Det prestigefyldte svenske urmærke Sjöö Sandström, er en af verdens få uafhængige urproducenter og de eneste i Sverige af sin slags. Det hele startede i 1986 med to urentusiaster, som havde et ønske om at få Sverige på verdenskortet blandt verdens bedste urmagere. Følg med på et spændende besøg på Sjöö Sandströms fabrik og mød nogle af hovedpersonerne bag varemærket.
Der var engang, hvor de svenske urproducenter var verdensførende i branchen. Når det kom til ure, var Sverige endda større end Schweiz, og den svenske urmager Viktor Kullberg var et udbredt og anerkendt navn i urverdenen. I løbet af 1800-tallet vandt hans skibskronometre den ene prestigefyldte pris efter den anden, og blev anset for at være de bedste i verden.
Christer Sjöö og Mikael Sandström grundlagde Sjöo Sandström med et ønske om at genoplive den stolte svenske urmager-tradition, hvilket samtidigt resulterede i historiens første produktion af svenskproducerede armbåndsure. Visionen med Sjöo Sandström var og er, at kombinere klassisk og traditionelt urmageri med moderne og innovativ teknologi.
Et af Kullbergs skibskronometre fra midten af 1800-tallet
Den første model, Automatic S1, så dagens lys i 1993 og i 1995 vandt modellen den prestigefyldte svenske designpris ”Utmärkt svensk form”. Allerede på et tidligt stadie begyndte Sjöö Sandström at anvende svensk stål fra Sandviks og guld fra Boliden i deres ure, som fra starten havde et stilrent og minimalistisk skandinavisk-præget design. Urkasserne blev fremstillet og fræset ud på Sjöö Sandströms egen fabrik et stykke uden for Stockholm.
Det store gennembrud for Sjöö Sandström kom i 1997, hvor de med modellen ”Chronolink Worldtimer UTC” positionerede sig på verdenskortet for ure. Chronolink var en banebrydende kombination mellem et klassisk mekanisk armbåndsur, med et manuelt optrækkeligt ETA 7001-urværk, og et højteknologisk digitalt ur. Det digitale urværk blev udviklet i samarbejde med svenske Bofors og bygger på samme avancerede teknologi som missilsystemet BAMSE. I dag er Chronolink en del af den permanente urudstilling på Musée international d'horlogerie (MIH) i Geneve.
Chronolink Worldtimer, en unik kombination af et digitalt og analogt urværk.
Et ur kan have stor betydning for din påklædning og et velvalgt ur kan løfte stilniveauet på de fleste outfits. Kort sagt signalerer dit ur, på en subtil måde, et tydeligt bevidst valg og ofte siger et ur meget om ejeren og dennes stil og livsstil. Dette var blandt andet et af de emner vi diskuterede, da vi mødtes med Sjöö Sandströms nuværende adm. direktør, Felix Formark, i deres nye lokaler i Stockholm.
Grundlæggerne, Christer Sjöö og Mikael Sandström, har forladt virksomheden for mange år siden og i 2012 overtog Formark posten som adm. direktør i en virksomhed med stærke produkter, men hvor der skulle forbedring til i forhold til markedskommunikation og salgsstrategi. Formark ankom med en stor interesse for ure og en tro på kvalitet, svensk håndværk samt værdifuld erfaring fra de sidste ti år med ledende poster i erhvervslivet.
”Dem som går med et ur fra Sjöö Sandström har ofte en stærk integritet og en tydelig tanke med deres stil”, forklarer Formark. ”Vores salgs- og markedsføringsmodel, når i dag bedre ud til de rigtige målgrupper end den gjorde tidligere. Vi er et mindre kendt varemærke, ligesom mange andre varemærker, der ligger i samme kvalitetssegment”, fortsætter han. ”Det er let at købe et ur fra et af de velkendte schweiziske varemærker og automatisk få en masse image og status med i købet. Vi oplever i stedet, at mange af de personer som går med et ur fra Sjöö Sandström, allerede er toneangivende i mange sammenhænge, både i forhold til stil og også personlighedsmæssigt. For dem er det ikke så vigtigt med imagedelen. I stedet lægger de stor vægt på kvalitet, design og selve uret. De ved selv, hvad uret er værd og hvad det står for, og det er tilstrækkeligt for dem".
Da Felix Formark tiltrådte som direktør i virksomheden var man i fuld gang med at lancere en ny model, som skulle tage Sjöö Sandström op på et nyt og højere niveau. Både i forhold til pris og kvalitet. Modellen hedder Royal Capital, er designet af produktionschefen Niclas Höglund og udkom i 2013 i et begrænset udvalg på 250 eksemplarer i stål og 30 eksemplarer i rødguld.
Royal Capital er et fantastisk flot og stilrent ur, som leder tankerne hen på udødelige klassikere som Patek Philippes ”Nautilus” og Audemars Piguets ”Royal Oak”, der begge er designet af legenden Gerald Genta. Modellen blev lanceret i forbindelse med Sjöö Sandströms repositionering af deres markedsidentitet og resultatet lod ikke vente på sig. Inden for ganske kort tid var Royal Capital modellen udsolgt og i særdeleshed modellen med rødguld, gik som varmt brød.
Modellen blev lanceret i forbindelse med Sjöö Sandströms repositionering af deres markedsidentitet og resultatet lod ikke vente på sig. Inden for ganske kort tid var Royal Capital modellen udsolgt og i særdeleshed modellen med rødguld, gik som varmt brød.
Royal Capital leveres i en tung, robust trækasse i massivt teaktræ, hvor der helt klart er hentet inspiration fra Viktor Kullbergs oprindelige skibskronometre. De svenske urmager- og håndværkstraditioner går hånd i hånd med nytænkning og moderne teknologier.
”I maj sidste år blev vores Royal Steel Worldtimer-model lanceret i 100 eksemplarer. Allerede før den udkom havde den fået stor opmærksomhed i diverse kredse for urentusiaster, og da vi endeligt lancerede den endte den også med at blive udsolgt på meget kort tid, fortæller Formark. Dette beviser blot, at deres nye markedsføringsstrategi giver pote og at flere og flere begynder at få øjnene op for Sjöö Sandström og kvaliteten af deres produkter.
Sammen med Formark bevæger vi os hen mod produktionschefen, Niclas Höglund, som befinder sig på etagen over os i den stilrene fabrik midt i Stockholm. Lokalerne er indrettet meget skandinavisk med lyse farver, beton og glas - lidt atypisk for urproducenter på dette niveau, hvor der ofte er en lidt mere klassisk og gammeldags indretning. På trods af den meget minimalistiske indretning emmer lokalerne stadig af passion og entusiasme, så man er ikke i tvivl om at de brænder for det de laver.
Sjöö Sandströms fabrik er typisk skandinavisk-minimalistisk indrettet.
Produktionslokalerne hos Sjöö Sandströms er selve hjertet i virksomheden og det er her, at urene bliver fremstillet i hånden af specialiserede og dygtige urmagere. Selve urværket er sat sammen af dele fra flere forskellige schweiziske producenter, da udviklingen af egne urværker er en meget dyr og krævende proces. Det er derfor ganske normalt for mange af premiumproducenterne, at de ikke selv udvikler deres urværker, men i stedet sætter dem sammen af dele fra eksterne leverandører. Det er kun få af premiumproducenterne, selv blandt de dyreste ure, som faktisk fremstiller deres egne urværker. Urene designes af Niclas Höglund, men i alt er omkring 100 personer involveret i produktionsprocessen. Urkasse, urskive, visere osv. skal sammensættes på en sådan måde, at det taler Sjöö Sandströms tydelige designsprog. Intet er overladt til tilfældighederne.
I produktionslokalerne er der en summende intensiv energi fra de erfarne urmagere, der arbejder med monteringen af ure, som skal ud på markedet. Andre sidder og foretager kvalitetssikring, servicetjek, skifter reservedele eller tryktester, bare for at nævne nogle af de forskellige områder, der bliver arbejdet med. Hver især har de deres personligt udformede arbejdsstationer. ”Et mekanisk ur bør have foretaget et servicetjek hvert 4-5 år for at undgå slitage og forsikre om tæthed samt et fuldt funktionsdygtigt ur”, forklarer Höglund. ”Det handler om at teste store dele af urværket, udskifte eventuelle slidte dele, samt at polere uret, hvis kunden ønsker det. Et servicetjek på et Sjöö Sandström ur tager typisk mellem 4 og 8 timer, afhængigt af hvilket urværk, der sidder i modellen”.
Nymontering af Royal Steel Chronograph
Når man ser alle de mikroskopiske dele i form af fjedre, tandhjul og skruer, samt det præcisionsarbejde som det indebærer, at arbejde med urværket, så virker et servicetjek som en rigtig god idé og noget der er alle pengene værd. Nogle af skruerne som er med til at fæstne tandhjulene er kun nogle tiendedele millimeter store og et urværk kan let bestå af mellem 200 og 500 dele, hvilket sætter det hele lidt i perspektiv.
Sjöö Sandströms ure indeholder hverken tourbillon eller en såkaldt evighedskalender, som er detaljer der er med til at hæve prisen på uret betydeligt. ”Vi har dog mulighed for at implementere netop evighedskalenderen”, resonerer Niclas eftertænksomt, da jeg spørger. Den eneste urmodel fra Sjöö Sandström, som er blevet kronometercertificeret via COSC, er Chronolink-modellen. Et kronometercertifikat er kort sagt en garanti for at urværket har en tidsangivelse, der opfylder meget specifikke og strikte krav. Til sammenligning er kun ca. 3 % af den samlede schweiziske urproduktion COSC-certificeret.
Det mest avancerede urværk fra Sjöö Sandström sidder i kronografmodellen Royal Steel Chronograph (et kronograf-ur er et ur, med små visere på urskiven, der angiver minutter, sekunder og timer). Urværket i Royal Steel modellen indeholder 25 ”jewels”, hvilket er en benævnelse man kan støde på ved urværker af en høj kvalitet. Antallet af ”jewels” beskriver ganske enkelt antallet af syntetiske rubiner, som sidder i urværket og udgør den del hvor akslerne, som går igennem urværkets tandhjul, hviler på. En mikroskopisk fordybning i rubinerne bliver desuden brugt af urmageren til at tilsætte den olie, der smører urværket og sikrer at uret går korrekt.
Alle som arbejder i produktionen på Sjöö Sandström kan udføre alle de forskellige arbejdsmomenter og de kører derfor et rotationssystem, så man løbende kommer til at arbejde med de forskellige momenter i produktionen”, forklarer Niclas, mens vi går igennem produktionslokalerne. ”Dette er både godt for medarbejdernes motivation, men ikke mindst for forståelsen af det arbejde man laver”, fortsætter han.
Da jeg spørger om, hvor mange ure der i gennemsnit bliver produceret hver uge, vil Höglund ikke give noget entydigt svar. ”Vi har højsæson i løbet af julen, foråret og under studenter- og eksamensperioderne, men det er svært at komme med et præcist svar, da det varierer kraftigt”. Uanset, så står det i hvert fald tydeligt, at det er en lang og tidskrævende proces, at montere og kvalitetsteste urene. Eksempelvis skal urværket roteres og testes adskillige gange for at sikre, at uret går helt korrekt. Dette bliver blandt andet gjort via en meget følsom mikrofon, som måler eventuelle afvigelser af lyden i urværket med tusindedels sekunder i præcision.
Urværkene testes i en maskine, som simulerer bærerens naturlige bevægelser.
På vores vej rundt i virksomheden lægger jeg mærke til en grøn og meget robust trækasse, der er udstyret med et såkaldt M-nummer. Personer med erfaring inden for militæret vil vide, at M’et står for at det er forsvarets ejendom. Og det er med god sandsynlighed ikke helt tilfældigt, at kassen står fremme til frit skue.
En vigtig milepæl for Sjöö Sandström var nemlig da de i 2010 vandt den officielle bemyndigelse til at forsyne det svenske forsvars piloter og luftbårne personale med ure. Konkurrencen var hård og omfattede nogle af verdens bedste urproducenter, men i sidste ende var det altså Sjöö Sandström som bedst opfyldte de krav, der blev stillet. Modellen, som blev til på grund af samarbejdet kom til at hedde
UTC Skydiver, og er et robust såkaldt ”toolwatch”, hvilket vil sige et ur, som er designet til at være et funktionelt stykke arbejdsværkstøj. Dette afspejler sig også i det rå design, som dog stadig er utroligt stilfuldt og passer til både en uformel, men også mere formel påklædning.
I forbindelse med aftalen leverede Sjöö Sandström 1100 ure til det svenske forsvar, men yderligere medførte aftalen stor offentlig opmærksomhed, hvilket var med til at øge interessen for varemærket blandt den civile befolkning. En sensationslysten nyhedsavis bragte endda en historie om, at ”forsvarets nye luksusure faldt fra hinanden”. Historien opstod på baggrund af, at 5 ud af de 1100 ure man leverede til forsvaret, svarende til en halv procent, blev sendt tilbage til en servicegennemgang. ”3 ud af de 5 indleverede ure bar tydelige præg af at have fået nogle meget hårde slag, som dog ikke er en ualmindelighed i en professionel militær flybesætnings hverdag, men fejlene var ikke på grund af en dårlig produktkvalitet”, indskyder Formark, som igen har sluttet sig til os i produktionslokalerne. ”Omtalen medførte faktisk, at mange, som aldrig tidligere havde hørt om Sjöö Sandström, tog ned til den lokale urforretning eller urmager, for at se hvad den omtalte UTC Skydiver model var for noget. Så her kan man vel roligt bruge udtrykket ’al omtale er god omtale’”, griner Formark.
Et andet produkt, som har været toneangivende og et vigtigt punkt i Sjöö Sandströms historie, er dykkeruret ”Landsort”, som blev lanceret i 2011 og opkaldt efter det dybeste punkt i Østersøen på 459 meter, som har samme navn. ”Uret er designet til at kunne klare dybe dyk og opfylder alle de design- og funktionsmæssige krav, som stilles til et professionelt dykkerur”, forklarer Formark.
I løbet af de seneste ti år har verdensøkonomien påvirket store dele af industrien for premiumure i en negativ retning. De store schweiziske giganter, som producerer titusindvis af dyre premiumure om året, har specielt kunne mærke dette og befinder sig i øjeblikket i en svær periode. Dette gør sig dog ikke gældende for Sjöö Sandström, som tværtimod vokser år efter år, både i forhold til deres identitet og deres position blandt verdens bedste urproducenter.
Virksomheden er i dag baseret på en perfekt kombination af dygtige forretningsmænd og urmagere med en enorm kundskab og passion inden for håndværket. Felix Formark har indtil videre indstillet sigtekornet på de nordiske markeder og arbejder kontinuerligt med at udvikle, opdatere og udvide det nuværende sortiment. Sjöö Sandström kigger dog også udad i verden og vil blandt andet være at finde på ”Baselworld”, den schweiziske verdensmesse for ure i marts.
Det er med stolthed og store forventninger, at vi på Care of Carl kan byde velkommen til et stykke svensk urhistorie, med et sortiment som bygger på de helt klassiske og stilfulde modeller, såvel som de mere komplekse og avancerede modeller, der er udviklet til mere specifikke situationer og anvendelsesområder.