I 2017 føles stilregler som et forældet begreb for mange. Hvorfor skulle vi overhovedet klæde os ud fra regler? Det er en sund tankegang, og mange klassiske stilregler har også udspillet deres rolle.
"Aldrig brune sko efter kl. 18.00" eller "aldrig hvide bukser efter Labor day (første mandag i september)" – disse er to tydelige eksempler, som ganske enkelt ikke er relevante længere. De blev vedtaget på et tidspunkt, hvor brune sko var en del af fritidsbeklædningen. Grunden til, at man ikke brugte hvide bukser om vinteren, skyldte hovedsageligt associationerne til farven, som egnede sig bedst til varme sommermåneder. I dag har designere og stilikoner for længst udfordret denne norm, og begrebet "winter whites", som består af de mere grove, efterårsegnede typer stof i hvid, findes i noget nær alle kollektioner.
I dagens artikel har jeg valgt at fremhæve en række stilregler eller i hvert fald tips, som jeg selv forsøger at holde mig til, når jeg sammensætter min påklædning.
Der er naturligvis altid undtagelser, der bekræfter reglen, og punkterne nedenfor gælder kun for skræddersyet påklædning og kan ikke overføres til mere afslappet tøj.
1. Brug altid sko i samme farve som bukserne eller mørkere
Dette gælder især for jakkesæt, hvor lysebrune sko til et mørkt jakkesæt ganske enkelt risikerer at stjæle for meget fokus fra resten af påklædningen. Men når det er sagt, findes der masser af situationer, hvor mellembrune sko passer udmærket. De fungerer fint sammen med beige bomuldsbukser, mellemgrå flannelsbukser eller et par afslappede jeans.
2. Undgå for mange mønstre i din påklædning
Når man kombinerer for eksempel skjorte, slips og jakkesæt, kan jeg anbefale at have mindst ét stykke tøj uden mønster. Dermed afbalanceres indtrykket, og man undgår, at helhedsbilledet bliver for spraglet. En ting, der er mindst lige så vigtigt er målestokken for de respektive mønstre. Et jakkesæt med brede nålestriber kan fint kombineres med en skjorte med smalle striber, men hvis man har for mange mønstre i samme størrelse og målestok, risikerer man, at de alle smelter sammen.
3. Brug tøjets tekstur til at skabe liv i påklædningen.
Hvis man vil have tøj helt uden mønster, men ikke ønsker at komme til at ligne en kedelig politiker, kan det gøres på flere måder. Først og fremmest ved at kombinere forskellige typer tekstur i påklædningen. Det kan være en lodden overflade på et par flannelsbukser, en glat poplinskjorte og et grenadineslips, som med sin særlige karakter giver variation og liv i påklædningen.
4. Undgå mønstrede bukser
Dette kan lyde begrænsende, men i en påklædning, der er bygget op omkring en blazer, er ensfarvede bukser efter min mening altid at anbefale, så man som i punkt nr. 2 får en basis, hvor man derefter kan tilsætte ternede blazere, stribede skjorter eller mønstrede slips.
5. Brug gerne opslag på bukserne
Med opslag menes de syede opsmøgede kanter, der ses ved især jakkesæt med bukser og blazer i forskellige farver og afslappede jakkesæt. De er dels en detalje, jeg kan lide rent æstetisk, men dels har opslag også en praktisk funktion, hvilket mange glemmer. Opslaget opsamler ekstra stof (ofte op til 10 centimeter), som giver tyngde i buksernes nederste del, så der opnås et bedre fald.
6 Undgå at matche for meget
Gentagelse af en nuance eller tone fra resten af påklædningen være en effektiv metode til at skabe harmoni, men så snart det bliver for åbenlyst, slår det fejl og bliver i stedet fantasiløst. Eksempler på dette er, hvis man matcher lommetørklæde og slips i nøjagtigt samme udførelse eller har nøjagtigt samme mønster i slipset som i blazeren.
7. Undgå, at bukserne har for meget knæk ved skoene
Dette er selvsagt meget personligt og ikke et spørgsmål om rigtigt eller forkert. Jeg kan dog godt lide, at mine bukser er så lange som muligt, uden at der er for meget knæk ved skoene. Husk, at jo mere vidde der er i bukserne, jo længere kan de være uden at knække. Grunden til, at jeg foretrækker det, er, at bukserne får en lige og ubrudt linje i pressefolden, som går hele vejen fra låret og ned til skoen.
8. Match metaller og lædernuancer
Jeg synes, at uanset om det er rigtigt eller forkert, er det pænt at matche hvide metaller som stål, sølv, platin eller hvidguld med hinanden i en påklædning i stedet for at blande med rødguld, kobber, roséguld og stål. Det samme gælder for farver på skind eller læder. Hvis man har et par sorte sko, er armbånd og bælte i sort ofte flottere end f.eks. brunt. Til gengæld kan man sagtens kombinere forskellige toner af brunt med hinanden, hvor læderet måske har meget forskellige changerende nuancer.
9. Aldrig lysere slips end skjorte
Man kan slippe af sted med en mørkere skjorte end jakkesættet, selvom det sjældent er at anbefale. En ting, der i princippet aldrig fungerer, er derimod lyse slips til mørke skjorter. Ligesom punkt nr. 1 kommer der udelukkende til at være fokus på det lyse slips, som skiller sig ud, i stedet for påklædningen i dens helhed.
10. Undgå henholdsvis for meget og for lidt kontrast mellem jakke og bukser
Når man kombinerer bukser med en blazer i en anden farve, er det vigtigt med en vis kontrast mellem de to dele, så de ikke smelter helt sammen eller fremstår som et jakkesæt i forskellig kvalitet. Samtidig kan for stor kontrast heller ikke anbefales, da indtrykket kan blive meget hårdt. Ofte er lysere bukser end blazer at foretrække og en balance, hvor lyst tøj kombineres med en mellemtone, eller en mellemtone kombineres med en mørk. For eksempel kan hvide bukser til en mellemblå blazer fremstå mere enkelt end med en mørkere marineblå blazer, som i stedet måske passer bedre til mellemgrå bukser.