Skjorten er en beklædningsgenstand, som kan spores hele vejen tilbage til antikken. Dengang så den dog givetvis lidt anderledes ud end i dag, blandt andet med knappeluk på bagsiden, og blev i højere grad anvendt som et stykke undertøj.
Den moderne skjorte, som vi kender den i dag med knappeluk foran, manchetter og den karakteristiske krave, har fandtes i godt og vel 100 år nu.
I dag er der stor variation i hvordan mennesker vælger at bære skjorten. Nogle bærer den under en trøje eller en blazer og andre helt for sig selv. Der hvor en del kommer i tvivl, er hvorvidt den skal stoppes ned i bukserne eller om man skal lade den hænge udover? Dette vil vi prøve at komme med et par guidelines til i dette indlæg, men først er det vigtigt at pointere, at glæden ved herreekvipering også består i, at man prioriterer de personlige præferencer man har. Vores guidelines skal altså i højere grad anses som gode råd til den tvivlende, fremfor strikte retningslinjer, man absolut skal følge. Du skal gøre det du selv føler dig mest tilpas med.
Hvilke karakteristika findes der så for skjorter, som bør stoppes ind i bukserne? For det første er længden ofte længere end forlommerne på bukserne, og derudover har skjortens nederste parti form som en halvmåne. Mere uformelle skjorter har ofte en mere lige udformning forneden. Derudover er det sidste knappehul i formelle skjorter ofte syet horisontalt, for at give knappen mere sidelæns bevægelighed når skjorten er stoppet ned i bukserne, hvilket gør at den holder længere. Når du går med blazer eller jakkesæt, bør skjorten ligeledes stoppes i bukserne, ellers kan det hurtigt komme til at se sjusket ud og lidt konfirmant-agtigt ud. I forhold til stoffet eller materialerne, så er formelle skjorter oftest fremstillet i stoftyper som twill, poplin eller satin, som også egner sig bedre til at være stoppet ned i bukserne.
Hvis du foretrækker at have skjorten udover bukserne, så er materialer som oxford, flannel eller chambray mere oplagte, da de også passer bedre til en mere afslappet stil. De sommerlige hørskjorter må også siges at være oplagte til at bære udover bukserne, samtidigt med at man måske har smøget ærmerne en smule op.
En af grundene til at en del undlader at stoppe skjorten ned i bukserne er pga. at de ikke finder det komfortabelt og praktisk. Vi har alle prøvet at bikse med en skjorte, der bliver ved med at kravle op, hvis man skal strække sig efter noget eller mens man sidder ned. Det kan hurtigt blive ret irriterende. Sker dette ofte for dig, så er det dog i højere grad også et tegn på at skjorten faktisk er for kort. En del producenter forsøger faktisk at løse netop dette problem ved at tilbyde ekstra lange modeller. Dette indebærer dog også ofte at ærmerne er ekstra lange, men disse kan man let få lagt op ved en skrædder for omkring 150 kr., hvis man ønsker det. Ofte er det besværet værd, da du kommer til at være betydeligt mere tilfreds med resultatet.

En sammenfattende tommelfingerregel til ovenstående spørgsmål er altså, at man stopper formelle skjorter ned i bukserne, mens man bedre kan have mere uformelle og afslappede skjorter hængende løst.
Tekst: August JohanssonBillede: Evelina Svantesson
Hvad synes du om denne artikel?
2 Kommentarer
Hej
Kan man sige noget om længden i cm: hvad skal en skjorte være i længde for at man kan have den i bukserne? Når man køber over nettet er det godt at have en sådan tommelfingerregel også
Den29 december 2020
@Rune: Kære Rune
Jeg forstår præcis hvad du mener. Det er dog svært at give en generel anbefaling til hvilke mål der er bedst. Selvom mænd er lige høje, kan der være forskel på både overkrop og benlængde. Derfor kan det optimale mål variere. Min bedste anbefaling er egentligt, at jo længere skjorte, jo bedre. Det er svært at finde en skjorte der bliver for lang at stoppe i bukserne.
Et tip du kan prøve, er at måle en skjorte du allerede har derhjemme, og som føles god i længden. Denne kan du måle og sammenligne med de skjorte vi sælger på Care of Carl. Vi beskriver tøjet nøje i vores tabel, samt viser billeder på hvordan vi har målt både skjorter og bukser.
Den05 januar 2021