Ugens person i fokus er den lokale restauratør Kim Møller-Kjær som i den grad må siges at sætte sin hjemegn på det gastronomiske landkort med sin formidable og jordnære restaurant Villa Vest i Lønstrup i Nordjylland. Men det er ikke det eneste han får tiden til at gå med - læs mere om det og hvorfor Lønstrup er helt unikt i dagens artikel.
Tekst: David Brink
Foto: Love Ljungström
Publiceret
26-06-2018
Navn: Kim Møller-Kjær Bor: Lønstrup Uddannelse: Uddannet kok Beskæftigelse: Restauratør og ejer af Villa Vest, Villa Vest Badehotel og driver eget landbrug Hjemmeside: www.villavest.dk
|
Villa Vest ligger majestætisk forhøjet og kigger ud over Skagerrak, og det er i virkeligheden svært at vurdere hvad som er det bedste ved besøget – maden eller udsigten? Heldigvis behøver man ikke vælge nogen af delene fra, og det er nok netop helhedsoplevelsen som gør det hele så unikt. Kim har i mange år drevet restaurant i Lønstrup, og selvom han stadig er i restauranten hver dag, har han trukket sig ud af køkkenet og påtaget sig rollen som vært i huset. Men det er ikke det eneste han får tiden til at gå med, for i forlængelse af restauranten driver familien også det lækre og autentiske Villa Vest Badehotel lidt længere oppe i byen hvor gæsterne får den klassiske badehotelsoplevelse med et morgenbord som sender de fleste til tælling. For her skal du kigge langt efter industrifremstillet røræg og halvsløjt bacon, da Kim forsøger at holde det hele lokalt og tilmed selv driver landbrug hvorfra han får en stor del af råvarerne til maden i restauranten og på hotellet.
Turen fra badehotellet op til restauranten går gennem hovedgaden i den lille landsby og er med Kims egne ord bare en tur gennem ”Danmarks længste lobby”. Og det hele foregår da virkelig også i et utroligt roligt og behageligt tempo, hvor man i hele byen mærker hvordan der tages tid til at gøre tingene ordentilgt, og hvor samspillet mellem by og natur virkelig får god plads. Byen er desuden kendt for sine kunsthåndværkere hvis små værksteder og gallerier er synlige overalt man bevæger sig i byen. Vi havde mulighed for at høre Kim lidt nærmere om hans forhold til byen og det han laver.
Hvad er det bedste ved at bo i Lønstrup? Hvad er din relation til Lønstrup?
Jeg er opvokset blot nogle kilometer her fra, og har i mange år drevet virksomhed i byen. For mig er der kun en by: Lønstrup. Stemningen er laid back, og vi er meget åbne og gode til at tage imod folk. Jeg tror virkelig følelsen her når ind under huden på folk, for paraderne er sænket fordi der ikke er noget prætentiøst eller på den måde fancy over det her sted.
Hvad ville du anbefale til en person som bare har 24 timer i Lønstrup?
Rubjerg fyr – et helt unikt sted, hvor sandbankerne simpelthen eroderer og bliver smadret af grundvandet som trykker klinterne, og nærmest æder skrænten op. Kysten og sommerhusene forsvinder rent faktisk, hvilket er rigtigt synd.
Hvad synes du er det mest unikke her, noget som man måske ikke finder noget andet sted i verden?
Det er en by der er bygget op af kunsthåndværkere. Keramikere, trædrejere og glaspustere. Vi repræsenterer også de lokale håndværkere på hotellet og i restauranten med glas, service og andre ting. Byen er så stærkt forbundet, og alle hjælper og støtter hinanden og for at skabe et fantastisk sted, for os selv og for de gæster som besøger os.
Hvad er din holdning til tøj og stil? Har det nogen betydning i dagligdagens arbejde, for dig eller dine ansatte?
Jeg sætter pris på at være pænt klædt på, men jobbets funktioner stiller sine krav. Mine grise ligeglade hvad for noget tøj jeg har på, og når man arbejder fra 6 morgen til midnat, er det vigtigt at tøjet også er afslappet og praktisk. Min stil er ret casual og naturlig, for mig er det vigtigt at føle mig godt tilpas og tøjet skal afspejle den jeg er.
Har du et mantra eller en tanke der inspirerer dig?
Hverdagen skal være det fedeste! Forstået sådan, at jeg ikke vil arbejde og leve for weekenden og holde fri, men i stedet have en hverdag som er den jeg glæder mig til. Mine forældre arbejdede hele sit liv for at holde fri. Desuden prøver jeg i høj grad at ansætte inspirerende folk i virksomheden, da menneskerne omkring mig har en stor indvirkning på hverdagen.
Kan du fortælle lidt om din passion og beskæftigelse, og hvordan du endte med at arbejde med det?
Jeg er uddannet kok og startede i lære i ’92. I dag er jeg trukket ind i restauranten og har fået en værtsrolle. Jeg gør en dyd ud af at være i restauranten, og jeg tager imod gæsterne, serverer maden og skænker vinen. De fleste af gæsterne kender jeg efterhånden, og de kan godt lide jeg er i restauranten og taler med dem.
Har du nogle gode råd til dem som ønsker at lave det samme som dig? Eller som ønsker at arbejde med det de er passionerede omkring?
Det er vigtigt at kunne finde glæde i hverdagen, så vær sikker på at du har valgt med hjertet. Og når du har bestemt dig for noget, så gå all-in på det. Unge mennesker i dag har en tendens til at give let op, og jeg har mange lærlinge som stopper efter kort tid. Dem som gennemfører derimod kommer ud på den anden side og har fået så meget erfaring og hård hud, at de er klar til at stå på egne ben og møde verden.
Til sidst: Hvis du skulle anbefale noget, hvad som helst – hvad skulle det være?
Jeg tror ikke jeg fik nævnt det tidligere, men man kan ikke besøge Lønstrup uden at have været på Villa Vest.