At indrette et smukt hjem kræver lige dele tålmodighed og resurser, som inspiration og stil. For at hjælpe med det sidste, henter vi inspiration fra fem udvalgte designklassikere.
Tekst: Martin Johansson
Foto: Bukowskis
Publiceret
14-12-2021
At få sig en personlig indretningsstil, kræver på så mange måder præcis samme fremgangsmåde, som når du opbygger en personlig tøjstil. Du skal være eftertænksom, finde det der falder dig i smagen, men samtidig tænke på hvad der passer din personlighed. Det vigtigste er at bruge tid på, at finde det der inspirerer dig, og så have det som mål at stræbe efter. Vi er alle forskellige. Når det handler om indretning vil visse mennesker bare omgive sig med smukke ting, andre vil efterligne en specifik epoke, og den tredje vil bare at boligen der omgiver dem, skal være så funktionel som muligt. Uanset hvilken kategori du tilhører, findes der masse af inspiration at finde, fra de designklassikere vi har udvalgt.
LC4 af Le Corbusier
Chaiselongen
LC4 er designet af Le Corbusier, ifølge det princip at et møbel skal ses som en forlængelse af selve kroppen. Noget, der er inkorporeret i lædersædets naturlige kurver, hvilende på en buet metalramme med en solid base. Chaiselongen betragtes som et modernistisk mesterværk, og som et vidnesbyrd om dens tidløshed, får dens kombination af former og materialer stadig folk til at løfte øjenbrynene. Hvilket ikke er en dårlig ting, i betragtning af at den første blev designet i 1928.
PK61 af Poul Kjærholm
Sofabordet
PK61 er designet af Poul Kjærholm i 1956, og er en drøm for enhver minimalist. Den kvadratiske bordplade i marmor eller glas hviler ovenpå en enkel metalramme i rustfrit stål, og holdes sammen ved hjælp af gravitation. Det er den symmetriske, men afvigende placering af benene, der giver bordet dets karakter.
2368 Stora Kamel af Josef Frank
Josef Frank er en af Sveriges største formgivere og designere gennem tiden. Store kamel er et perfekt eksempel på, hvordan ham med udgangspunkt i funktion kunne skabe tidløse møbler, hvor formen alligevel var i fokus. For gulvlampe 2368 var den funktionelle idé, at den buede arm nemmere ville lade lyset falde ned over en læsestol eller sofa. Formen kom til at efterligne en kamels pukkel, hvilket gav lampen sit kaldenavn.
EA 117 af Charles & Ray Eames
Et af Charles Eames mest kendte citater lyder
"The details are not details. They make the design". Kigger man på kontorstolen
EA 117 ser man hvordan dette tankesæt grundlagde et design, hvor intet er overladt til tilfældigheder. Harmonien der opstår når stolens naturlige kurver ledsages af armlænets lette hældning, gør det ikke svært at forstå, hvorfor også denne stol anses at være et moderne møbelikon.
CH25 af Hans J. Wegner
Stolen, eller lænestolen,
CH25 blev første gang produceret i 1950, og er en af de første fire stole Hans J. Wegner tegnede på bestilling af Carl Hansen & Søn, som stadig den dag i dag er eksklusive producenter for stolen. Karmen består af eg eller valnød, og er beklædt med papirsnor som Wegner var en af de første til at benytte i møbeldesign.
Hvad synes du om denne artikel?