Det at vide, hvordan man stryger en skjorte, er noget grundlæggende, der bør sidde på rygraden hos alle mænd, der tilstræber at kunne kalde sig velklædte. Mange vil måske fnyse af, hvor elementært det er overhovedet at tale om, hvordan man stryger en skjorte. Men vi vil gerne give alle mulighed for at klæde sig bedre, så derfor gennemgår vi i dag, hvordan man gør.
Mange har ofte den holdning, at de ikke behøver eller ikke gider at stryge deres skjorter. Man hører sommetider folk sige, "Jeg køber krølfri skjorter, så jeg behøver ikke at stryge dem", hvilket faktisk ikke er helt rigtigt, da selv en krølfri skjorte kun er krølfri i et vist omfang. Det behøver dog ikke være så svært at stryge sin skjorte. Det tager sjældent mere end 3-4 minutter, og den tid, du bruger ved strygebrættet, kan ses som et afslappende og meditativt øjeblik, du har for dig selv.
LÆS MERE: Stilskolen: Hvordan skal en skjorte sidde?DET SKAL DU BRUGE TIL AT STRYGE DIN SKJORTE
Det kræver ikke ekstravagant industriudstyr med store ruller og strygeborde at stryge en skjorte helt glat og fin. Du kan klare dig med følgende:
• En sprayflaske til at fugte skjorten
• Et almindeligt strygejern med dampfunktion
• Et strygebræt
Strygebrættet kan i nødstilfælde erstattes af en almindelig glat overflade, men stryg hellere på et rigtigt strygebræt, fordi det er udformet, så du nemt kan stryge dit tøj på det. Samtidig lader det også både fugt og damp fra strygejernet trænge igennem, og det er behandlet, så det ikke så let kan blive antændt.
SÅDAN STRYGER DU DIN SKJORTE
Nedenfor forklarer vi i ni enkle trin, hvordan du stryger en skjorte.
1. Fugt skjorten
Sørg for, at den skjorte, du skal stryge, er lidt fugtig, og at fugten får lov til at virke i nogle minutter, før du stryger skjorten. Det optimale er, hvis du har mulighed for at stryge den, efter at den er blevet vasket, og den ikke er helt tør endnu. Ellers kan du bruge en sprayflaske og sprøjte lidt vand på skjorten.
2. Se vaskeanvisningerne
Før du begynder at stryge skjorten, anbefaler vi, at du tjekker dens vaskeanvisninger for at se, hvor varm en temperatur det anbefales at stryge den ved. Det kan variere afhængigt af materialet, og hvis man er uheldig, kan tøjet tage skade, hvis det stryges ved for varm en temperatur. Så følg altid vaskeanvisningerne.
3. Start med at stryge ærmer og manchetter
Ærmerne og manchetterne er de dele på skjorten, der er lettest at starte med, da de bagefter kan hænge uden for strygebrættet, så de ikke krøller så meget, når du stryger resten af skjorten.
Start med at knappe manchetterne op, så de ligger fladt, og stryg dem derefter. Stræk derefter ærmerne, så de også ligger fladt, og der ikke dannes folder på undersiden. På den måde er det tilstrækkeligt at stryge den ene side af ærmet, fordi du samtidig får den anden med nedenunder.
Husk, at ... ... du ikke må trykke spidsen af strygejernet for hårdt mod tøjet, men i stedet skal lægge mere vægt på den bageste del. På den måde undgår du at få irriterende små folder i stoffet, som senere bliver svære at fjerne. |
4. Gå videre til bærestykket
Bærestykket er det stykke stof, som på skjorten sidder øverst på ryggen, ved nakken, fra skulder til skulder. Dette stykke kan være lidt besværligt at stryge, hvilket er grunden til, at det er nemmest at tage det som noget af det første, så man ikke krøller resten af skjorten, når det stryges. Sørg for, at skjorten er knappet op, og læg den på strygebrættet, så bærestykket kan ligge fladt. Stryg det derefter. Træk lidt i stoffet, hvis det er nødvendigt for at rette det ud, når du stryger.
5. Stryg kraven
Før du går videre til skjortens for- og bagstykke, bør du stryge kraven. Den skal stryges bukket op. Hvis det er en button down-skjorte, skal du også knappe kraven op og stryge den bukket op. Det er som regel nok, at du stryger indersiden. Giv gerne kraven lidt ekstra damp, så den nemmere kan glattes ud.
Når du har strøget kraven, bukker du den ned igen, og hvis du vil, kan du også lidt forsigtigt stryge den igen eller bare sætte strygejernet oven på kraven i nakken og give den damp, så kraven lettere holder formen. Hvis du vil have, at kraven får så jævn og fin en rulning som muligt forrest ved knapningen, skal du absolut undgå at stryge den bukket der.
Når du er færdig, knapper du den øverste knap, hvilket gør arbejdet nemmere, når du stryger resten af skjorten, fordi den ikke så let glider rundt, når du trækker den hen over strygebrættet.
6. Fortsæt med den ene halvdel af forstykket
Træk skjorten på strygebrættet, så den ene halvdel af skjortens forstykke ligger fladt. Start med at stryge stolpelukningen og derefter resten af forstykket. Hvis du først stryger den side, som knapperne sidder på, kører du forsigtigt strygejernet ind mellem hver knap – ikke hen over dem. Træk lidt i stoffet, så det strækkes, hvis du har brug for at rette folder ud, inden du stryger hen over dem. Folder, som man har strøget hen over, er sjældent nemme at fjerne.
7. Drej rundt til ryggen
Når du har strøget den ene halvdel af forstykket, er det helt naturligt at dreje skjorten rundt på strygebrættet, så du kan stryge ryggen. Sørg for, at den ligger glat, og stryg derefter. Flyt den rundt på strygebrættet, og stræk den, hvis der ikke er plads til hele ryggen fra starten af.
8. Slut af med sidste halvdel af forstykket
Efter ryggen drejer du skjorten på strygebrættet en gang til og slutter af med at stryge den sidste halvdel af forstykket. Og så har du en glat og fin skjorte!
9. Hæng skjorten på en bøjle
Når du er færdig, hænger du skjorten på bøjlen og lader den køle af i mindst 10 minutter, før du bruger den. Hvis du tager den på, mens den stadig er lidt varm og fugtig, bliver den nemmere krøllet, end hvis du lader den vente lidt.
Held og lykke!
LÆS MERE: Sådan passer og opbevarer du din skjorte4 STILFULDE SKJORTER, DU KAN LÆGGE PÅ STRYGEBRÆTTET