Det er vel på en eller anden måde utænkeligt ikke at fremhæve Steve McQueen som et af vor tids største stilikoner. Hvorfor? Tja, svarene er mange, og det er helheden, der gør det.
Tekst: Olof Nithenius
Foto: Getty Images
Publiceret
28-10-2017
For det første er det tænkeligt, at mange mænd og for den sags skyld også kvinder tiltales af, at han udgjorde en slags antihelt. Han havde en broget opvækst, levede et lidt rodet liv og var gift flere gange. Det er ting som dette, der gør, at det måske er lettere at identificere sig med ham. Han bliver på en eller anden måde ægte i stedet for at være en del af det tilrettelagte Hollywood-billede.
Der findes mange fortællinger og anekdoter om denne legende.
Efter diverse midlertidige job og senere gennemført militærtjeneste begyndte han at studere skuespil i New York. Han fik et par TV-roller og slog igennem på denne måde, hvorefter han et par årtier senere lavede storfilm som Bullit, The Thomas Crown Affair, The Great Escape og The Gateway for blot at nævne nogle få. Rollepræstationer, som betød, at han i 70'erne var Hollywoods bedst betalte skuespiller.
I dag taler vi lige så meget om McQueen på grund af hans stil og interesse for motorsport som på grund af de film, han lavede. Netop interessen for motorsport var meget stor, og privat kørte han både motorcykel og racerbil på højt plan. Det betød, at han ofte selv udførte sine stunts, hvis de var motorrelaterede. Det hedder sig, at han af denne grund takkede ja til filmen Bullit, så han lovligt kunne give den gas i San Franciscos gader.
Han konkurrerede desuden privat, både med bil og motorcykel. I 1964 indgik han endda i et team, der repræsenterede USA i det klassiske 6-dages racerløb i Østtyskland. På vej dertil mellemlandede teamet i England og blev udstyret med motorcykeljakker fra Barbour. En model, vi i dag kender som International, og som har medført, at Barbour i nyere tid har udviklet netop en Steve McQueen-kollektion.
Hans stil privat var delvist præget af interessen for motorcykler, da han ofte bar en racing-jakke. På mange måder klædte han sig ganske enkelt og naturligt, og han sås ofte i jeans, chinos, Harrington-jakke, polo, T-shirt, trainers og støvler. Hans naturlige og almindelige stil har nok været med til at øge ikonstatussen og genkendelsesfaktoren for mange mænd.
De legendariske solbriller fra Persol forbinder mange stadig med ham i dag. I filmen The Thomas Crown Affair fra 1968 bar han den sammenklappelige model 714 med blåt glas og udødeliggjorde dem for altid. Det par, han bar på det hvide lærred, blev således solgt på auktion i 2006 for hele 70.200 USD. Flere andre af hans ejendele er også blevet solgt på auktion for svimlende beløb i nyere tid.
Netop ure er også noget, han forbindes med i flere sammenhænge. Tag Heuer fremhæver i dag stadig McQueen sammen med deres model Monaco, som han bar med blå urskive i filmen Le Mans. I urkredse har han også fået opkaldt en Rolex-model efter sig i form af det tidlige Rolex Explorer II Ref. 1655.
Urfanatikerne mener dog, at dette skyldes en misforståelse. McQueen har nemlig tilsyneladende aldrig hverken ejet eller båret denne model. McQueen var derimod den stolte ejer af et Rolex Submariner Ref. 5512. Dette ur satte rekord i 2009, da det blev solgt for hele 234.000 USD!
Det er en kunst at klæde sig enkelt og naturligt og alligevel stadig se fantastisk ud, og det er ikke for ingenting, at Steve McQueen har fået tilnavnet "The king of cool".
Hvad synes du om denne artikel?