5 begynderfejl, du bør undgå, når du begynder at investere i din garderobe
Der er mange faldgruber på den fornøjelige og spændende rejse hen imod en ordentligt sammensat garderobe med kvalitetstøj.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Charlotte Håkansson
Publiceret
24-02-2018
Efter selv at have brugt lang tid på at opbygge min garderobe, med mange værdifulde erfaringer til følge, vil jeg i dagens indlæg dele nogle af mine egne bedste tips, som måske kan hjælpe dig med selv at foretage gode investeringer.
Uanset hvordan rådene nedenfor lyder, skal du undervejs i dette forløb lære ud over tipsene og lytte til din egen mavefornemmelse. Det er trods alt din egen mening som er den vigtigste og du skal have det godt med de valg du træffer. Følgende råd skal altså blot betragtes som vejledende og vidensdeling ud fra de erfaringer jeg selv har gjort mig.
1. At gå på kompromis for at spare penge
Du finder en blazer, som føles perfekt. Stoffet er præcist det, du har ledt efter, pasformen er så god, at du slet ikke har lyst til at tage den af igen og du har en masse idéer til, hvordan og hvornår du kan bruge den. I det afgørende øjeblik vælger du i stedet at købe en blazer, der koster meget mindre, sådan så du samtidigt kan købe et par sko, du også gerne vil have. ”Kompromisblazeren” minder godt nok om den blazer du oprindeligt ville have, men den kommer nu i de fleste tilfælde til at blive hængende i din garderobe, fordi den ikke har lige præcis de detaljer, der gjorde, at du var helt vild med den første. Pointen er; lad være med at på kompromis, det straffer sig næsten altid i det lange løb.
2. At købe de forkerte størrelser, eksempelvis når det gælder blazere
Jeg købte for nylig et sort secondhand vintage-flannelsjakkesæt. Et fantastisk stykke tøj, som en anden mand tydeligvis har haft glæde af i lang tid, og som nu kommer til at indgå i min egen garderobe. Da jeg betalte, talte jeg lidt med manden ved kassen om købet. Det var en klassisk lang blazer med et smalt snit i størrelse 48. Et usædvanligt fund blandt masser af gamle blazere i størrelse 54 og 56. Manden ved kassen erklærede meget selvsikkert, at han selv var en størrelse 52 og helt klart ikke kunne bruge det jakkesæt, som jeg nu købte. Manden var nogle centimeter kortere end mig og vejede sikkert også lidt mindre. En størrelse 52 ville sandsynligvis hænge som en sæk over hans skuldre, uanset hvor begejstret han måske var for en "løs pasform". Ergo: Slug stoltheden, og sørg for at ”lære”, hvilken størrelse du reelt skal have for at tøjet passer. Test desuden altid forskellige størrelser, da en størrelse 50 i et mærke ikke nødvendigvis er en størrelse 50 i et andet.
3. At følge købsguides slavisk
Lad være med slavisk at følge de købsguides, der i dag findes i hobetal på internettet, men lyt også til din egen personlige stil. Købs- og stilguides kan være gode, men afspejler ikke altid alle mænds behov. Her på Carl Magazine siger vi eksempelvis, at velklædte mænds skogarderobe bør indeholde et par brune og et par sorte oxford-sko i glat læder. Dette er blot et alment råd, men hvis du, som jeg, i stedet er mere til grove brogues i forskellige udførelser, så er det denne type sko, du bør investere i stedet. Invester i tøj du kan se dig selv i og ikke fordi du har læst at du skal have det i en købsguide.
4. At købe den forkerte type tøj
Det tøj, du først og fremmest skal begynde at investere i, er gode varianter af det tøj, du allerede bruger meget. Ikke det tøj, der ser sjovest ud eller er "sjovest" at købe. Det handler om at investere i en god marineblå blazer i stedet for den grønternede blazer, som bliver et sjovt "krydderi" i garderoben, men som kun bliver brugt et par gange om året. Start fra bunden af, og læg ud med det du kommer til at slide mest på. Start med at købe det tøj, du teoretisk set kan bruge flere gange om ugen. Det er ikke altid lige så sjovt, men meget bedre på langt sigt. Dermed ikke sagt at du ikke skal eksperimentere en gang imellem, for det skal bestemt også til for at du kan udvikle og bygge videre på din stil. Jeg siger blot at det altid er en god ide lige at tænke igennem, hvornår og hvor meget du egentligt får brugt det forestående køb.
5. At købe for lidt af de ”perfekte modeller”, når lejligheden byder sig
Når du begynder at få øjnene op for, hvad din garderobe reelt bør indeholde, er det ofte smart at købe mere end ét eksemplar af det tøj, du ofte bruger. For eksempel hvide eller lyseblå skjorter i den helt rigtige model og pasform eller jeans, der sidder helt perfekt. Når du finder disse ”perfekte modeller”, er det en rigtig god idé, at købe to par af den pågældende model. Især hvis du ved, at du slider meget på denne type tøj. Resultatet er, at du kan (og skal) skifte kontinuerligt mellem disse to par. De holder begge i længere tid og slides heller ikke så meget, som hvis du kun bruger det ene par dobbelt så meget. Så behøver du heller ikke bande over, at bukserne ikke kan fås i samme udførelse næste sæson, hvilket ofte kan være tilfældet.
Hvad synes du om denne artikel?