Oilskinsjakken er en af de beklædningsgenstande, som uanset trends og mode, altid vil være aktuel. Dens funktionelle egenskaber, alsidighed og ikonstatus sikrer den en vigtig plads i basisgarderoben.
Oilskinsjakken fortolkes og fremstilles i dag af en del forskellige varemærker. Mange gør det rigtig godt og har løftet oilskinsjakken til nye højder med flotte designs og modeller. Flere af disse producenter har produceret oilskinsjakker i meget lang tid, men det er
Barbour som i første omgang anses for at have skabt originalmodellerne. Barbour er dominerende inden for oilskinsjakker og har i løbet af et århundrede været en vigtig del af udviklingen af oilskinsjakken, som er gået fra at være udpræget arbejdsbeklædning for fiskere i Nordsøen til en potentiel del af basisgarderoben for den almene mand. Læs mere om vores besøg på
Barbours fabrik i Newcastle her. Udover Barbour står engelske
Belstaff også for flere klassiske modeller af oilskinsjakken, ofte i motorcykelinspirerede varianter. Som sagt er der dog mange forskellige varemærker, som hver især har lavet deres version af oilskinsjakken.
Når det kommer til køb af tøj til basisgarderoben, så taler vi for det meste om tøj som kan anvendes ofte og i mange forskellige sammenhænge. Vores anbefaling er derfor at din første oilskinsjakke bør være en relativt klassisk og tidløs model, som kan indgå i mange forskellige kombinationer. En tidløs oilskinsjakke vil både kunne bæres over et jakkesæt, såvel som til et par jeans med støvler.
Det funktionelle og næsten vandtætte stof er et af oilskinsjakkens karakteristika, og gør den specielt velegnet til brug i efterår, vinter og forår, hvor vejret ofte er lidt mere ustadigt. Mere generelt kan man måske sige at jakken er specielt velegnet til nordiske og bristiske vejrforhold.
Historisk set er oilskinsjakken, som så mange andre klassiske og
ikoniske modeller, udsprunget fra arbejdstøj og har også en stærk tilknytning til friluftsliv og naturen. Oilskinsjakken er dog som sagt efterhånden blevet så universielt accepteret, at det i dag anses for "helt lovligt" at kombinere en klassisk oilskinsjakke med et jakkesæt.
Belstaffs "Roadmaster" er en klassisk motorcykelmodel med bælte, som med sine 75 cm i længden (i str. 48) sagtens kan bæres over en blazer uden at den stikker ud forneden. Den mest almindelige farve til oilskinsjakken har altid været olivengrøn og er historisk blevet produceret af British Millerain. Nogle af Barbours mest ikoniske jakker er den lange model "Northumbria" eller den kortere "Beaufort", som har sat standarden for de mest traditionelle modeller af oilskinsjakker. Med tiden og som en følge af markedets efterspørgsel er "Beaufort" endda også blevet lavet i en smallere model ved navn "
Bristol". Herudover findes der også en række motorcykelinspirerede modeller med bælte ved taljen, som både er funktionelle i forhold til vind og vejr, men som frem for alt giver et indslag af attitude til din påklædning.
"
Bristol" er en smallere version af den mere klassiske og bredere model "Beaufort" fra Barbour.En oilskinsjakke skal gerne vokses med jævne mellemrum (1-2 gange om året) for at kunne opretholde den vandtætte kvalitet. Man kan sagtens vokse sin jakke selv, men det kræver en helhjertet indsats for at det bliver lige så godt som hvis det bliver gjort hos producenten. Barbour får årligt tusinder af jakker tilsendt af kunder, som skal have vokset deres jakke. Voksningen foregår ved at jakken lægges på et opvarmet bord, hvorefter den bliver smurt ind i imprægnerende voks som er opvarmet til flydende form. Via denne metode mættes stoffet med voksimprægneringen, som opsuges af tekstilfibrene.
Originalmodellen af Barbours ”International” jakke, er en noget kortere jakke som passer godt til en mere afslappet stil.Når det kommer til størrelsen på din oilskinsjakke, så er det værd at tænke over hvordan du oftest kommer til at bruge den. Det kan være en god ide at sørge for at der er plads til at have et par lag tøj på under, men samtidigt må den heller ikke blive for stor og poset til når du ikke har flere lag under den. I forhold til hvilken model man skal vælge, så er en lidt længere model ofte en smule mere praktisk, hvis du ved at du kommer til at bruge din oilskindsjakke udover et jakkesæt, mens en kortere model er fin, hvis blot du kommer til at bære en trøje under jakken.
"
Ashby" er en smallere version af Barbours klassiske model, "Bedale".Som alt andet tøj til basisgarderoben er oilskinsjakken en langsigtet investering, som kommer til at hænge i garderoben i lang tid. Kvalitet koster en smule mere, men på den lange bane kommer investeringen til at kunne betale sig. Dette argument gælder specielt med oilskinsjakken, da den nærmest kan bruges året rundt og derfor vil blive udsat for lidt mere slid end en normal sæsonjakke.
Tekst: Mikael Vallin, Care of Carl
Billede: Malin Otter, Care of Carl