"Manners maketh man" (manerer gør manden) er et udtryk som er blevet anvendt siden langt tilbage i historien - og det er bestemt ikke et tilfælde.
Tekst: David Kayitana Lui
Foto: Ted Olsson
Illustrationer: Jacob Brink Laursen
Publiceret
09-12-2017
En velklædt person forventes som udgangspunkt også at være høflig og besidde evnen til at indgå i en social sammenhæng på elegant vis. Stil er langt fra noget som udelukkende bestemmes af din påklædning, men har i højere grad også noget at gøre med din opførsel overfor andre. Det kan være i forbindelse med en fin middag, dit første møde med svigerforældrene eller noget helt andet – egentligt er sammenhængen underordnet. En rigtig gentleman ved hvordan man skal gebærde sig, uanset situationen eller selskabet.
1. Kom til tiden
En god gæst er punktlig og kommer til tiden – hverken en halv time for tidligt eller en halv time for sent. Hvis invitationen siger kl. 18.00, så er du der gerne et par minutter før og skulle du blive forsinket, hvilket kan ske for selv den bedste, så giver man besked til værten – gerne i så god tid som muligt. Undgå for mange og lange undskyldninger, men giv et kort og præcist svar på hvornår du regner med at kunne være der.
Tid er en knapfaktor for mange og alle hader at vente, så prøv for din egen og andres skyld at gøre det til en vane at komme til tiden.
2. Kom ikke tomhændet
Når du inviteres til en begivenhed eller fest, så er det altid god kutyme at have en lille værtsgave med. Det behøver/skal ikke være dyrt, det vigtigste er at du får værten til at føle at du sætter pris på invitationen og at du faktisk har tænkt over den gave du taget med. Find på noget som du ved din vært vil sætte pris på.
3. Tænk over din påklædning
Vi lagde i starten af indlægget vægt på at en stilfuld påklædning langt fra har noget med begrebet “gentleman” eller gode manérer at gøre. En ”korrekt” påklædning er dog stadig en måde, hvorpå du kan udvise respekt over for værterne og den begivenhed du er inviteret til. Er du inviteret til et bryllup, en rund fødselsdag eller lignende, så tropper du ikke op i et par gamle slidte jeans og en t-shirt – det virker respektløst og udstråler at man egentligt er lidt ligeglad med det hele.
Klæd dig på efter sammenhængen og se det som en mulighed for at bruge din påklædning som en forlængelse af din personlighed. Hvis du er i tvivl om dresscoden kan du altid henvende dig til værterne. En god regel er desuden at det altid er bedre at ”klæde op” end at ”klæde ned”.
I fald du stadig er i tvivl, så går du aldrig galt i byen med en ukonstrueret blazer, en button-down skjorte, chinos og et par chukka boots. Et enkelt outfit, i en god kombination mellem smart og casual, som vil passe ind i de fleste sammenhænge.
4. Træk stikket ud og vær til stede
Vær nærværende – hvilket bl.a. betyder at du ikke sidder og kigger på din telefon eller lignende, men at du faktisk lytter, deltager og er til stede. Om du helt slukker din telefon eller sætter den på lydløs er helt op til dig, men har du noget vigtigt du bliver nødt til at tjekke op på, så træk dig til side, væk fra selskabet, fremfor at gøre det ved middagsbordet. Man virker uinteresseret og direkte uhøflig, hvis man sidder og tjekker telefonen mens andre sidder og snakker og indirekte signalerer du at du hellere ville være et andet sted og lave noget andet.
Derudover er det også meget sundt engang imellem at nyde nuet fremfor at have travlt med alt mulig andet. Nyd selskabet, omgivelserne og maden og læg telefonen på hylden – det tager du ikke skade af.
5. Vis den bedste side af dig selv og nyd det
Smil og vær glad. Det lyder enkelt og det er det faktisk også. Få dem i dit selskab til at føle sig godt tilpas, hjælp til hvor der er brug for det og vis taknemmelighed for at du er inviteret. Forsøg at nyde det, også selvom du måske har meget andet at tænke på eller egentligt hellere ville være et andet sted. Nu er du i det og du kan lige så godt få det bedste ud af det og gøre det til en god dag eller aften – både for din egen og andres skyld.