Ski-stilen gennem tiderne
Det kan ofte være en udfordring, når æstetik og funktionalitet skal forenes i et produkt. Ofte er det sådan at det mest æstetiske hænger sammen med det traditionelle, hvilket måske ikke altid er lige så funktionelt og praktisk. Dette dilemma findes eksempelvis, når man snakker skitøj, som på den ene side skal holde dig varm og tør, samt give dig fri bevægelighed, samtidigt med at du ønsker at se godt ud, når du suser ned af pisterne. I dagens indlæg har vi sat fokus på skitøjets udvikling gennem tiden og hvad vi synes er god stil på pisten.
Tekst: Emanuel Kristing
Foto: Getty Images
Publiceret
30-12-2018
Skiløb er en disciplin som strækker sig til langt tilbage i historien. I starten blev det brugt af praktiske grunde, mens man i dag i højere grad gør det for fornøjelsens skyld. Ligeledes har udstyret og herunder tøjet gennemgået en stor udvikling og først og fremmest på det teknologiske plan. Vi har gjort i kort tilbageblik i historien inden for skitøj og set nærmere på hvordan stilen har udviklet sig.
Et kort historisk tilbageblik
Det var først i 50'erne, at begrebet "skiferie" begyndte at opstå. Inden da var det meget få som havde muligheden og ski blev mere brugt som transportmiddel end for fornøjelsens skyld. I starten var det skitøjsmæssige niveau ikke så højt - man havde sine tykke uldstrømper i kluntede vandrerstøvler, som var snøret fast på et par træski. Man brugte de varmeste uldtrøjer og halstørklæder som man havde og ens outfit var i høj grad bygget op af mange lag.
Vi synes personligt at skistilen var mest elegant i 50'erne og 60'erne. Det så meget ubesværet og elegant ud når Gianni Agnelli fløj ned af bakkerne i Dolomitterne. Det var også før Gore-Tex og Wind Shield, som helt bestemt er funktionelt, men måske knapt så elegant og charmerende. Hvis du ville have varmt tøj på, måtte du bruge lag-på-lag metoden, hvilket ofte har en rigtig positiv effekt rent æstetisk.
Det var i slutningen af 60'erne, at de mere funktionelle og innovative designs begyndte at dukke op. Man begyndte at bruge nylon og varmeisolerede jakker, samt mere skrigende og sporty farver. Generelt blev stilen blev mere sportsbetonet, men uld var dog stadig det dominerende materiale til trøjer og tilbehør.
I dag ser man ofte en helt anderledes stil, hvor tøjet for det første er langt mere teknisk og funktionelt, men derudover også mere sportsbetonet og moderne. Ser man på 50'erne, 60'erne og 70'erne og lader tankerne flyve hen på Gianni Agnelli eller Roger Moore i Alperne, så skulle man jo nærmest sige at de kunne hoppe direkte ud af skistøvlerne og ned i et par vandrestøvler, for derefter at være klar til en gåtur i byen.
I dag er stilen selvfølgelig langt mere funktionel og praktisk, men knap så elegant med overtræksbukser, skal-jakker og store goggles med spejlrefleks, som ikke egner sig til mange andre steder end på pisten. Stilen er blevet mere strømlinet og direkte tilpasset til skiløb. Det giver jo egentligt også god mening, men for stilnørder som os finder vi stadig den "gamle" stil mere elegant og æstetisk tiltalende. Det kan vel sammenlignes med biler, hvor entusiaster finder en gammel Alfa Romeo sportsvogn fra 60'erne mere tiltalende end den nyeste model på markedet, på trods af at den nye model er både hurtigere, bedre og har langt flere funktioner og egenskaber. Som med så meget andet er det dog selvfølgelig en smagssag og helt forskelligt fra person til person.
Ser man på den moderne højteknologiske skimode, så er der dog alligevel en del aktører, som faktisk lykkes med at kombinere mode, teknologi og æstetik, på bedste vis. Her kan vi bl.a. fremhæve tyske Bogner, der laver funktionelt, men også super flot skitøj med et klassisk og tidløst design. De formår at bibeholde den mere klassiske stil, samtidigt med at deres produkter er funktionelle og i aller højeste kvalitet - hvilket vi synes giver et rigtig godt resultat.
Hvad er dine præferencer? Er du, ligesom os, en håbløs romantiker, som holder fast i den gamle stil? Eller har du større fokus på funktionalitet og egenskaber?
Hvad synes du om denne artikel?