I en hverdag hvor dresscodes har fået mindre betydning, og sjældent bruges, findes der alligevel glimt af dem hist og her. Den mest brugte dresscode er muligvis "Smart Casual", men hvad indebærer den egentligt?
Vi kan begynde med at fastslå, at der ikke findes nogle entydige regler for hvad "Smart Casual" egentligt indebærer. Det er er en dresscode som ofte skaber mere forvirring end den hjælper, i forhold til hvor formelt/uformelt man skal klæde sig. Vi håber at vi med dette indlæg kan give en smule vejledning til hvordan "Smart Casual" bør tolkes, i hvert fald fra vores synspunkt.
Dresscoden anvendes i stor grad internationalt og kan være forskellig fra land til land. Dog kan man opstille et par overlappende retningslinjer, der stort set altid er gældende.
Smart Casual kræver ikke at man bærer jakkesæt, men man bør trods alt være ordentligt klædt. Gerne blazer og bukser. En typisk påklædning til Smart Casual er beige chinos, marineblå blazer og en lyseblå oxfordskjorte. Hertil kan man supplere med et par brune sko i oxford eller derby-model, men man kan også sagtens have en lidt mere afslappet stil med mokkasiner eller loafers. Afhængigt af årstiden kan man også bære et par højere støvler i en pæn mode. Uanset skovalget bør de dog bæres med strømper.
Med dette udgangspunkt kommer du aldrig til at gå galt i byen, men samtidigt risikerer du også et lidt komisk scenarie, hvor du pludseligt har samme outfit som resten af forsamlingen omkring dig. Jeg har set det ske før. Fire bestyrelsesmedlemmer på en scene i Kolmårdens konferencecenter, alle iført marineblå blazer, beige chinos og lyseblå skjorte. De identiske "uniformer" fik dem nærmest til at ligne personalet på en finere benzinstation, og ikke repræsentanter for en større IT-virksomhed.
I store træk er Smart Casual en velklædt, men afslappet påklædning. Du skal dog ikke lade dig lokke af ordet "afslappet" og smide tøjlerne helt. Det forventes stadig at man ser professionel ud og vi vil derfor også anbefale dig ikke at tage en kortærmet polotrøje på, medmindre det er sammen med en blazer. Sneakers bør man for så vidt muligt også holde sig fra. Jeans kan til dels gå i nogle tilfælde, men her bør du også holde dig til mørke eller sorte jeans uden slid. I mange Smart Casual-situationer anses jeans dog for en anelse for afslappet. Vælger man at bære jeans, kan de med fordel kombineres med en mere formel chambrayskjorte.
I mange tilfælde er Smart Casual ensbetydende med at man ikke behøver at bære slips. Slipset er dog efterhånden ved at være så sjældent et syn, at vi nærmere ser Smart Casual som en lejlighed til faktisk at bære slips, hvis man vil det. Lad dog være med at gøre det for formelt. Undgå den kridhvide skjorte med et mørkt slips og mørkt jakkesæt. Det kan sagtens blive for formelt også. Grib i stedet muligheden for at bære mønstrede skjorter, samt mere afslappede slips i uld eller strik. En pynteklud i lommen kan ligeledes være rigtig fint, hvis du er komfortabel med det.
Med udgangspunkt i pæne bukser og en blazer kan du eksperimentere en masse med farver, materialer og mønstre. Kombiner eksempelvis en brun blazer med et par beige bukser for at undgå stereotypen ved Smart Casual. Skal blazeren endelig være blå, så prøv eksempelvis en variant med et mønster og evt. med grå bukser til. Vi anbefaler at du hovedsageligt holder dig til dæmpede farver og skjorter med tidløse hvide knapper og sømme i samme farve som skjorten. Gem de farverige og sprælske skjorter til de mere festlige begivenheder.
Du kan desuden også fint vælge at bære mere afslappede modeller af jakkesæt, som eksempelvis i flannel, tweed, bomuld eller hør. I mange sammenhænge vil disse være for afslappede, men passer rigtig fint til Smart Casual. Hertil kan du tage en skjorte uden slips, og i stedet supplere med en pynteklud i brystlommen. Hvis du foretrækker at bære slips, så kan du med fordel vælge en let mønstret skjorte for at bryde med det formelle.
Afslutningsvis så anbefaler vi altid at tage situationen i betragtning og overveje hvad en passende påklædning indebærer. Er du i tvivl kan du ofte søge hjælp hos den virksomhed eller de persone, der arrangerer eventet eller det arrangement som du er indbudt til. Sidst men ikke mindst, så er det altid bedre at være lidt for opklædt frem for det modsatte.
Tekst: Mikael Vallin, Care of Carl
Billede: Oscar Jacobsson, Care of Carl
Foto: Evelina Svantesson, Care of Carl