Tekst: Andreas Weinås
Foto: Evelina Svantesson
På samme måde som skoene sætter tonen til tøjet, kan den perfekte pasform på dine habitbukser være afgørende for hvordan helheden opfattes. Det gør sjældent den store forskel hvor dyrt stoffet har været eller hvor mange håndsyede momenter der er tale om, hvis buksen ikke sidder som den skal.
Desværre er langt fra alle skabt efter markedets buksestørrelser og mange har netop svært ved at finde en rigtig god pasform uden at skulle ud i produkter som er tilpasset efter mål. Det handler for det meste om proportionerne, som eksempelvis tidligere sportsfolk med muskuløse lår som kæmper med smalle bukseben, men har for smal en talje til at gå en størrelse op.
Hvad mange ikke ved er, at der findes mange simple justeringer, som kan få en almindelig stangvare til at se næsten skræddersyet ud.
Buksens længde
Buksens længde er utvivlsomt det enkleste men også det vigtigste at tilpasse. Mange kvalitetsbukser bliver leveret med såkaldt rå længde. Det betyder at buksen bevidst er fremstillet uden oplægning og bør lægges op efter behov hos en skrædder. Uanset om en buks har rå længde eller ej kan man altid korte bukserne, men ofte kan de oven i købet lægges ned et par centimeter. Når man skal finde sin bukselængde er der traditionelt 3 benævninger man taler om:
1. Full break, hvilket betyder en generøs bukselængde som folder mere end en gang på skoen. Det er en længde som var udbredt i 90'erne og som risikerer at give et poset indtryk da buksen mister sin naturlige, lige linje.
2. Half break, betyder at buksen falder lige over hælen på skoen og bryder en enkelt gang på skoens overside. Dette er en traditionel og mere konservativ længde som er udbredt i almindelige formelle sammenhænge.
3. No break, betyder at buksen slutter lige over skoen og falder lige ned, uden at blive afbrudt. Det giver et moderne og frem for alt rent indtryk da linjen i buksen forbliver ubrudt fra hofte til vrist.
Selv om ikke alle skræddere som laver forandringer kender til de førnævnte udtryk, kan det gøre det lettere at man selv kender til dem, så man som kunde på en enkel måde kan forklare skrædderen hvad man vil opnå. Det er ofte kommunikationen med skrædderen som er afgørende for et godt resultat.
Et alternativ når man lægger en buks op er at få syet et opslag nederst på kanten af buksen. Det er en detalje som on-off har været på mode i mange år, men som faktisk udfylder en vigtig funktion udover det rent æstetiske. Et opslag består typisk af 8-10 cm stof hvilket giver buksens afslutning ekstra tyngde og dermed et bedre fald. Det mest almindelige er et opslag på ca. 4 cm, men husk på at dette ofte kræver en buks med rå længde eller en buks som kan lægges ned.
At lægge et par bukser op koster typisk 100-200 kr.
Buksens fodvidde
Efter man har afklaret buksens vigtigste mål, går vi videre og kigger på dens vidde. Da de færreste bukser i dag er helt lige i pasformen, taler man derfor både om fodvidde og lårvidde. Fodvidden er det mål som angiver hvor stor fodåbningen af buksen er nederst. Hvorfor er det så vigtigt for buksens pasform tænker I måske?
Det har noget at gøre med, at fodvidden er betinget af buksens længde. En smalt skåret buks er nødt til at være kortere end en bred buks for ikke at folde på skoen. Om man foretrækker 18 centimeter, 19 centimeter eller 20 centimeter (omkredsen af buksens åbning delt med to) er helt individuelt og handler om hvilken situation, model og ikke mindst hvilken krop man har. Er man noget længere eller har store fødder kan det være en idé at overveje en lidt bredere fodvidde for at bibeholde balancen i helheden.
I hvilket omfang kan man ændre buksens fodvidde?
Der findes typisk 1-2 centimeter overskydende stof i buksebenets sidesøm. Dette betyder at man i det mindste plejer at kunne lægge buksen ud 1 centimeter, hvilket giver mere effekt end man måske tror. Om man i stedet ønsker at sy sine bukser ind til en smallere fodvidde findes der ikke nogen egentlig begrænsning.
Det skrædderen gør er, at tilpasse fodvidden efter dit ønske og siden udfaser forskellen i vidden op mod knæet.
At få syet sine bukser og fodvidde ind eller ud koster typisk 200-400 kr.
Taljevidden
En anden simpel, men lige så vigtig, skrædderforandring på bukserne er taljevidden. At buksen sidder godt i taljen er direkte afgørende for hele buksens pasform og selv om buksen er udstyret med bæltestropper, bør den kunne sidde på hofterne selv uden bælte. Taljevidden er som sagt relativ enkel at justere og behøver ikke påvirke buksens øvrige silhouet. Der kan dog være en grænse for hvor meget an buks kan lægges ud, beroende på hvor meget overskydende stof buksen er fremstillet med.
Buksens pasform ved en for bred talje vs. en tilpasset talje
At sy bukser ind eller ud i taljen koster typisk 150-250 kr.
I uge 27 har vi begrænsede åbningstider på telefon. Venligst send en e-mail til [email protected]
Du kan finde vores svar på de mest stillede spørgsmål her.
Vi besvarer din mail inden for 24 timer på hverdage.