Prognoser for fremtidens tøj plejer at omhandle de næste par sæsoners trends og udarbejdes som regel af modeskribenter og tøjdesignere. Vi synes, at det kunne være interessant at se lidt længere frem i tiden. Vi har derfor spurgt os selv, hvordan vi kommer til at klæde os om 100 år.
Vi kan let blive enige om, at 60'ernes, 70'ernes og 80'ernes visioner om, hvordan fremtidens tøj ville komme til at se ud, ikke holder. Der er ingen tvivl om, at den generelle tøjstil konstant skifter, men tætsiddende spandex-agtige helkropsdragter i sølv føles alligevel langt fra fremtidens virkelighed. Derfor vil vi som sådan ikke komme med et direkte forslag på hvordan et outfit, vil se ud om 100 år, men mere lidt omkring hvilke tendenser som vi tror vil gøre sig gældende.
Historiske perspektiver
Tøjindustrien har altid været trendstyret og åben for påvirkning. Der findes adskillige mandlige stilikoner, som har påvirket den retning, industrien har taget. Gianni Agnelli, James Dean og Kanye West er gode eksempler, blot for at nævne et par stykker. Mit personlige yndlingseksempel er dog Beau Brummel, der vel nærmest kan beskrives som en af de første rigtige influencers i den vestlige verden. Brummel introducerede det moderne jakkesæt og var tilmed en af de første til at bruge den dengang meget progressive stofklud, som vi i dag kalder et
slips og som sidenhen har spillet en stor rolle i den klassisk herregarderobe.
I næsten alle science fiction-film ser vi mennesker ude i rummet i elastiske helkropsdragter. Men i dag består meget mode af sammensat tøj. Det samme var tilfældet for 50 år siden, eller for 100 år siden, for den sags skyld. Mennesker kan lide at sammensætte deres egen påklædning og det er først i det øjeblik, at god smag får mulighed for at komme til udtryk. Vi har svært ved at se, at ønsket om at udtrykke sig selv skulle blive mindre i løbet af de næste 100 år - tværtimod.
Mode har og vil altid være reaktioner på aktuelle fænomener. Under den økonomiske recession, der fulgte efter anden verdenskrig, blev der fremstillet færre sko end nogensinde før i læder, og der blev brugt billigere materialer til at sy tøj. Som reaktion på dette begyndte man selv at dekorere sine sko for at give påklædningen et unikt præg. Omstændighederne påvirker det, der fremstilles på tøjfronten, og man kan argumentere for, at samtidens mode afspejler det fremherskende samfund. Punk-stilen er endnu et lysende eksempel, da den opstod som en konsekvens af social fremmedgørelse, en følelse af at føle sig udenfor og at være vred på samfundet og staten.
Elegant herrestil på fremmarch
I 2010’erne har vi oplevet stigende interesse for det, der i visse kredse kaldes
#menswear. Indkøbsmessen Pitti Uomo i Firenze har været en stærkt medvirkende årsag til dette. Det, som oprindeligt er en indkøbsmesse, er vokset eksplosivt og er i dag næsten i højere grad et udstillingsvindue for jakkesætsklædte mænd med en masse følgere på Instagram, så de kan vise sig frem. I årenes løb har vi set en næsten cyklisk symbiose mellem velklædt mode og det, der i dag går under betegnelsen streetwear. I 50'erne var interessen for brug af slips og blazer minimal, da superstjerner som James Dean gjorde det cool at gå i jeans og læderjakke, og derefter dukkede det op igen i 60'erne, da The Beatles gjorde det cool igen. Det er en slags høj- og lavkonjunkturscyklus, der skifter helt naturligt.
Det, som taler for, at den velklædte tøjstil stadig findes om 100 år og sandsynligvis længere end det, er, at det som påklædning er så dybt rodfæstet som det formelle tøjvalg for mænd. Mange arbejdspladser har i dag dresscoden jakkesæt, for at hædre kolleger og kunder ved at vise seriøsitet og alvor. Med tiden vil der muligvis blive stillet færre krav om en bestemt type arbejdstøj, men jakkesæt, skjorte og slips vil stadig udgøre grundlaget for en formel påklædning, hvad enten det er til arbejde eller fest. Vi har svært ved at se, at det kommer til at ændre sig radikalt.
Fremtidsudsigter for tøjindustrien
Vi kan i dag se to stigende tendenser i den globale tøjindustri, som vi også tror vil komme til at præge fremtidens mode i høj grad; kombinationen af stil og funktionalitet samt muligheden for i højere grad at kunne tilpasse og personliggøre sit tøj.
Vi har allerede været vidne til hvordan bl.a. sneakeren har taget turen fra sportsverdenen til i dag at være et uundgåeligt element i modeverdenen. Dette er blot et af mange eksempler på fænomenet ”athleisure”, som er en fremherskende tendens, hvor tøj beregnet til træning og anden fysisk aktivitet bruges i andre mere stilbetonede sammenhænge. Dette er en tendens, som med sikkerhed kommer til at fortsætte og udvikle sig i fremtiden. Ikke blot på den måde at tøj beregnet til træning bliver bragt ind i mere stilbetonede sammenhænge, men også på den måde at stilbetonet tøj bliver mere funktionelt i form af materialer og pasformer. Vi har allerede set store tekniske fremskridt inden for materialeudvikling i form af ekstreme letvægtsmaterialer, materialer med stretch, strygefri materialer, vandtætte materialer osv., og fremtiden vil helt sikkert byde på mere af samme skuffe. Eksempelvis i form af uopslidelige materialer, materialer som ikke kan blive beskidte eller materialer som slet ikke behøver at blive vasket.
For 30 år siden forventede man af fremtidens tøj, at det på smart vis ville rumme kamera, telefon og andre kommunikationsmidler. I dag ser vi Apple gøre sit indtog på markedet med elegant designede ure, som vi kan ringe fra, og Google fremstiller flotte VR-briller. Teknologien kommer selvsagt til at udfylde sin funktion i en digital verden i konstant forandring. Det er dog svært at sige i hvor høj grad. En ting vi dog med sikkerhed kan konstatere er, at udbuddet og valgmulighederne kommer til at være meget større end i dag. Vi tror også, at man som kunde kommer til nemt at kunne foretage nogle enkle indgreb på sit tøj for at personliggøre det. Det er slet ikke utænkeligt, at tøjet kommer til at have visse add on-muligheder og at man derhjemme kan vælge, hvad der skal kunne ses på tøjet.
Samfundets påvirkning på fremtidens mode
I et samfund, hvor de klassiske kønsroller opdateres, og gamle idealer forgår, er det ikke utænkeligt, at fremtidens tøj kommer til at gå i en endnu mere androgyn retning. Allerede i dag ser vi i højere grad end blot for nogle få år siden typisk mandlige pasformer på mange kollektioner inden for tøj til kvinder. 90'ernes baggy jeans, en løstsiddende t-shirt og en ternet skovmandsskjorte i flannel er slet ikke et usædvanligt outfit på en kvinde med moderne stil. Det er sjovt at se gamle regler og stilbrud forsvinde og blive anvendt i nye sammenhænge.
Klimatruslen kommer med al sandsynlighed også til at være endnu mere aktuel i 2121. I takt med, at bevidstheden øges, bliver der ikke plads til virksomheder, der ikke tager hensyn til det i deres virke. Hvis ikke det indgår i lovgivningen, kommer forbrugerne til at stille meget store krav til producenterne. Vi kan nok godt regne med, at tøjvirksomhederne kommer til at blive 100% transparente, hvad angår arbejdsvilkår og miljøkrav, da det kommer til at være et stort krav fra forbrugernes og sikkert også lovgivningens side.
Som du kan høre, er der mange forskellige faktorer som kan være med til at forme fremtidens mode om 100 år, hvorfor det også kan være utroligt svært at spå om. Modebilledet vil sikkert i høj grad være fuldstændig anderledes end i dag, men omvendt vil nogle aspekter sikkert også være genkendelige i forhold til nutidens mode. Her tænker vi først og fremmest på den klassiske stil, da den netop er klassisk og tidløs på sådan en måde, at den forholder sig forholdsvis upåvirket til de ellers meget skiftende modetrends og –bølger, som der løbende vil opstå. Selvfølgelig vil der ske nogle ændringer i forhold til pasformer, snit og materialer, men i det store hele tror (og håber) vi på at den klassiske stil til dels vil bestå - selv om 100 år.