Et stort dilemma for mange, der køber klassiske sko, er, om man skal vælge lædersål eller gummisål. Her gennemgår vi fordelene og ulemperne ved de mest almindelige alternativer inden for såler.
Tekst: Jesper Ingevaldsson
Foto: Charlotte Håkansson
Publiceret
18-03-2018
Sommetider forklares ting bedst med en allegori. I dette tilfælde: cykler. En landevejscykel med racerstyr og smalle dæk, som er let – der har vi lignelsen med en sko med lædersål. Landevejscyklen skal køre på fin asfalt, for det er det, den er beregnet til, og der trives den bedst. Landevejscyklen kan dog godt komme frem også på brostensbelagte gader eller grusveje. Det er ikke optimalt for den, men den overlever.
En sko med lædersål og pålimet slidsål i gummi kan vi i stedet sammenligne med en crosscykel. Stadig med racerstyr og samme opbygning, men med et lidt mere robust stel og tykkere dæk, så den bør derfor køre på grusveje og hurtige stier. Den fungerer naturligvis også udmærket på asfalt eller i mere krævende terræn, men der findes andre alternativer, som er bedre.
Skoen med fuld gummisål er så, som du måske har regnet ud, mountainbiken. Kraftig med støddæmpere og tykke mønstrede dæk. Den tåler selv de mest krævende forhold, træstammer og sten, mudder og skrænter. Den kan naturligvis også bruges på asfalt, men er dog ikke helt så bekvem som landevejscyklen.
Det handler kort sagt om, at hvert produkt er designet til hvert sit område og formål. De har forskellige fordele og ulemper og kan som regel bruges også uden for dette område i et vist omfang.
Grunden til, at klassiske sko i så høj grad forbindes med lædersåler, er, at læderet historisk set har været mest tilgængeligt. Det var i flere århundreder det mest holdbare, man kunne have som beskyttelse mellem fødderne og jorden. Det faktum, at materialet har overlevet selv i vores moderne tidsalder, skyldes dets mange unikke fordele, som intet andet materiale kan fremvise, og de sindrige gamle fremstillingsmetoder bruges stadig af samme årsag.
Lædersåler har den store fordel, at de bliver blødere og meget fleksible på den del, der bøjes og skal være blød, mens de bevarer stivheden i de dele, der ikke bøjes lige så meget. Det er derfor, mange oplever, at sko med lædersål føles naturlige at gå i. Man mærker også tydeligt underlaget.
Læder er et materiale, der ånder og lader fugt trænge igennem. Det letter fordampningen af sved, der forlader fodsålen og trænger videre ned i skoen. Sko med lædersål kan derfor også bruges i de mere varme måneder.
Det store problem ved sko med lædersål er, hvorvidt de kan bruges i vådt vejr eller ej. Deraf allegorien ovenfor – selvom det ikke er det, de fungerer bedst til, klarer de opgaven betydeligt bedre, end mange tror. Det afhænger naturligvis en del af lædersålens kvalitet, og de slides lidt mere, men det er generelt ikke noget problem at gå med lædersåler, når det regner.
For dem, der har tænkt sig at bruge skoene meget i regnvejr, kan det være en god idé at få sat en slidsål i gummi på. Et yderst almindeligt indgreb, som skomagere rundt om i landet praktiserer i stor stil. Det er almindeligt, at mange sætter slidsål på alle de sko, de køber med lædersål, og det betyder, at de går glip af de fordele, der er ved en ren lædersål som nævnt ovenfor, hvilket kan være en skam. Fordelen ved slidsålen er naturligvis, at den gør skoene mere modstandsdygtige over for fugt, så de ganske enkelt holder længere. Fornemmelsen minder relativt meget om lædersålen bortset fra, netop hvordan den føles mod underlaget, og evnen til at ånde begrænses noget.
Så kommer vi til den hele gummisål. Det omfatter alt fra tynde såkaldte city-såler via de udbredte Dainite-såler (og tilsvarende) til dem med rigtig grove mønstre. En gummisål af god kvalitet kan holde i rigtig lang tid, før det er nødvendigt med forsåling. Til gengæld ånder sko med gummisål ikke så godt. En stor del af den fugt, der trænger ud forneden, kan ikke fordampe ordentligt, før skoene tages af og får lov til at hvile. Det betyder, at det kan tage lidt længere tid for sko med gummisål at tørre helt efter brug. Gummisålen betyder dog, at skoen isolerer bedre mod kulde. Det er også en grund til, at sko med gummisål er klart bedst om vinteren.
Med andre ord forskellige såler til forskellige lejligheder. Men sålerne kan også godt håndtere det, der ligger uden for de respektive sålers komfortzone, især hvis det kun er aktuelt lejlighedsvist og ikke dagligt. Det skal også nævnes, at sålen bare er en del af, hvordan skoen er tilpasset til forskellige anvendelsesområder. Det afhænger lige så meget af overlæderet. Mere om det i en kommende artikel i Carl Magazine.