Tärnsjö Garveri har været på samme sted siden 1857.
Produktionsmetoden for vegetabilsk garvning er dyrere og mere tidskrævende end den normale (ikke-vegetabilske metode), hvor man bruger krom. Den naturlige garvning som Tärnsjö benytter i sin produktion har mange fordele i forhold til garvningen med krom, hvor den væsentligste er det miljømæssige perspektiv. Krom er både sundhedsskadeligt og miljøfarligt, først og fremmest med tanke på det forurenede vand spildevand som opstår i processen, men også i forhold til at skind som er garvet med krom i nogle tilfælde kan medføre allergiske reaktioner. Naturgarvet skind er fremstillet via en miljøvenlig proces, og så ældes det i øvrigt med en helt unik ynde.
På vores besøg får vi fortalt historien om Tärnsjö Garveri af Axel Bodén, som er fjerde generation i hans familie som arbejder med garvning af skind. Det er i sandhed specialister som arbejder ved Tärnsjö. Axel begyndte som markedschef på garveriet for snart ti år siden og har nu i lidt mere end et år haft stillingen som daglig leder.
Axel er en imponerende mand som udstråler ro og professionalisme ud til fingerspidserne. Jeg får et indtryk af en daglig leder, som brænder for det han gør og som har en stor viden inden for området. Det handler ikke bare om at drive en forretning, men om passion for materialet, produktionen, arven og slutproduktet, hvilket jeg i høj grad tror er en af grundene til at Tärnsjö Garveri er blevet et af de ypperste garverier i verden. Desuden verdens eneste organisk certificerede garveri.
Bordet, beklædt med Tärnsjölæder.Vi sidder ved et stort bord, som er beklædt med ufarvet læder fra Tärnsjö. Snakken går på alle de forskellige samarbejder som Tärnsjö har og har haft, læderkvaliteter og dyreforhold. Tärnsjö samarbejder kun med velrenommerede svenske gårde. På andre leverandørbesøg ved diverse skoproducenter, når snakken er faldet på læderkvaliteten, har vi ofte fået at vide at skoene er fremstillet i såkaldt ”boxcalf” læder, og producenterne har stolt berettet om den visuelt næsten fejlfrie og flotte læderkvalitet. Alex fortæller os dog, at grunden til det fejlfrie ”boxcalf” læder, er at køerne har levet et grusomt liv, indelukket i en bås i hele sit liv, for at beskytte skindet mod skader og slitage.
Læder i lag.
Læder er huden fra et dyr, som helst skal have levet et godt liv. Mærker i læderet er spor efter dyrets liv. Insektbid, et ar fra et pigtrådshegn eller andet, som er med til at fortælle dyrets historie og gøre læderet unikt. Ved Tärnsjö lægger man vægt på at skind og læder man behandler, kommer fra dyr som har haft et godt liv. Skindene bliver sorteret og rangeret alt efter synlige mærker og slitage. Jo færre defekter, jo højere pris.
”I mange år har vi samarbejdet med Louis Vuitton”, fortæller Alex. Deres krav til perfektion udsætter alle de garverier de samarbejder med for et stort pres. Læderbranchen har generelt en sorteringsstrategi som indeholder tre kvalitetsniveauer som skind rangeres ud fra. Louis Vuitton har lagt yderligere to niveauer til, kun for dem selv, således at de har fem sorteringsniveauer. Deres krav til kvaliteten er derfor utroligt høje, og i starten blev hele paller med skind også returneret fra Louis Vuitton til Tärnsjö. Dette medførte faktisk at folk fra hele verden henvendte sig til Tärnsjö for at købe de afviste skind fra Louis Vuitton (LV-rejects), hvilket siger lidt om kvalitetskontrollen hos Louis Vuitton.
Rundvisning i produktionen blandt de utroligt dygtige håndværkere.
”Afgørelsen om at Tärnsjö Garveri skulle afslutte samarbejdet med Louis Vuitton, er et af de øjeblikke som jeg er mest stolt af, og en af de største bedrifter i min rolle som daglig leder af firmaet”, fortæller Alex og fortsætter: ”Selvom det er prestigefyldt at levere læder til producenter som Louis Vuitton, var deres krav helt urimelige og har medført at mange garverier har måtte lukke ned verden over. Samarbejdet lærte os dog alligevel utroligt meget om at fremstille læder i en exceptionel høj kvalitet, hvilket vi sætter utrolig stor pris på”.
Noget som gør Tärnsjö Garveri unikt, udover deres gennemgående miljøbevidsthed, er at de håndterer hele produktionsprocessen selv. Lige fra materialeforædlingen og til de sidste sting er foretaget. Det er netop ansvarsbevidstheden og den unikke ekspertise og passion hos Tärnsjö, som har ført os til deres fabrik, som er beliggende i et flot kulturlandskab mellem Uppsala og Gävle i Sverige.
Skindene tumbles i kalk i et tidigt stadie af behandlingsprocessen.
Efter vores indledende samtale på kontoret begiver vi os ud på en rundtur i garveriet. Vi starter på første etage i et råt og koldt lokale, hvor dyrehuderne leveres på paller. Det er utroligt at disse skind i sidste ende bliver til de elegante og flotte dokumenttasker, som vi for nyligt har inddraget i vores sortiment.
Ved første øjekast ser garvningsprocessen både grov og industriel ud, men vi forstår hurtigt at det faktisk drejer sig om utroligt godt håndværk. Mange af medarbejderne som arbejder på garveriet har arbejdet der hele deres voksenliv, og opbygget en uerstattelig erfaring og viden inden for garvning. F.eks. har produktionschefen Åke Lindström arbejdet på Tärnsjö Garveri i 37 år og arbejdet med alle dele i produktionsprocessen. Han kan sit håndværk, og anses i dag som en af de mest erfarne og dygtige garvere i verden.
Skindene hænger til tørre efter farvningen.Flotte skind som fylder lokalerne med en helt særlig duft.
Efter rundturen i garvningsdelen af produktionsprocessen siger vi farvel til Axel Bóden, og møder i stedet Simon Hjelte, markedschef og Creative Director på Tärnsjö Garveri. Simon er uddannet skrædder og har en baggrund inden for modeverdenen, med omfattende erfaring inden for produktion og markedsføring, både fra globale aktører og mindre selvstændige virksomheder.
Vi får en gennemgang i produkterne fra TG1873-kollektionen.Hjelte fortæller om Tärnsjös håndsyede tasker og tilbehør med en glød og personligt engagement, som kendetegner en håndværker og en kunstner, som virkelig brænder for det han laver. Denne passion som i øvrigt stråler ud af alle medarbejderne, er for os også et enormt kvalitetsstempel og bevis for at Tärnsjös produkter er lavet med omhu. I løbet af rundturen kommer vi forbi værkstedet for alle tasker bliver fremstillet, og her ser vi forskellige dele af læder, som til slut kommer til at blive til en af deres dokument- eller computertasker.
Arbejdspladserne er fyldte med værktøj til bearbejdningen.
Denne flotte, grove symaskine er beregnet til det groveste læder, og har et rum for sig selv pga. den øredøvende lyd den laver.Hele produktionen er så langt som man kan komme fra et produktionssamlebånd som muligt. Håndværkere sidder ved deres pladser og syer stykkerne sammen med nål og tråd. Visse detaljer og foret syes fast med gamle traditionelle symaskiner i robuste modeller, som med sikkerhed ikke længere er i produktion.
Tärnsjös Icon Portfolio i produktion.Indersiden af modellen Icon Briefcase. En af de flotteste tasker vi har set.
Tärnsjös læderprodukter har en noget højere indkøbspris end gennemsnittet på markedet. Priserne er beregnet ud fra de samlede omkostninger for for- og bearbejdning af materialerne, hvoraf de største omkostninger ligger hos de erfarne og vanvittigt dygtige medarbejdere, håndværkere om man vil. Deres priser er utroligt ærlige, om man så kan sige, og man betaler ikke blot for et produkt i højeste kvalitet, men også for en miljøvenlig og etisk korrekt produktionsproces. Lige fra køerne går på marken og indtil læderet er bearbejdet og udformet som tasker eller andet tilbehør.
Med Tärnsjö Garveri får man en producent med 140 års erfaring inden for kvalitetshåndværk og produktion af læderprodukter i højeste kvalitet. Samtidig er Tärnsjö som sagt det eneste garveri i verden som fremstiller og anvender læder, der er organisk certificeret. Dette understøtter at Tärnsjö er et varemærke med passion og lidenskab inden for det de gør, og at de sætter en stor ære i, på bedst mulig vis, at videreføre den 140-års arv de har bag sig. Hos Care of Carl er vi derfor meget stolte over endelig at kunne tilbyde
Tärnsjö Garveris læderprodukter i vores sortiment.
Tekst: Mikael Vallin, Care of Carl