For nylig skrev vi om farver, og hvordan de harmonerer med hinanden og kan sammensættes. Vi understregede dengang og gør det gerne igen, at tøj og stil ikke er nogen videnskab!
Tekst: Olof Nithenius
Foto: Evelina Svantesson & Charlotte Håkansson
Publiceret
10-02-2018
Det, som nogen trives med og kan lide, er slet ikke sagen for andre. Derfor er det svært at komme med råd om dette tema. Vi synes, at man skal betragte det som råd og vejledning, men ikke som noget endeligt facit. Stil bør og skal være individuelt – det er hele charmen ved det. Når det så er sagt, syntes vi, at vi efter stor efterspørgsel fra mange stilhungrende mænd ville gøre os lidt overvejelser om sammensætning af mønstre.
Man kan tale længe om emnet og vi vil derfor fokusere på en mere elegant stil og de baner, man skal tænke i, når man skal sammensætte blazer, slips, skjorte og lommeklud.
Vi starter med det kedelige, dvs. råd om, hvad man bør undgå, og beretter derefter om det lidt sjovere – en stil, der harmonerer.
I dag er den italienske modemesse Pitti Uomo et velkendt fænomen for en bredere skare end bare de indviede stilfanatikere, som har fulgt messen på tæt hold i mange år. Hvis man er bare en lille smule interesseret i en velklædt stil og dermed fra tid til anden henter inspiration på Instagram eller i et modeblad, er der overhængende fare for, at man har set billeder fra Pitti Uomo, gode såvel som mindre gode. Det er ikke uden grund, at man bruger udtrykket "peacocks/påfugle" om de mænd, der så at sige går all in og med al vold og magt forsøger at stoppe så mange mønstre, farver, tilbehør og attributter som muligt ind i et og samme outfit for at fange alles blik. Det kan dog godt blive lidt for meget og man kan ende med at gå for vidt i forsøget på at udtrykke sin individualitet. Vores råd er at nedtone det lidt. Leg gerne med mønstre og farver, men lad være med at overgøre det.
Den næste løftede pegefinger gælder brug af samme mønster og farve på lommetørklæde og slips. Det ser desværre sjældent godt ud. Visse tøjkæder sælger sommetider færdige pakker med skjorte og matchende slips og lommetørklæde. Det er et bevis på, at man er både doven og usikker.
Hvilke baner skal man så tænke i?
Tommelfingerreglen er, at jo flere mønstre og farver man bruger, jo mere viden og sans for stil kræver det. Der findes eksempler på mænd, som med lethed bruger fem mønstre og alligevel får det til at se helt naturligt ud. For almindelige mænd kan man sige, at tre mønstre er maksimum.
Et tip kan være at starte med blazer og skjorte. Hvis man har en ensfarvet blazer, er det nemmere at bruge eksempelvis en mønstret skjorte, mens en ternet blazer nemmest kombineres med en ensfarvet skjorte.
Når det gælder skjorter og mønstre, kommer det lidt an på mønsteret, hvor nemme de er at sammensætte. Man kan sige, at i faldende skala er det naturligvis ensfarvet, der er nemmest. Derefter kommer mikromønstre, tæt efterfulgt af fine hundetandsmønstre og minitern, derefter finstribet og stribet efterfulgt af ternet. Jo flere farver de indeholder, og jo skarpere kontrasten er i mønsteret, jo sværere er de at sammensætte.
Derefter kommer vi til slipset. Der er ingen tvivl om, at et ensfarvet er nemmere at sammensætte end et mønstret. Sommetider kan et helt enkelt silkeslips føles lige lovligt kedeligt og formelt. Et godt valg er i så fald f.eks. et ensfarvet vævet såkaldt grenadineslips. Det har struktur, som giver det lidt mere liv, og et karakteristisk udtryk, og det er stadig ekstremt let at sammensætte. Hvis skjorten er mønstret, kan det være en god idé være at undgå samme mønster på slipset. For eksempel giver ternet skjorte og ternet slips et meget anstrengt look. Også stribet skjorte og stribet slips kan være lidt svært at få til at gå op i en højere enhed, men der findes undtagelser som f.eks. en smalstribet skjorte og et mere bredstribet slips. Hvis man i stedet vælger et mønstret slips i form af motiver, er det lettere at slippe af sted med det, fordi det harmonerer godt med de fleste typer skjorter bortset fra alt for store tern.
Problemet er, at hvis man vælger både mønstret skjorte og slips og desuden vil tilføje et lommetørklæde, bør blazeren være ensfarvet og en smule nedtonet.
Til sidst kommer vi til lommekluden, denne vidunderlige skabning. Nogle mennesker synes, at det kan blive lidt for meget med en lommeklud, mens andre elsker det. Der er heller ikke noget rigtigt eller forkert her. Man kan have to ting i tankerne, når det gælder lommeklud. Enten kan det gøres pænt og elegant med et enkelt ensfarvet design, hvor for eksempel bare kanten, som foldes, har en anden farve. Så er det nemt at matche med det meste. Eller også kan man skabe et interessant udtryk med et mere legesygt lommetørklæde med trykt motiv eller dristigt mønster.
Vores tre yndlingskombinationer
- Mørkt jakkesæt i blåt eller gråt, ensfarvet hvid eller lyseblå skjorte, ensfarvet grenadineslips, lommetørklæde i hvidt, som diskret foldes sammen i lommen.
- Jakke og bukser i for eksempel brunt eller grønt og en stribet eller ensfarvet skjorte med cutaway-krave, mønstret slips med motiv samt en mønstret lommeklud, hvori der indgår en farve, som er toneangivende i resten af påklædningen, så det hele harmonerer.
- For den vovede: Ternet blazer, stribet button-down skjorte, bredstribet clubslips og prikket lommetørklæde.