Du har måske lagt mærke til at slips ser bedre ud på nogle end på andre. Faktum er, at samme slips med forskellige knuder og bindeteknikker, kan have helt forskellige udtryk. ”The dimple”, folden eller hullet under under slipseknuden, har bl.a. en afgørende betydning.
Tekst: Mikael Vallin
Billede: Evelina Svantesson
Publiceret
18-09-2016
Uanset hvilken slipseknude du bruger og hvor god du er til at binde den, kommer denne lille detalje som kaldes "the dimple" til at gøre en synlig forskel.
Hvad er ”the dimple”?
Direkte oversat vil "dimple" betyde smilehul på dansk, og for at forklare lidt nærmere hvad en "dimple" er, så er det ganske enkelt den lille fold eller det lille hul, som opstår i stoffet lige under slipseknuden. Dimplens udseende afhænger af hvordan man aflsutter sin slipseknude.
Hvorfor skal man binde en slipseknude med en "dimple"?
Lige så vidt som der er mange der slet ikke er klar over en dimple som detalje, så er der også mange der udelader den helt med vilje, og det er selvfølgelig først og fremmest et spørgsmål om personlig smag. Grunden til, at vi argumenterer for at man bruger en dimple er, at slipsets fremtoning bliver langt mere levende at se på. Slipsestoffet får et pænere fald og slipseknuden kommer til at fremstå mere symmetrisk. Og slipset har trods alt en meget central plads i din påklædning, som man ikke kan undgå at lægge mærke til. Herunder kan du se forskellen mellem en slipseknude med og uden dimple.
En dimple giver dit slips et mere afslappet og levende udtryk, men uden på nogen måde at få det til at virke sjusket. Tværtimod udstråler dimplen en høj grad af stilbevidsthed og uden en dimple bliver slipset, efter min mening, mere sterilt og får et livløst udtryk.
Efter jeg nu har forsøgt at overbevise dig om at du skal binde dit slips med en dimple, så er det vidst på tide at fortælle lidt om forudsætningerne for netop at kunne lave en succesfuld dimple.
Slipsets bredde og flaskehals
Den første detalje som har betydning for forudsætningerne for at kunne lave en flot dimple, er slipsets bredde. Med bredden menes der både slipsets faktiske bredde, samt hvor slipsets "bottle neck" eller "flaskehals" er placeret. Slipsets flaskehals er der, hvor slipset går fra at være smalt til at begynde at blive bredere.
Hvis slipsets flaskehals er forskudt for langt mod slipsets brede ende bliver slipset helt enkelt for smalt i den del som skal lave dimplen. Hvis flaskehalsen i stedet sidder for tæt ved slipsets smalle ende, bliver det ligeledes svært at lave en ordentligt dimple, da der vil være for meget slipsestof ved knuden.
Materialekvalitet
Næste del i ligningen er slipsets konstruktion og det materiale det er fremstillet i. I mange tilfælde er slips fremstillet i materialer som silke, uld og bomuld eller forskellige blandinger af disse. Gode stofkvaliteter har generelt bedre egenskaber og giver et pænere spil og fald i stoffet, hvilket kan være med til at skabe en flot dimple når slipseknuden bindes. Ligeledes findes der også strikkede slips i ovenstående materialer og ved disse har det en betydning, hvor tæt slipset er strikket, for at det bliver stabilt, så man kan binde en flot knude. Mange strikkede slips er for tyndt strikkede og får derfor en tendens lidt at hænge som en død fisk nedover brystet.
Bind din slipseknude ordentligt!
Den vigtigste del er og bliver utvivlsomt måden hvorpå man binder sin slipseknude. Alt for ofte ser man slips der er bundet, hvor det nærmest ligner at personen bare har slynget slipset rundt om halsen og lavet en dobbeltknude, eller hvor knuden er for stor og løs så den hænger slapt under den opknappede skjortekrave og ser sjusket ud. Hvis man vil gå med slips bør man gøre det ordentligt, ellers opnår man nærmest bare den modsatte effekt.
Det er altså vigtigt at du binder dit slips rigtigt og så tilpas fast, så det sidder kontrolleret og pænt i forhold til skjortekraven. Dette kræver ofte lidt justering og hiven, både i den smalle og brede ende, for at slipset kommer til at sidde helt perfekt.
Selve dimplen laver du i den sidste del af slipseknuden, når du fører den brede del af slipset gennem hullet, så det falder nedover brystet. Her skal du sørge for at lave en fold, nærmest formet som en bølge, på den brede del af slipset, mens du fører det gennem hullet. På denne måde skaber du dimplen under slipseknuden.
Prøvebind dit slips før du køber det.
Nu kommer forudsætningerne for en flot dimple hurtigt til at lyde som en større videnskab, men det er det langtfra! Er du i tvivl, så er det ikke meget sværere end at prøvebinde et slips før du køber det. Så finder du hurtigt ud af om det er et slips med de egenskaber og det udseende som du synes om. Med tiden vil du finde ud af hvilke materialer og typer af slips du foretrækker, og hvilke der skaber den dimple du personligt synes bedst om.