Der er sandsynligvis ikke mange mænd som virkeligt elsker at stryge skjorter. Det er noget markedet benytter sig af og sælger derfor gerne skjorter der betegnes som "strygefri". Helt strygefri bliver de dog aldrig, men næsten, hvis ellers man tager sine forholdsregler. Dette sætter vi fokus på i dagens indlæg.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Evelina Lind
Publiceret
08-01-2019
Ofte er det sådan, at de skjorter der markedsføres som "strygefri", faktisk sjældent er helt strygefri. Der er dog flere faktorer som spiller ind her og som kan have en påvirkning på hvor strygefri en skjorte faktisk er. Først og fremmest gælder det om at købe en skjorte i god kvalitet. Det hører ofte sammen med at bomuldsstof af højere kvalitet er vævet af garn, som har længere fibre og højere trådtæthed. Det er bl.a. egenskaber som også er vigtige for om en skjorte krøller eller ej. En velsyet skjorte af meget god kvalitet er oftest mere strygefri end dem i en billigere prisklasse, som ellers netop er mærket som "strygefri".
En anden ting man skal være opmærksom på er, at skjorteproducenten kan bruge en særlig metode for at forhøje stoffets strygefrie egenskaber, såkaldt "finishering". Det betyder at det vævede stof overfladebehandles med forskellige materialer under diverse processer, for at opnå egenskaber som gør at stoffet ikke krøller.
Sådan vasker du din skjorte
En ting er altså selve kvaliteten, materialerne og måden skjorten er fremstillet på. Noget andet, som i mindst lige så høj grad påvirker krøllet i din skjorte er hvordan du vasker den. De rynker du kæmper med under strygningen, kommer når skjorten bliver vasket i vand og ikke mindst når centrifugeringen presser skjorten sammen til en halvtør krøllet bold. Hvis du derefter tørrer skjorten efter lidt sjusket at have glattet den ud, så har du lang tids strygning foran dig før du får skjorten til at se nogenlunde præsentabel ud.
Det er derfor en god idé at samle vasketøjet med bl.a. alle dine lyseblå skjorter, og så vaske dem sammen. Vælg det ønskede vaskeprogram og kør skjorterne på minimal centrifugering for at den største vandmængde skal presses ud.
Glat skjorten ud inden den hænges til tørre
Når vaskeprogrammet er kørt, tager du din våde, tunge skjorte ud af maskinen og glatter sømme, manchetter og kraver ud. Hvis skjorten har en såkaldt stolpelukning, dvs. en stofstolpe lodret udover langs knaphullerne på skjortens bryst, så skal den strækkes forsigtig i våd tilstand. Personligt plejer jeg at lade skjortekraven stå lige op og lade den tørre stående, dels tørrer skjorten hurtigere, og kanten hvor kraven bøjes ned får en pænere form.
Når du har glattet din skjorte ud, hænger du den op på en bøjle som passer til bredden mellem skuldersømmene på skjorten. Noget man evt. kan tænke på, er at bruge bøjler af ubehandlet træ, da varmen i f.eks. et varmeskab kan gøre, at den våde skjorte optager farve fra bøjlen.
Har du øje for og følger ovenstående tips, så er der en god chance for at du ikke behøver at stryge så meget og måske slet ikke.