Fra historisk frugtbarhedsmønster til nutidig garderobeklassiker. Vejen til klassikerstatus har ikke fulgt den direkte rute, men paisleymønsteret er i dag blevet noget, der findes i mange mænds klædeskabe.
Tekst: Emanuel Kristling
Foto: Evelina Svantesson
Publiceret
01-08-2018
I over 400 år har vi i den vestlige verden været forelsket i dette mønster. Men vi er langt efter perserne, som allerede flere hundrede år tidligere udsmykkede deres vævede stoffer med det mønster, der senere blev kendt som paisley. I dag er det for mange næsten en selvfølge at have i hvert fald ét stykke tøj eller tilbehør med paisleymønster i garderoben. Sådan har det naturligvis ikke altid været. Hvordan gik det til, at et persisk religiøst frugtbarhedssymbol blev sådan en klassiker? Opfattes paisley som et uformelt eller et formelt mønster? Og hvilke regler gælder, når mønsteret skal sættes sammen med andet tøj? Disse spørgsmål, og nogle lidt mere kuriøse, besvarer vi nedenfor.
Hvad er paisley?
Paisley er det dråbeformede mønster, der ses på mange forskellige typer tøj, primært til mænd, men også til kvinder. I en del tilfælde, særligt på slips og lommetørklæder, kan selve dråben være håndmalet. Mønsteret er altid meget smagfuldt. Ved første øjekast kan dekorationen se rodet ud, men det er hele pointen med et smukt paisleymønster. Et organiseret virvar, om man vil. Ofte prydes mønstret med andre naturinspirerede detaljer, hvilket giver det et orientalsk udtryk.
Baggrund og oprindelse
Det er uvist, præcis hvornår de første stykker vævet stof blev dekoreret med det mønster, vi senere skulle komme til at kalde paisley. Vi ved dog, at dekorationen stammer fra Iran, eller rettere det persiske rige. Og det fortæller os, at mønsteret er over 2.000 år gammelt. Selve paisleydråben siges at ligne en livmoder, og inden for zoroastriske kredse symboliserede dette tegn vigør. Livskraft. Men det var først i 1600-tallet, da det britiske ostindiske kompagni tog mønsteret med til Europa og den skotske by Paisley, at det fik sit navn. Det er formodentlig her, europæerne blev eksponeret for mønsteret for første gang, og interessen voksede i et eksplosionsagtigt tempo. Til at begynde med blev idéen bag paisleymønsteret kopieret på
tørklæder og tynde tæpper. Da de handlende efterfølgende mærkede, at det eksotiske mønster var populært, begyndte de at eksperimentere med forskellige udførelser, såsom
slips.
LÆS MERE: Slipset: Dets historie, håndværket og hvordan du bruger detEn hjørnesten i garderoben
Mønsteret har oplevet både opture og nedture. Og som følge af, at mærker som
Drake's begyndte at sværme for det indoeuropæiske mønster, har der siden 70'erne været en konstant stor interesse for det. Der er ganske få andre dekorationer, der signalerer diskret luksus i samme udstrækning, som paisley faktisk gør. Det er glædeligt at se, at flere har fået øjnene op for paisleymønstre med mørkebrune, klare blå eller sprøde gule baggrunde. I vores øjne gør mønsteret sig bedst på tilbehør. Det betyder dog ikke, at det ene og alene fungerer på slips eller lommetørklæder. Vi ser det også meget gerne som mønster på foret i en jakke eller frakke. Det er en stilfuld detalje.
Vi vil gerne slå et slag for paisleymønsterets tidløshed og smagfuldhed. Vi tror og forventer, at denne klassiker for altid vil have sin faste plads i klædeskabet.
Sådan bruger du paisley
Som ofte, når du har til hensigt at kombinere toner og detaljer, er det altid klogt at tage udgangspunkt i afdæmpede grundfarver og tilsætte mere livlige accentfarver. Grøn, vinrød og mørkeblå er gode grundfarver at tage udgangspunkt i. Dertil kan du bruge et paisleymønster i guld, brun, blå eller lilla. Hvornår passer det sig at bruge paisleymønstret tilbehør? Det vil altid være mest formelt med diskrete farver og mønstre. Men til arbejdsbrug eller fest er dette mønster perfekt. Vi kan godt lide at bruge paisley ved halvformelle lejligheder. Her kommer det til sin ret på en flot måde.
Det er ofte en god idé at kombinere denne type dekoration med sobre farver i det øvrige tøj. Vi ser ingen problemer, hvad angår strukturforskelle på
blazer, slips, bukser eller skjorte. Der er frihed til at prøve sig frem. Det er sjældent forkert at bruge et lommetørklæde med dette mønster til en grovere tweedjakke. I så fald skal det helst være i bomuld. Og du går sjældent galt i byen, hvis du bruger en silkeblanding til et jakkesæt i S120-uld.
LÆS MERE: Hvordan matcher man bedst materialer med hinanden?
Hvad synes du om denne artikel?