Der findes mange mærker, frem for alt i Storbritannien, som har en fantastisk historie at se tilbage på. Mange af disse mærker er af forskellige anledninger forsvundet eller har tabt inflydelse. Det kræver meget at lykkes under dagens forudsætninger og med de krav som stilles. Et firma som har gjort det godt, og har udnyttet sin lange historie, arv og håndværk og samtidigt gjort det relevant og interessant i dag, er britiske Sunspel. I dag har vi tænkt os at fortælle mere om denne fine virksomhed som står for en diskret luksus i undertøj og basisartikler, og som bestemt ikke bare hviler på laurbærrene. De har valgt at forvalte sin historie og kombineret det med en moderne tankegang.
Sunspel blev grundlagt i 1860 af Thomas Arthur Hill som selv blev født allerede i 1822. Hans familie var i tekstilbranchen og Thomas var nytænkende og valgte at udnytte de nye teknikker og fordele som kom i kraft af den industrielle revolution i England. Han startede en fabrik i Nottingham og specialiserede sig i gode bomuldskvaliteter, og var en egentlig poiner i udviklingen af
kvalitetsundertøj. Eksempelvis var han med til at producere nogle af de første
t-shirts nogensinde.
Sunspels grundlægger Thomas Arthur Hill
I løbet af starten af 1900-tallet voksede Sunspel sig større og de var tidligt ude og eksportere globalt og solgte eksempelvis i Asien meget tidligt. I den periode udviklede de også deres fine Sea-Island bomuld fra Vestindien som de er blevet kendte for. Som for så mange andre virksomheder, var det rigtigt hårdt under depressionen i 1929 og derefter, men de klarede sig ud af krisen og flyttede til en ny fabrik i Lond Eaton hvor de holder til den dag i dag.
Sea Island Cotton og hvor den kommer fraDe blev som så mange andre tekstilvirksomheder nødt til at tilpasse sig under anden verdenskrig og indstillede i en periode fremstillingen af deres luksuriøse undertøj for i stedet at producere tekstiler med tanke på krigens behov og forudsætninger. De blev da også ramt under bombardementet af London, hvor deres kontor på Bruton Street blev jævnet med jorden. Efter krigen, og som de pionerer de var, lancerede de i 1947 de første boxershorts i England. De havde fået inspirationen fra USA hvor den type undertøj var ret populært. De udviklede igen innovative modeller med smarte detaljer og syninger som ikke skulle gnave eller klø.
Annonce med et glimt i øjet fra samme år som Sunspels klassiske boxershorts blev lanceret
I 1985 skete der noget spændende som satte
Sunspel på verdenskortet. De var med i den legendariske Levi's reklame hvor Nick Kamen går ind på et vaskeri og tager sit tøj og jeans af og kaster det i vaskemaskinen. Tilbage stod han i et par hvide boxershorts fra Sunspel. Det blev et vendepunkt og modellen blev med ét utroligt populær igen, hvor den var blevet opfattet som lidt gammeldags sammenlignet med deres briefs.
Den næste store hændelse skete i 2006 da den prisbelønnede og kendte designer Lindy Hemming på Sunspels regning designede Riviera Poloen til Daniel Craig i hans rolle som James Bond i Casino Royale. Lindy udgik fra Craigs ønsker og fysik hvorfor brystet blev slanket og ærmerne kortet. Hun valgte at anvende den bomulds-mesh som Sunspel allerede tilbage i 1950'erne havde udviklet. Koplingen til Bond-universet er stor og for et par år tilbage fremstillede Sunspel også et par badebukser som jubilæumsmodel der var en nøjagtig kopi af de lyseblå, korte
badebukser Sean Connery bar i 1965 som James Bond i "Thunderball".
Sean Connery i Sunspel, i James Bond-filmen ”Thunderball” fra 1965
Historien og anekdoter er en side af sagen. Kvalitet og design er en anden. Det er nok fortrinsvis den eksklusive fornemmelse og de fine materialer som har gjort Sunspel kendte. Når man møder repræsentanter fra firmaet kommer de altid ind på netop det, og fortæller ivrigt om detaljer omkring deres materialer og væve- og strikketeknikker de anvender.
Sunspels fokus har altid været at finde de bedste råmaterialer for at kunne forfine dem til de bedste metervarer. I årenes løb har de eksperimenteret med et hav af teknikker og metoder og skabt innovative materialer inden for strik og vævninger. Eksempelvis deres jersey, den såkaldte cellular warp, såvel som førnævnte piqué-vævning til poloen.
Stoffet på Sunspels klassiske Riviera polo
De producerer mange af deres produkter i deres egne fabrikker i England, men har tilmed produktion i Portugal og Tyrkiet i dag. Disse fabrikker er omhyggeligt udvalgte og skal følge og dele Sunspels værdier og syn på håndværk. Alle produkter uanset fabrik udvikles først i England inden produktionen sker.
Skal man sammenfatte det hele så er det nok det minimalistiske design og den innovative tilgang til at anvende de fine materialer som har gjort at Sunspel har klaret sig så godt og faktisk øget sin omsætning de senest år. Et smart træk har været at ansætte kreative personer med en moderne relation til design til de ledende stillinger i virksomheden. Det har ført til at modebranchen har fået øjnene op for en virksomhed som ellers let kan blive glemt, da de bare var fokuserede på at fremstille det bedste undertøj som findes. Heldigvis for os blev det sådan.
Hvad synes du om denne artikel?