Tekst: Sebastian Fredriksson
Foto: Evelina Lind
Umiddelbart lyder det måske ikke super avanceret at lave en god indbydelse og planlægge en god aften i godt selskab og det er det nødvendigvis heller ikke. Der er dog et par gode tips og råd at hente, hvis du ønsker at invitationen og aftenen skal udstråle klasse og stil. Dette har vi set lidt nærmere på i dagens indlæg.
Når du skal lave en god indbydelse, så gælder det først og fremmest om at gøre den personlig og vise at du faktisk har tænkt over det. Ved mindre og mere uformelle sammenkomster kan det derfor være rigtig fint at levere en indbydelse mundtligt enten ansigt til ansigt eller, måske lidt mere praktisk, via telefonen.
Hvis indbydelsen skal foregå skriftligt, så anbefaler vi at du gør det via et brev med et håndskrevet touch. Dvs. at du enten skriver hele invitationen i hånden eller i hvert fald navnene på personerne. Til dem, hvor det er muligt, kan du så overlevere indbydelsen personligt og ellers sende den med posten.
Hvis ikke du har bestemt en dresscode til aftenen, så har du egentligt frie hænder til at vælge dit outfit. Dog er der et par gode tips at følge også specielt nu hvor du er vært. Først og fremmest skal du selvfølgelig tage noget på som du selv kan føle dig tilpas i, men derudover også noget som dine gæster føler sig tilpas ved. Du kan sagtens klæde dig stilfuldt på, men lad være med at byde til en afslappende middag uden dresscode, for derefter selv at troppe op i et formelt mørkeblåt jakkesæt og slips. Det kan få dine gæster til at føle at de er klædt forkert på. Værtens fornemste opgave er altid at sørge for at sine gæster føler sig godt tilpas.
Men dermed selvfølgelig ikke sagt at du ikke kan klæde dig stilfuldt på. Vi foreslår et semi-dressed outfit, eksempelvis med en ternet ukonstrueret jakke, en rullekravetrøje i merinould og et par flannelsbukser. Pænt og stilfuldt uden at være for formelt.
LÆS MERE: Dresscode: Lyst jakkesæt
Når du byder ind til middag er det ikke tidspunktet for nye banebrydende eksperimenter. Lav noget mad du føler dig rimelig sikker i og som du har lavet flere gange tidligere. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser. Vær desuden gerne opmærksom på om nogle af dine gæster har nogen særlige former for allergier eller om der er noget mad de ikke spiser. Ikke fordi man nødvendigvis behøver at lave hele menuen ud fra dette, men blot så man har det i mente og undgår at sætte sine gæster i en situation, hvor de enten ikke kan spise noget eller føler sig tvunget til at spise noget de ikke kan lide/tåle.
I forhold til drikkevarerne, så sørg gerne for at have lidt forskelligt at vælge imellem, samt at det passer til maden. Rød- og hvidvin er altid et godt udgangspunkt, men derudover er det også altid godt at have lidt øl, cider eller sodavand i baghånden. Det er ikke alle som er til vin og ligeledes heller ikke alle som i det hele taget vil have alkohol, så sørg altid for at have lidt forskellige muligheder. Hav desuden altid gerne en velkomstdrink samt lidt snacks eller lignende klar til dine gæster, når de kommer.
Selve borddækningen bør foregå efter de klassiske regler. Jo flere retter, jo mere "kompliceret" bliver borddækningen og nogle synes måske det hurtigt kan blive en smule forvirrende. Hvis blot du følger et par klassiske husketips, så er det dog forholdsvist simpelt.
Nederst ligger du en dækketallerken, der faktisk ikke er til at spise af og som bliver på bordet under hele middagen. Derefter kommer en middagstallerken og en frokosttallerken eller dyb tallerken til forretten. Hvis der er brød til middagen, skal den lille brødtallerken stå på venstre side.
I forhold til bestikket, så er den mest simple huskeregel at lægge bestikket, så gæsten begynder udefra og bevæger sig ind mod tallerkenerne for hver ret. Gaflerne til venstre og knivene til højre med skæret ind mod tallerkenen. Hvis forretten er suppe, skal skeen ligge yderst til højre. Dessertgaffel eller -ske skal ligge over tallerkenen.
Derudover er det lidt op til dig selv at pynte bordet yderligere med lysestager, vaser, blomster og andet pynt, alt efter hvad du selv er til og hvilken begivenhed det gælder.
Det er en god idé at komme i gang med forberedelserne til aftenen tidligt, så du for det første kan gå og hygge dig lidt med det, men derudover også så du faktisk er klar, når dine gæster ankommer. En god vært har tid til at tage ordentligt imod sine gæster og er til stede når gæsterne ankommer.
En del af ovenstående kan måske virke en smule banalt, men følger du dette og tilføjer dit eget personlige præg, så er vi sikre på at aftenen nok skal blive en succes.
I uge 27 har vi begrænsede åbningstider på telefon. Venligst send en e-mail til [email protected]
Du kan finde vores svar på de mest stillede spørgsmål her.
Vi besvarer din mail inden for 24 timer på hverdage.