Undslip aprilvejret og tænd for en film. Med fokus på Ivy og Preppy-stilen har vi udvalgt tre amerikanske filmklassikere, der er fuldstændig proppet med stilinspiration.
Tekst: Martin Johansson
Foto: Alamy
Publiceret
05-04-2022
Filmens verden er så fyldt med stilinspiration, at det ind imellem kan være svært at få det hele med. I et forsøg på at opklare en ting eller to, indstiller vi kikkerten på en helt specifik stil, og kigger nærmere på film hvor Ivy- og preppystil fra den amerikanske østkyst står i fokus.
Rushmore
I dag er den amerikanske instruktør Wes Anderssons filmstil etableret og velkendt. Med symmetriske rammer, tydelig kameraføring, og parodiske karakterer har han skabt sin egen niche, i en verden hvor andre film antager et stadig mere homogent udtryk. I Anderssons film,
Rushmore, ser man denne specielle stil tage sine første forsigtige skridt. Filmen følger den 15-årige Max Fischer, som studerer på den prestigefyldte skole Rushmore, hvor han bruger det meste af sin tid på at pjække fra sine studier, til fordel for forskellige studenterforeninger. Efter at Max har indledt et venskab med den lokale industrimagnat, og samtidig er blevet forelsket i en ældre lærer, er der lagt op til en bizar kærlighedstrekant. Anderssons blik for stil overføres til hans karakterer, og Max klæder sig filmen igennem som en ægte preppy. Hvis du vil kopiere hans signaturstil, er det ikke sværere end at tage et par chinos på, binde et stribet slips om halsen, og hænge college-jakken over skuldrene.
Metropolitan
Det er slutningen af 80'erne i december, og i New York arrangeres debutantbal, hvor foreningens unge kan vise sig frem, mingle og drikke sig fulde. På efterfesterne samles de i smoking og gallakjoler for at diskutere litteratur, politik og filosofi. Samtidig frygter nogle af dem en fremtid, hvor fiasko og den omvendte amerikanske drøm ”downward social mobility”, venter dem. Scenerne udspiller sig foran tilskueren, som var det taget ud af et teaterstykke, hvor alle karakterne konstant befinder sig i en gråzone mellem fuldstændigt snobberi, og forsøg på intellektualitet. Tøjstilen domineres af ballets smoking og frakke, men periodevis vises også en mere hverdagsagtig stil, der består af strikkede trøjer, chinos og slidte blazere, taget lige ud af en preppy-håndbog. At efterligne stilen kræver ikke mere, end en lejet smoking, og dine bedste filosofiske eksperimenter.
A Beautiful Mind
A Beautiful Mind er den sande fortælling om den Nobelpris-vindende matematiker John Nash. Filmen tager sin begyndelse i 1947, da Nash ankommer til Princeton University for at studere matematik. Resten af historien foregår over flere årtier, og tager seeren med til nogle af de mest prestigefyldte universiteter på den amerikanske østkyst. Der følger vi Nashs kamp for at blive anerkendt som matematiker, mens han kæmper for sit mentale helbred. En smuk og på mange måder inspirerende fortælling, der også indeholder en mængde stilinspiration for den som holder af flannel, tweed og den amerikanske østkyst. Filmen giver et alsidigt og realistisk billede af Ivy League-stilen, fra dens storhedstid mellem 1950'erne til 70'erne. Vil man klæde sig som en ung John Nash, bør man satse på en nedtonet farveskala i grå og brun, bære strikket vest, og turde eksperimentere med en butterfly, når muligheden byder sig.
Hvad synes du om denne artikel?