51 komponenter i et ur. Det blev hovedingrediensen for hvordan The Swatch Group reddede den schweiziske urindustri i 1983. Fødslen af et af de mest ikoniske og prismæssigt overkommelige ure var et faktum. I 2013 gjorde man det igen, med et automatisk, mekanisk ur, til en aldrig tidligere set pris. Nærmere bestemt Sistem 51.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Ted Olsson
Publiceret
25-04-2020
Under en epoke hvor 1600 schweiziske ur producenter blev reduceret til 600, stod den en gang så stolte schweiziske urindustri på randen af en omfattende katastrofe. Radikale forandringer var nødvendige i en ellers meget konservativ branche, som igennem århundreder har været verdensdominerende uden nogen nævneværdig konkurrence.
Mellem slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 1980’erne fandt det meste af den såkaldte Quartz-krise sted. Mekaniske ure som var svære og dyre at fremstille og sælge, blev overskygget af ny elektrisk micro-teknologi, hvor tiden blev mere præcis og urene blev solgt til en pris meget billigere end deres mekaniske forgængere. I Schweiz resulterede dette i, at 92.000 ansatte i urindustrien blev reduceret til beskedne 26.000.
Schweiziske ure havde behov for igen at blive eftertragtede af den brede offentlighed og revolutionen lå lige rundt om hjørnet. Denne gang til en overkommelig pris og en farverig ny version af schweizisk præcision.
De tidligere kontrolorganer ASUAG ”Société Générale de l’Horlogerie Suisse SA”, og SSIH, ”Société Suisse pour l’Industrie Horlogère”, slog sig sammen til hvad der skulle gå hen og blive The Swatch Group. Alt sammen i en målrettet handling for at redde den schweiziske urindustri.
I 1983 blev Swatch lanceret. Et designmæssigt moderigtigt seriefremstillet Quartz-ur. I de to første år efter lanceringen blev der solgt intet mindre end 2.5 millioner Swatch-ure og Swatch Group opkøbte flere ur producenter som Omega, Longines, Blancpain, Breguet, Glashütte Original, Tissot, Harry Winston og mange flere.
20 år senere var det igen tid for Swatch til at lancere endnu en innovation, som denne gang omfattede et mekanisk, automatisk urværk. Serien ”Sistem 51” så for første gang dagens lys.
Med urene i kollektionen Sistem 51, havde Swatch til hensigt at lave ure der var 100 procent fremstillet i Schweiz, noget som vakte stor glæde for mange ur entusiaster, og samtidig på et prisniveau som var lavere end nogensinde for et Schweiz-fremstillet mekanisk ud. Dette var endnu en milepæl i ur-historien.
Urværket i Sistem 51-urene består af 51 dele, hvilket giver en minimal slitage i mekanikken. Den automatiske rotor trækker uret op, mens du bærer det og gangreserven er på forbløffende 90 timer. Dette betyder, at hvis drivfjederen er fuldt optrukket når du lægger uret fra dig, går der yderligere 90 timer før uret har behov for at blive trukket op igen.
Med en tidsangivelse som kun varierer på plus/minus ca. 7 sekunder per dag, holder urværket i Sistem 51 meget høj klasse. Mekanikken kalibreres med laser ved fremstillingen og kobles sammen via en fremragende ingeniørkunst med en enkelt skrue. Derefter er alt permanent lukket i den vandtætte urkasse, så ingen forurening kan komme ind i mekanikken.
Allerede fra dag ét fik Sistem 51 rigtig god feedback fra fora som HODINKEE og ur entusiaster over hele verden. En innovation som er her, for at blive. Manden som bærer et Swatch Sistem 51-ur til sit jakkesæt, er ofte en person som lige så vel kan bære et Rolex eller en Patek Phillipe den næste dag. Swatch-uret bliver et statement for manden som ikke behøver bevise noget med det ur som han bærer.