når det kommer til valg af materialer, og kan bl.a. være et godt supplement til chinos eller shorts om sommeren. Et stofbælte bør ligeledes vælges ud fra hvilke farver man har i sin påklædning. Til et par hvide
sneakers, vil det eksempelvis være godt med et bælte med hvide detaljer.
Herunder følger et par eksempler på bælter i forskellige materialer, farver og nuancer.
Bredde og model
Når først farver og materialer er på plads, er bredden af bæltet den næste faktor, som er væsentlig at tage højde for. Bredden på et bælte forbindes ofte med formalitetsgraden, og som grundregel siger man, at jo smallere bælte, jo mere formelt. Bælter til jakkesæt er oftest omkring 30 mm brede, mens et bælte til et mere uformelt jakkesæt kan være 35 mm bredt. Til jeans vil bælter med en bredde på 35 mm eller mere som udgangspunkt være passende.
Et flettet bælte kan være en god måde til at få noget variation i dine bælter og tilføre en ekstra detalje til dit outfit. Et flettet bælte er et mere uformelt alternativ, men gør man det rigtigt, så kan det sagtens lade sig gøre at kombinere det med et
jakkesæt. Det kan til og med gå hen og blive en rigtig fin og interessant detalje. Som vi også har været inde på før, så skal man ikke være bange for at eksperimentere med at kombinere uformelt og formelt, da det kan føre til interessante outfits. Skulle du være i tvivl om noget, så er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.
For at hjælpe dig lidt på vej, har vi herunder sammenfattet, hvad vi mener en god basisgarderobe for bælter skal indeholde:
- Et sort bælte, med en bredde alt efter hvilken type bukser du oftest går med.
- Et mørkebrunt bælte, med samme gældende som i ovenstående.
- Et stofbælte, gerne i marineblå og med hvide detaljer.
Vi håber, at ovenstående guidelines kan være behjælpelige og give inspiration til, hvordan du kan udvælge og matche dine bælter. Som altid er det din egen personlige mening og stil, som er det vigtigste. Brug gerne indlæg som dette til at få inspiration og nye idéer, men vær tro mod din egen stil og det du føler dig tilpas med.
Hvad synes du om denne artikel?