I denne serie af to indlæg skal vi tale om, hvordan jakkesættets udformning rent visuelt kan få mænd til at fremstå i et mere fordelagtigt lys. Det rette jakkesæt kan få en lav mand til at se højere ud, en bred mand kan synes tyndere, og en høj, spinkel kropsbygning kan se mere velproportioneret ud.
Tekst: Mikael Vallin
Billede: Evelina Svantesson og Donna Rasmussen
Publiceret
22-11-2015
Lad os starte med at snakke om, hvordan du med fordel kan vælge dit jakkesæt ud fra din kropsform – hvad enten du ikke er ret høj eller er kraftigt bygget og vil undgå at se endnu bredere ud. Det handler alt sammen om at stræbe efter at opnå balance i synsindtrykket. At nedtone indtrykket af mindre fordelagtige træk og proportioner samt forstærke det indtryk, man i stedet ønsker at opnå, med midler som knapning samt forekomst og placering af detaljer på jakkesættets blazer og bukser. Farver og mønstre spiller også en stor rolle i denne sammenhæng.
Vi vil gerne understrege, at disse råd ikke skal ses som de eneste alternativer, og at alt andet slet ikke duer. Det handler om teori, som ofte fungerer i praksis, men som påvirkes af et væld af forskellige faktorer relateret til den person, der har tøjet på, sammenhængen og kropsformens forskellige mål og proportioner.
Sørg for en ubrudt lodret linje (3)
Lad os starte med at antage, at du har en lidt lav eller bred kropsbygning og vil undgå at se endnu lavere eller bredere ud. Generelt handler det om at forstærke indtrykket af lodrette linjer og fastholde en lang og ubrudt lodret linje, der giver et øget indtryk af højde. Alle holdepunkter, der får blikket til at stoppe, og som overskærer de visuelt lodrette linjer, giver indtryk af en kortere krop.
En knap så høj mand kan med fordel bruge enkeltradede blazere med to eller tre knapper, da det giver en mere slank fremtoning og ikke øger indtrykket af bredde. Det samme gælder også for mænd med en bred kropsform. Knapningen med to knapper gør en større del af skjortebrystet synligt i lodlinjen, hvilket skaber og øger indtrykket af længde. Hvis blazeren har tre knapper, skal kun den midterste knappes for at opnå samme effekt.
Blazere med revers, som har en flot rulning, forstærker ofte den lodrette linje og giver indtryk af, at du er slankere.Blazerens revers (1)
Blazerreverser, som har en flot såkaldt "roll", forstærker også den lodrette linje. Reverser, som i stedet ligger presset fladt ind mod blazerbrystet, giver indtryk af en større flad overflade hen over brystkassen og giver en bredere fremtoning. Her er det også fordelagtigt at vælge en blazer med noget smallere revers, da bredere reverser giver indtryk af øget kropsvidde. Endnu en gang gælder det, at det kommer helt an på personen, hvad der skal anses for at være smalle eller brede reverser.
Du kan med fordel finde den optimale reversbredde netop til dig, og det kommer du forhåbentlig også til med tiden. Hvis reverserne er for smalle, som de nu og da har været med skiftende trends, risikerer man, at de får ens hoved til at se uproportionelt stort ud i forhold til resten af kroppen. Dette ses ofte ekstra tydeligt på billeder og er sandsynligvis ikke ønskværdigt.
Skrå lommeflapper forstærker ofte indtrykket af en smallere talje.
Blazerens lommer (4)
Skrå lommeflapper forstærker indtrykket af en smallere talje og er noget mere fordelagtige end vandrette lommeflapper for lave og brede mænd. Udvendige lommer, såkaldte patch pockets, som er helt uden flap, er et godt valg i sådanne tilfælde. De giver dog blazeren en meget mere afslappet fremtoning.
Blazerens knapning (2)
En dobbeltradet blazer giver med sine dobbelte lag stof ofte øget indtryk af bredde. De parallelle knaprækker giver et visuelt indtryk af vandrette linjer, øger indtrykket af bredde og skærer den visuelt lodrette linje over, så man i visse tilfælde ikke opfattes som ret høj.
Blazerens længde (3)
Angående blazerens længde bør en lav eller bred mand altid iklæde sig en noget kortere blazer. Det ideelle er at give en illusion af lange ben, som samlet set giver indtryk af en længere krop. Hvis blazeren er for lang, kommer benene til at se kortere ud, og manden i
jakkesættet kommer dermed ikke til at se ret høj ud.
Snittet skal helst være figursyet, især for ikke så høje mænd, da en løstsiddende blazer snarere ser for stor ud, så man kommer til at se lille ud. Pasformen er ekstra vigtig, hvis du har lidt for meget på sidebenene, da en blazer, som er for vid, får dig til at se endnu større ud, og en for snævert siddende blazer fremhæver din faktiske bredde. Hemmeligheden er en figursyet, men ikke tætsiddende pasform.
”Hemmeligheden er en figursyet, men ikke tætsiddende pasform”
Bukserne (5, 6)
Det er flot med opslag forneden på buksebenene, men de er desværre et af de holdepunkter på lodlinjen, som vi vil undgå. Rent visuelt kan de give indtryk af at skære ens ben over ved anklen. Hvis bukserne desuden er til den korte side, som jo er populært for øjeblikket, bliver effekten endnu større. Det optimale for de lidt lavere og brede mænd er at bruge bukser med et smalt snit uden opslag, som har så lang benlængde som muligt. Dog skal det understreges, at bukserne trods alt ikke skal være så lange, at benafslutningen kommer til at ligge og hvile for meget på skoen eller foden. Så er der nemlig stor risiko for, at bukserne i stedet ser ud til at være for længe, hvilket igen giver det indtryk, at man ikke er ret høj.
En lidt høj buksetalje er også en fordel i den forbindelse, da den giver indtryk af længere ben, hvilken igen rent visuelt får en til at fremstå højere.
Hvis du er meget lav, er det visuelt mere fordelagtigt at bruge et helt jakkesæt i stedet for en blazer i en anden farve. Bukser og blazer i forskellige farver skaber yderligere et holdepunkt på lodlinjen ved taljen, hvor blazerens og buksestoffets forskellige farver og teksturer mødes og rent visuelt skærer en over på midten.Mønstre med striber på længden har ofte en slankende og forlængende effekt.
Farve og mønster
Hvad angår farve og mønster, kan vi kort sagt sige, at mørkere farver har en slankende visuel effekt, og at mønstre med striber på længden har en slankende og forlængende effekt. Ternede mønstre giver generelt indtryk af øget bredde.
Vi har nu talt om ekstremer for at statuere et eksempel. Der findes naturligvis lave mænd med afbalancerede kropsproportioner, som kan bruge for eksempel en velsiddende dobbeltradet blazer uden at se uproportionelt lave ud. Betragt disse råd som tommelfingerregler, du kan tage udgangspunkt i. Viden om hvilke ting, der har hvilken effekt på indtrykket af jakkesættet. Lidt på samme måde, som når det er sjovere at lege med et kemisæt, hvis man startede med at læse instruktionerne. Man får flotte farver og spændende røg i reagensglassene i stedet for bare at tage chancen og få en tung brun grød i bunden af reagensglasset. Det samme gælder brugen af jakkesæt. Lær de teoretiske regler, så du fremover ved, hvordan du skal eksperimentere og bryde reglerne.
I næste del fortæller vi om jakkesæt og blazere, der passer godt til mænd med en mere
høj og spinkel kropsbygning.