Tekst: Mikael Vallin
Foto: Ted Olsson
Jeg har siden 1996 haft et minde som har sat sig fast på nethinden. Det omhandler klassisk tøj, og hvad man skal gøre for at passe på det, eller i dette tilfælde, hvad man bestemt ikke skal gøre. Jeg var i militæret, og var lige kommet hjem til kasernen efter at have vogtet det kongelige slot. Her så jeg, at en af mine soldaterkammerater tog sin fineste uniform op fra sin rygsæk, som han havde pakket ned som var det en pose skrald han skulle ned med i skraldespanden. Min sjæl græd bitre tårer ved synet af det grå krøllede uldstof, som mest af alt lignede noget som lå fanget, og for første gang i flere dage så dagslyset. Det ville kræve en omgang yderst kvalificeret strygning at genoplive uniformens oprindelige glans.
Jeg kunne for alt i verden ikke finde på, at behandle en så fin uniform eller tøj på lignende måde. Jakkesæt, blazere og klassiske bukser bør behandles med viden og respekt, uden det dog behøver at blive alt for forsigtigt. Tøj syet i en god tekstilkvalitet, kan klare langt mere end mange tror, og er meget praktisk når det kommer til pakning. Bukserne bør foldes langs den pressefold som de oprindeligt har fra producenten. Eventuelle små folder kan ikke ses når tøjet er pakket ud, og har fået lidt hvile, ved hjælp af at hænge på bøjlen.
Når det kommer til bukser med pressefold, vil vi her se nærmere på disse, og på hvordan man opbevarer dem bedst. Når bukserne ikke er i brug, bør de opbevares hængende i pressefolden på en bøjle. Der findes bøjler med klemmer som fastgør bukserne til bøjlen. Disse specielle bøjler kræver dog lidt ekstra garderobeplads da der skal være plads til hele buksens længde.
Hvordan gør du så, for på bedst måde at hænge dine bukser op, så de er formet efter pressefolden? Det kan gøres med en enkelt manøvre! Tag buksebenene, begge liggende fladt mod hinanden og hold dem oppe, så taljen vender nedad. En buks som har sin originalfrom fra producenten kommer til at hænge så naturligt, at pressefolden nemt og hurtigt kommer til syne. Tag derefter fat i alle buksernes lag og før dem ca. to tredjedele op mod taljen og hold dem i den position til de hænger roligt og naturligt. På denne måde kan bukserne nu hænges på bøjlen.
Buksebøjler i en god kvalitet er beklædt med filtstof i en fløjslignende struktur. Dette gør, at bukserne forhindres i at glide af bøjlen når de hænger i garderoben. Der findes også bøjler, som er helt dækket i denne fløjslignende struktur, så også blazeren kan få den støtte den har brug for, når skuldrene hviler mod bøjlen. Disse bøjler er især rigtig gode til uforede og ukonstruerede blazere. Blazerforets funktion, er at mindske friktionen mellem blazerens inderside og det tøj du bærer under. Det får den samme funktion som den filtdækkede bøjle, men i dette tilfælde gør den ikke noget ekstra udover at jakken hænger godt på bøjlen.
At stryge et par bukser med pressefold, kræver mere viden end man måske først antager, og derfor er det en god idé at beholde de oprindelige pressefolder, når man plejer et jakkesæt. Pressefoldens placering og form, skaber hele buksens form og proportion. Bukser som ikke stryges korrekt, mister i mange tilfælde sin form, og ser derfor sjældent godt ud når du bærer dem.
Bukser som er fremstillet hos Savile Row, kan indleveres til en strygning hos den skrædder som har syet dem. Ingen andre kan stryge dem på den rigtige måde. Skrædderhuset Chittleborough & Morgan stryger i en let bøjet form på buksebenet for at følge benets naturlige vinkel ved knæet. Under fremstillingsprocessen krymper uldstoffet omkring knæet ved brugen af damp og strygejern. Selvom de konfektionsbukser du køber måske ikke har samme høje detaljeniveau, har de også behov for at hænge på den rette måde, på en god bøjle for at beholde sin oprindelige form.
I uge 27 har vi begrænsede åbningstider på telefon. Venligst send en e-mail til [email protected]
Du kan finde vores svar på de mest stillede spørgsmål her.
Vi besvarer din mail inden for 24 timer på hverdage.