I dagens indlæg kommer vi med de vigtigste tips til hvordan du bedst lykkes med at bære slips. Vores stilrådgiver, Mikael Vallin, er selv en engageret slipsebærer og bruger slipset hyppigt, både til hverdag og fest. Her kan du læse mere om hans bedste tips.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Charlotte Håkansson
Publiceret
07-01-2018
Først og fremmest, er forudsætning nummer et, at du kan binde en ordentlig slipseknude. Det er hverken særligt svært eller omstændigt, så med bare en lille smule træning kan du hurtigt lære at binde en god slipseknude. Hvis du er i tvivl om hvilken slipseknude du skal anvende og hvordan man binder den, så kan du læse mere
her. Du kommer dog langt med en "four in hand"-slipseknude og behøver i princippet ikke kunne andre slipseknuder end den. Dertil skal det siges at vi anbefaler at du altid binder dine slips op efter brug, da de ikke har godt af at forblive bundne. Men nu til de øvrige tips.
Størrelsesforholdet mellem slipseknude og skjortekrave
En ofte set fejl, som kan være med til havarere selv det flotteste slips, er når man binder en knytnæve-stor slipseknude og presser den ind under en for lille skortekrave. Tommelfinger-reglen er at jo større afstand (spread) der er mellem spidserne på skjortekraven, jo større slipseknude kan man tillade sig at lave. Ved en full-spread krave kan man altså eksempelvis sagtens anvende en fyldig windsor-knude, mens det er en meget dårlig idé til en smal button-down krave.
Hold slipseknuden stram
Netop en af grundene til at mange har for store slipseknuder er, at slipseknuden simpelthen er bundet for løst. En god slipseknude skal bindes stramt og formes så den sidder tæt op ad den knappede skjortekrave. Dette opnår man ved at gradvist at hive i begge slipsets ender efter det er bundet.
Slipsets længde
En anden grundlæggende regel omhandler slipsets længde, som bør være præcis så langt, at det går til bukselinningen på et par bukser med normal taljehøjde. Hvis bukserne du bærer har en høj talje er det også okay, hvis slipset går et par centimeter ned over bukselinningen, men ikke mere end det.
Sammensætningen mellem mønstre og farver
Slipsets grundfarve skal harmonere eller matche med farven på din blazer, eksempelvis et marineblåt slips til en blå, brun eller grå blazer. Derudover fungerer det også godt, hvis farven på din skjorte også er at finde i slipsets mønster. Det samme gælder i øvrigt også hvis du går med lommeklud. Dog anbefaler vi ikke at slips og lommeklud har præcist samme mønster eller farve, da det hurtigt kan komme til at se lidt for kontrolleret ud
Desuden er god grundregel, at slipset helst skal være mørkere end skjortens farve.
Det rigtige materiale
Et slips behøver ikke nødvendigvis at være lavet af silke - tværtimod. Eksperimenter med forskellige materialer alt efter hvilken anledning og påklædning du skal bruge slipset til. Materialer med kraftige og matte teksturer, såsom uld, bomuld og hør passer super godt ind i mere afslappede sammenhænge og hvis du synes at det traditionelle glatte silkeslips bliver lidt for formelt.