Vi elsker skandinaviske varemærker og for ganske nyligt kunne vi introducere endnu et til vores sortiment, i form af den svenske handskeproducent Hestra. I den forbindelse har vi besøgt den smålandske familievirksomhed i byen med samme navn som varemærket. I dette indlæg kan du læse mere om hvad der gør dem til en af verdens bedste aktører på deres område.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Hestra og Evelina Svantesson
Publiceret
23-10-2016
Som mange andre producenter der er eksperter inden for deres område, blev Hestras produkter i første omgang udviklet ud fra et specifikt brugsbehov. I dette tilfælde var det handsker som skulle kunne klare de hårde arbejdsforhold, som skovhuggede levede og arbejdede under i 1930'erne.
Martin Magnusson, grundlægger af
Hestra kom til byen Hestra i begyndelsen af 30'erne og som den entrepreneur han var, opdagede han hurtigt behovet for arbejdshandsker i en høj kvalitet til skovhuggerne i området. Store dele af Hestras produktsortimentet er blevet udviklet med henblik på at opfylde praktiske behov.
Martins sønner var engagerede skiløbere og medlemmer i Hestras slalomklub, som er en af Sveriges ældste. Hestra var ud fra den tids standarder et meget stort skiområde og folk fra hele Sydsverige valfartede til Hestra for at stå slalom på Isaberg. Det varede ikke længe før brødrene ligeledes opdagede behovet for varme og slidstærke slalomhandsker, hvilket skabte grundlag for en stor udvidelse af Hestras sortiment.
Det var på slalombakken på Isaberg at den første idé til Hestras kollektion af skihandsker opstod. I løbet af årene blev skisporten større og Hestras produktion af skihandsker voksede i takt med den øgede interesse for skisport. Stammen i produktionen var dog stadigvæk arbejdshandsker.
Hestras kunnen og dygtighed blev for alvor sat på prøve da de startede med at levere til hæren og militæret, hvor der var ekstra høje krav til produkternes kvalitet. Handskerne de udviklede hertil skulle hovedsageligt bruges i felten og derfor kom Hestras know-how inden for fremstilling af arbejdshandsker dem meget til gode.
En af de sværeste opgaver som Hestra blev stillet, som leverandør til militæret, var fra det norske flyvevåben til de norske piloter. Handsken skulle være ekstremt tynd og fin, så den på ingen måde ville hæmme piloternes evne til at manøvrere. Samtidigt skulle handsken være slidstærk og materialet skulle leve op til krav omkring lysreflektion og andre regler, som var gældende i et cockpit. Endelig skulle handsken også være vandtæt i op til mindst 4 minutter, hvis piloten evt. skulle nødlande i koldt vand. Det virkede næsten som en umulig opgave, men Hestra tog imod den og løste den som ingen andre havde gjort tidligere.
Niklas Magnusson fremviser Hestras kollektion af promenadehandsker.Gennem virksomhedens historie er der løbende blev tilføjet nye produktlinjer til udbuddet, som hver især er opstået på baggrund af et reelt behov. Eksempelvis begyndte Hestra at fremstille handsker til børn, da familien Magnusson selv, ikke kunne finde nogle gode alternativer til fritidshandsker til deres egne børn.
Hestra var en af de få aktører som tidligt indså behovet for at flytte dele af sin produktion til andre lande med lavere produktionsomkostninger, dog uden at gå på kompromis med kvaliteten. I løbet af 60'erne havde Sverige stadig et stort antal producenter af handsker, i dag er der kun Hestra tilbage. Dette kan både tilskrives familien Magnussons sans for forretning, men i høj grad også Hestras evne til at tilpasse sig samt deres kontinuerlige evne til at forny sig.
På trods af at dele af produktionen er blevet outsourcet til andre lande, har Hestra valgt at bevare hjertet i virksomheden og alle de vigtigste funktioner i Hestra. Al produktudvikling, administrative funktioner, markedsføring og, vigtigst af alt, kvalitetskontrol, bliver stadigvæk foretaget i Hestra. "Dette er en af de egenskaber som jeg tror adskiller os fra mange andre producenter i branchen og en af de ting som gør os unikke", siger Niklas Magnusson, en af fire sønner, som udgør fjerde generation i familievirksomheden. Det er kun via fysisk berøring og mange års erfaring at man kan kvalitetskontrollere et skind, dets tykkelse, teksturen, mængden af ar og andre naturlige detaljer, som er med til at påvirke kvalitetsniveauet.
En handskemagers værktøj.”Vi får elgeskind ind fra Findland, lammenappa fra Etiopien, hjorteskind fra Nordamerika, gedeskind fra Pakistan til sportshandsker, peccaryskind fra Amazonas og carpincho fra Argentina, bare for at nævne en brøkdel”, fortæller Niklas. Præcis som med træ, så er det sådan med skind, at jo hårdere geografisk et miljø dyrere vokser op i, desto bedre bliver skindet. Etiopien ligger højt over havet, og det er goldt, koldt og tørt. Dyr som lever her vokser langsommere, hvilket giver et bedre skind.
Som vi også har nævnt i nogle af vores reportager fra skoproducenter, er "defekter" i et skind i princip bare en naturlig til af et naturmateriale som skind jo er. Ingen skind er ens og de har hver især hver deres historie. Et par handsker i det eksklusive skind peccary, hvor hver handske højst har tre mærker i læderet, anses for at være af absolut højeste kvalitet. Dette bør man som køber være indforstået med og se på, som en del af produktets unikhed og identitet.
En handske fra Hestras mere eksklusive kollektion "Table Cut".De fineste handsker i Hestras kollektion ”Table Cut”, fremstilles i Ungarn, som er det land i verden med de i særklasse bedste traditioner inden for handskemageri. Håndværkskunsten lever stadig i bedste velgående og er blevet ført videre fra generation til generation. Det er primært handsker fra "table cut"-kollektion som er en del af udbuddet fra Hestra hos Care of Carl. Herunder ser du et udvalg af dem.
Niklas Magnusson er selv handskemager, og er oplært hos Sveriges sidste tilbageværende handskemager Anders Malmgren i Halmstad. Niklas og hans fætter Anton var lærlinger hos Anders i tre år og driver i dag en bespoke-virksomhed for Hestra. En bespoke-viksomhed vil sige, at de laver skræddersyede
handsker, tilpasset efter kundens egne mål og ønsker i forhold til materialer og design.
Handskemager Niklas Magnusson ved sin arbejdsbænk.Vi bruger et par timer sammen med Niklas ved Hestras bespoke-bænk for at se hvordan et par peccaryhandsker bliver fremstillet ud fra alle kunstens regler. Niklas fortæller indledningsvis at der i verden er omkring fem personer samlet set, som kan udskære peccaryskind på den rigtige måde. Et par handsker kommer altid fra skindet på ét og samme dyr og skæres til "a longe", hvilket kort fortalt betyder, at skindet skæres til så hårsækkene på skindet ligger horisontelt på den færdige handske. På dyret svarer dette til fra hoved til hale. Dette gør man for at materialets naturlige elasticitet udnyttes, således at handskerne holder bedst muligt på pasformen, specielt henover håndryggen, som er det vigtigste mål i forhold til størrelse og pasform.
Den anden måde at tilskære skind på kaldes "a travers", og er fra bugside til bugside på dyret, hviket ofte bliver brugt på handsker i lammenappa eller ruskind fra lam.
Skindet plejes og skæres ud alt efter hvor meget man har behov for til handskerne.En erfaren handskemager kan i bedste fald tilskære omkring 15-16 peccaryhandsker om dagen, når man snakker ready-to-wear handsker. Skræddersyede bespoke-handsker tager væsentligt længere tid. "Kort fortalt handler handskemageri om den perfekte pasform", konstaterer Magnusson. Bespoke-processen indledes med opmåling af skindet. Derefter fremstilles en prototype, som kunden får lov til at prøve, så man er sikker på at pasformen bliver rigtig. På prototypen foretager man markeringer, hvis der er brug for målmæssige justeringer. Herefter kan man skære den endelige handske til.
Skindet, som senere hen skal blive til et par handsker, skal først ligge indpakket i vådt sækkelærred henover natten for at få de rette egenskaber til selve tilskæringen. Herefter bliver skindet strukket for at få noget elasticitet i handsken. Handskens forskellige dele bliver sidenhen målt ud, for derefter at blive lagt til at hvile i 24 timer, før den videre tilskæringsproces forløber.
Det håndlavede og -målte stykke pap, bruges til at opmåle skindet til handskerne. Efter at være blevet skåret ud bliver de forskellige stykker skind til handskerne syet sammen i hånden. Dette arbejde udføres i øjeblikket af tre søstre i Ungarn, som alle er i 70'erne og arbejder hjemmefra en af søstrenes hus. Arbejdsprocessern som er forbundet med fremstillingen af skræddersyede handsker omfatter både erfaring og kundskab, men i høj grad også en stor portion hjerte, sjæl og passion for håndværket.
Denne passion gennemsyrer alt som foregår i familievirksomheden Hestra. Alt lige fra den fysiske kvalitetskontrol af skindet, til detaljekontrol i alle produktionens momenter. Det startede med skovhuggere på Isaberg, men Hestra har siden da gennemgået en enorm udvikling, der har gjort dem til en af de bedste i verden inden for deres område.