Tekst: Jesper Ingevaldsson
Foto: Evelina Lind
I modsætning til, hvad mange tror, kan gennemsyede sko forsynes med ny sål, så længe skomageren har en maskine til gennemsyning. Antallet af mulige såle-skift er dog ret begrænset, da sømmen laver nye huller i bindesål og overlæder, hver gang sålen skal skiftet, så den til sidst bliver hullet som en schweizerost og risikerer ikke at kunne hænge sammen.
Den mest almindelige konstruktionsmetode til klassiske kvalitetssko. I Danmark kaldes det ofte bare randsyet, men Goodyear-randsyet eller maskinrandsyet er lidt mere uddybende. Her limes en lærredsstrimmel fast i bindesålen, som fastgøres med overlæder, og en læderstrimmel, som kaldes for rand. Selve sømmen, der syr disse dele fast, kaldes for randsømmen. Den ligger altså inde i skoen og kan ikke ses udefra.
Konstruktionen giver en stærk sko, som er relativt modstandsdygtig over for vand, og hvor det er nemt at udskifte sålen, da sømmen og ydersålen nemt kan fjernes, uden at bindesål og overlæder påvirkes. Skoen er dog stivere og mindre fleksibel end eksempelvis en gennemsyet sko.
Som navnet antyder, er metoden i princippet identisk med ovennævnte Goodyear-konstruktion, men forskellen er altså, at her bruges der ikke en Goodyear-symaskine til at sy randsømmen. Den sys i hånden. Metoden bruges især af producenter af bespoke-sko. Det er en konstruktion, der tager tid at lave og dermed koster noget mere.
På en håndlavet randsyet sko sys randsømmen direkte ind i bindesålen, som altid er helt i læder og lidt tykkere. Det er en fordel sammenlignet med en Goodyear-randsyet sko, plus at hulrummet mellem bindsål og ydersål bliver mindre.
Nøjagtigt samme konstruktion som de ovennævnte Goodyear- eller håndrandsyede metoder med den forskel, at der bruges en grovere rand til at gøre skoene ekstra modstandsdygtige over for vand, da randen, som går lidt op mod skoens overdel, betyder, at der ikke lige så nemt kan trænge vand ind fra siderne.
Minder om en randsyet sko med mange af dens fordele. Forskellen er dog, at i stedet for en rand bruger man en ekstra mellemsål. Her fastgøres bindesål og overlæder med en mellemsål ved hjælp af en gennemsyet søm (sys med Blake-symaskine). Under den sættes derefter selve ydersålen på, som sys på med en søm rundt om kanten på skoen (en sådan maskine kaldes Rapid-symaskine, deraf navnet på konstruktionen). Det giver en sko, som er relativt vandtæt, og hvor det er nemt at udskifte ydersålen, uden at man behøver påvirke fastgørelsen af bindesålen og overdelen.
I uge 27 har vi begrænsede åbningstider på telefon. Venligst send en e-mail til [email protected]
Du kan finde vores svar på de mest stillede spørgsmål her.
Vi besvarer din mail inden for 24 timer på hverdage.