Tekst: Mikael Vallin
Foto: Evelina Lind
Hvis nogle skulle være i tvivl, så kan vi starte med at slå fast, at vi elsker den klassiske herrestil og bestemt ikke synes, at den er hverken gammeldags eller kedelig - tværtimod! Vi mener sagtens at den kan fungere på tværs af alle aldersgrupper og i et utal af sammenhænge, hvis blot man har lidt kundskab omkring tøjet og detaljerne. Men hvorfor er det så, at den klassiske stil af mange opfattes som gammeldags?
Først og fremmest er stil et begreb med utroligt mange subjektive holdninger, så det er naturligt at nogle synes om en stil, mens andre ikke gør det, og det skal der selvfølgelig være plads til. Når det er sagt, så er der måske også en lidt dybereliggende grund til at den klassiske stil til tider opfattes gammeldags.
For at finde svar på vores spørgsmål, må vi starte med at dykke ned i historien. Længe var det vi i dag kalder en klassisk herrestil en alment brugt stil, men i 60'erne begyndte der at ske nogle ændringer. Unge mænd begyndte at gøre oprør mod det tøjideal de var vokset op med og fædre som bar jakkesæt skjorte, skjorte, slips og ofte hat, sås som symboler på fortiden og det de unge gjorde oprør mod. Store dele af ungdommen stoppede altså med at bære den mere formelle og klassiske stil, som i stedet blev byttet ud med jeans og t-shirt. På den måde begyndte den klassiske stil at blive koblet til noget konservativt, gammeldags og kedeligt og kundskaben for den mere klassiske stil begyndte at forfalde og ligeledes gjorde efterspørgslen efter klassisk herretøj.
Denne tankegang hænger måske stadig ved hos mange i dag. Jakkesættet, skjorte og især slipset, forbindes ofte med en voksen, mere seriøs og dermed også kedelig påklædning, og opfattes som en noget der kun bliver brugt når det gælder vigtige forretningsmøder eller særlige begivenheder. Mange unge betragter stadig den klassiske stil som lidt stiv i det og det stammer formegentligt helt tilbage fra 60'ernes oprør.
Ligesom andre stilarter har den klassiske stil dog ændret sig meget i årenes løb og selvom den grundlæggende stil stadig er den samme, så har mange detaljer gennemgået en stor forandring. Det er netop uvidenheden om disse detaljer og den klassiske stil generelt, som vi desværre tror kan være med til at skabe et lidt forældet og misforstået billede af den klassiske stil.
Mange er simpelthen ikke helt klar over de forskellige detaljer et jakkesæt indeholder og ikke mindst, så ved de ikke helt hvordan jakkesættet skal sidde. Særligt størrelsen har folk lidt problemer med og man ser ofte mænd som er iført for store jakkesæt, der enten er for store over brystet eller har for lange ærmer, hvilket får hele outfittet til at se outdated ud.
En anden detalje, som ligeledes kan betyde meget for udtrykket på et jakkesæt, er eksempelvis det man kalder "gorge line". Gorge line er det punkt, hvor jakkens krave møder jakkens revers, ofte i from af et lille indhak. I gamle dage var gorge line placeret et godt stykke nede på brystet, hvorimod det i dag ofte sidder noget højere oppe. Denne detalje kan ligeledes være med til give et mere "gammeldags" udseende, hvilket mange slet ikke er bevidste om.
Så problemet ligger altså både i gamle fordomme, som endnu ikke helt har sluppet sit tag, såvel som uvidenhed om den klassiske stil, hvilket fører til at den bliver fremstillet eller præsenteret "forkert". Med lidt stilkunnen mener vi i høj grad, at den klassiske stil stadig kan gøres aktuel, samtidigt med at man bibeholder det klassiske og tidløse udtryk. Det kræver dog at man sætter sig en smule ind i detaljer, materialer, pasformer og lignende, men det er absolut ikke raketvidenskab.
Nu kan det hurtigt lyde lidt negativt, men sandheden er heldigvis, at mange mænd faktisk er ganske gode repræsentanter for den klassiske stil og at den klassiske herrestil har opnået fremgang de seneste år, hvilket vi selvfølgelig er rigtig glade for at se.
I uge 27 har vi begrænsede åbningstider på telefon. Venligst send en e-mail til [email protected]
Du kan finde vores svar på de mest stillede spørgsmål her.
Vi besvarer din mail inden for 24 timer på hverdage.