Vores udvalg af ure omfatter både modeller i den lave og i den høje prisklasse og særligt når det kommer til den høje prisklasse, er det godt at vide hvad der kan være med til at gøre forskellen i prisen. I dagens indlæg har vi haft fokus på dette og kommer med nogle faktorer som du bør være opmærksom på.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Sjöö Sandström
Publiceret
06-04-2018
For nylig havde vi en kunde som var interesseret i et af vores ure fra svenske Sjöö Sandström. I urbranchen må Sjöo Sandström anses som et relativt ungt mærke (første model er fra 1993), sammenlignet med eksempelvis schweiziske Longines, som blev grundlangt i 1832. På trods af Longines lange historie, koster urene fra de to mærker nogenlunde det samme, hvilket fik kunden til at undre sig over, hvad der retfærdiggjorde, at urene fra Sjöö Sandström sælges til samme pris som dem Longines. Et super godt og relevant spørgsmål, da et ur i denne prisklasse ofte er en stor og langsigtet investering.
Spørgsmål: Hej! Jeg er interesseret i en af jeres modeller fra Sjöö Sandström, nærmere bestemt Royal Steel. Jeg har dog et par spørgsmål i forhold til urværket og selve kvaliteten af dette. Hvis man skal sammenligne uret fra Sjöö Sandström med Longines Conquest Classic, som ligger i samme prisklasse, hvordan ser det så ud? På hvilken måde udmærker Sjöö Sandström sig i forhold til andre producenter i samme prisklasse? Får man mere ur for pengene med et ur fra Sjöö Sandström end man gør med et ur fra Longines eller eksempelvis Tag Heur, hvor man måske betaler lidt mere for selve mærket og den bagvedliggende historie? /O
Svar: Hej O! Tak for dit spørgsmål. Den største forskel på ure i denne prisklasse er udover designet, som jo er meget subjektivt, kvaliteten af urværket. Kort forklaret, findes der utroligt mange varianter af mekaniske urværk, som varierer alt efter hvilke funktioner uret skal have. Jo flere funktioner, jo mere avanceret bliver urværket og derefter bliver prisen også højere. Derudover skal det også nævnes at selve producenten (mærket) kan være med til at hive prisen lidt i vejret (men ofte med god grund).
Sjöö Sandströms Royal Steel indeholder et "standard" urværk i en høj kvalitet fra den schweiziske producent ETA, med referencenummeret
”ETA 2824-2”. Urværket er modificeret til Sjöö Sandström, hvilket indebærer, at det er blevet præget og dekoreret efter Sjöö Sandströms ønsker. Derudover indeholder det 25 juveler, hvilket betyder at mekanikken består af et antal akser som de sammenhængende tandhjul sidder på. Hver enkelt tandhjul hviler på ædelsten, som agerer kuglelejer. Urværket oscillerer med 28.800 vph, vibrations per hour. Jo højere vph, jo blødere/finere er bevægelsen. Over 28.000 anses som godt.
Sjöö Sandströms Royal Steel indeholder et "standard" urværk i en høj kvalitetUrværket i Royal Steel modellen er automatisk, hvilket vil sige, at der sidder en metalrotor, som kontinuerligt trækker urværket op når du er i bevægelse. Uret har en gangreserve på 40 timer, så hvis du lægger det fra dig uden at gå med det, så bliver det ved med at gå i ca. 40 timer frem. Hvis ikke du har gået med uret i et stykke tid, skal du manuelt trække fjederen op, som du gør via kronen på siden af uret. Når først dette er gjort går uret igen af sig selv, hvilket det vil gøre indtil du igen har undladt at gå med det i et stykke tid.
Hvis vi skal sammenligne uret med Longines Conquest Classic, så indeholder dette også et automatisk mekanisk urværk, med referencenummeret ETA 2892/A2. Ligeledes har
Conquest Classic samme vph, nemlig 28.800. Dog er det kun udstyret med 21 juveler mod 25 i Sjöö Sandströms ur. Antallet af juveler kan i nogle tilfælde bruges som målestok for urværkets kvalitet, da antallet af juveler indikerer antallet af akser og mekanik, altså urets kompleksitet. Det er dog ikke retfærdigt, at dømme et ur udelukkende ud fra antallet af juveler, så man kan ikke sige at Royal Steel er et bedre ur end
Conquest Classic, udelukkende på det grundlag at det har 25 frem for 21 juveler. Men det indikerer som sagt, at urværket er mere avanceret. Gangreserven hos Conquest Classic er ca. på 42 timer. Altså en smule mere end Royal Steel modellen, men heller ikke noget man kan drage en endegyldig konklusion ud fra, når de ligger så tæt, da gangreserven kan variere en hel del alt efter urets tilstand.
Ovenstående er altså meget overordnet nogle af de vigtigste faktorer at kigge efter, når du skal vurdere ure i den høje prisklasse. Dog skal det siges at der kan være et utal af andre faktorer som også kan spille ind, men dette er groft opridset nogle af de vigtigste punkter. Derfor skal jeg heller ikke gøre mig til herre over om det er Sjöö Sandströms Royal Steel eller Longines Conquest Classic, som er bedst, men kan blot konkludere at de begge er utroligt fine ure, som kvalitetsmæssigt ligger ret tæt op ad hinanden.
Har du spørgsmål til tøj og stil? Hold dig ikke tilbage! Send os en mail til os på [email protected] eller via vores Spørg Carl-funktion, så besvarer vi det hurtigst muligt.
Hvad synes du om denne artikel?