tekst: Joakim Rönnqvist
foto: alamy
Okej, jeg tilstår: Selvom jeg er født og opvokset i de norrlandske skove, kun få kilometer syd for polarcirklen, har jeg aldrig været særlig glad for sne og kulde. Jeg vil hellere drømme mig væk til en varm sydhavsø, iført badebukser og med en paraplydrink i hånden.
Det var noget helt andet for Chris Furse, en eventyrlysten brite med en række af de mest imponerende ekspeditioner bag sig; han havde en anden overbevisning. I 1984 startede han noget, der for mange føles helt utænkeligt – en ekspedition til det iskolde og ugæstfrie Antarktis og Mount Parry.
Uden nutidens GPS-teknologi stolede eventyrere som Chris Furse på andre navigationsværktøjer. For ham var valget enkelt: et Rolex Explorer II, specielt tilpasset til at møde de ekstreme udfordringer i Antarktis, hvor et pålideligt armbåndsur kunne gøre forskellen mellem succes og fare.
Vi vender tilbage til historien lidt senere, lad os først tage et kig på modellens historie.
Siden sin debut i 1971 er Explorer II gået igennem flere forvandlinger. Den originale reference 1655, også kendt som 'Freccione' på grund af dens store orange 24-timers viser, satte standarden for et pålideligt eventyrur.
Det er designet til eventyrere som Furse, hvis arbejde ofte involverede at navigere i miljøer, hvor det kan være svært at skelne dag fra nat.
I 80'erne blev reference 16550 introduceret, hvilket medførte adskillige forbedringer, herunder et bedre urværk og nye farvemuligheder på urskiven – herunder den fantastiske hvide variant (også kaldet "Polar"), som nu er en favorit og kan findes i dagens farvepalet.
Dagens moderne reference: 226570 er blevet opdateret fra den klassiske 40 mm størrelse, til en mere robust 42 mm. Med sin vandtæthed på 100 meter er den ikke kun stilfuld, men også funktionel, hvilket gør den perfekt til alt fra eventyr til hverdagssituationer.Lad os tale detaljer. Hvad adskiller denne model fra alle andre luksusure? Det er ikke kun et statuselement – det er designet til folk, der flytter grænserne. Uden at gå på kompromis med det klassiske "Rolex look".
Uret har en holdbar Oystersteel-urkasse, der er kendt for at modstå de hårdeste miljøer. De selvlysende indekser sikrer synlighed under dårlige lysforhold, uanset om du er dybt i en hule eller kigger på stjernerne i ørkenen.Med over 50 års historie, er uret blevet båret af mange, både kendte og mindre berømte.
Mange tror at Steve McQueen bar denne model, men det er forkert. Trods at referencen: 1655 ofte bliver kaldt "Steve McQueen," bar han aldrig uret. Øgenavnet kommer fra en fejlagtig artikel i et italiensk blad i 1970'erne.
Selvom sandheden blev afsløret, lever øgenavnet videre i samlerkredse.
Men hvordan klarede Chris og hans team sig? Da han forberedte sig til sin ekspedition, vidste han, at det ikke kun ville være de ekstreme temperaturer og ugæstfrie landskaber, der ville udfordre ham.
Ingen kontakt med omverdenen. Ingen radiostyringer, ingen eksterne tidsangivelser, kun dem, den enorme is og deres udstyr. Under disse omstændigheder blev tid livsvigtig. Urets pålidelige 24-timers viser gjorde det muligt for ham og holdet, at navigere gennem polarnætterne uden at miste overblikket. Ved hjælp af uret kunne Furse holde styr på dagen og sikre, at tiden var på hans side. Den robuste konstruktion, faste urkrans og pålidelighed, gjorde det til det ultimative valg til denne type eventyr.
Efter næsten et år sneet ind på det iskolde kontinent, kunne han konstatere: "Vi havde ingen ekstern tidskontrol i ni måneder, og vi havde heller ikke brug for det." Chris Furse kunne helt enkelt stole på sin Explorer.
Uanset om du planlægger at begive dig ud på en polarekspedition eller bare navigere i hverdagens prøvelser, er modellen en pålidelig partner – klar til at hjælpe dig med at holde tiden, selv når verden omkring dig ikke gør det.
I uge 27 har vi begrænsede åbningstider på telefon. Venligst send en e-mail til [email protected]
Du kan finde vores svar på de mest stillede spørgsmål her.
Vi besvarer din mail inden for 24 timer på hverdage.