Vi er vant til at se dem på vej fra spillerbussen med høretelefoner i ørene, visse iført jakkesæt og andre i træningsdragter. Erik falder meget naturligt i den førstnævnte kategori, da hans interesse for den tidsløse stil startede før han for første gang tog et par fodboldsko på. Vi har mødt Erik Sviatchenko - en professionel fodboldspiller med interesse for klassisk herretøj.
Tekst: Sebastian Frank
Foto: Ted Olsson
Publiceret
04-07-2020
Da vi møder Erik, understreger han, at han først og fremmest identificerer sig som fodboldspiller. Hvilket egentlig ikke er så underligt, eftersom at dette har været hans arbejde i hele hans voksenliv og med Celtic og FC Midtjylland på cv’et. Samtidigt medgiver Erik, at han måske ikke er en så stereotypisk fodboldspiller. Han beretter:
”Mange af mine holdkammerater er ikke så interesserede i kunst, arkitektur eller design, i hvert fald ikke så meget som jeg er. Min interesse for æstetik, deriblandt tøj og stil, har jeg næsten udelukkende fået fra min far.”Hans mor og far voksede op i Ukraine under det daværende Sovjetunionen, men at arbejde som kunstner og arkitekt som faren Sergei Sviatchenko gør, var ikke særligt tilfredsstillende bag jerntæppet.
”Efter Sovjetunionens fald i 1991, flyttede mine forældre til Danmark. Der kunne de skabe et nyt liv for sig selv, for mig og mine søskende. Det var der jeg blev født og også der hvor min fars kunstkarriere virkelig kunne tage fart.”Det er meget tydeligt at Erik ser op til sin far. Han taler intenst om hvordan hans fars interesse for design og tøj fik ham selv til at blive interesseret i den mandlige stil. Erik beretter:
”Da jeg var lille, var det altid min far som klædte mig på. Han havde, og har givetvis stadig, en god fornemmelse for stil og hvordan man klæder sig. Da jeg var ca. 10 år, begyndte jeg at vælge outfits til ham og han begyndte at bære det, som jeg havde valgt. Det var der jeg opdagede, at jeg selv begyndte at få en interesse for tøj.”
Deres fælles interesse for stil og tøj voksede med årene og i 2009 startede de bloggen Close Up and Private sammen. Via bloggen har de givet stilråd, arbejdet med forskellige samarbejdspartnere og udvalgt små tøjkollektioner til læserne – alt i overensstemmelse med den traditionelle og klassiske herrestil. Erik fortsætter:
”Min fars arbejde som kunstner indebærer mange rejser til forskellige gallerier eller andre steder man kan udstille kunst. Jeg mindes en rejse som jeg var med på da vi besøgte Paul Smiths flagskibsbutik i London. Paul skulle selv designe et inderfor forestillende ’Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ albummet fra The Beatles, til en af min fars jakker. Både Paul og min far er store fans af The Beatles og de blev hurtigt gode venner. Meget af det vi gør med bloggen har et udgangspunkt i kunst, kombineret med tøj på en eller anden måde.”
Samtalen leder videre ind på Eriks personlige stil, som han selv beskriver som klassisk med inspiration fra 1950 – og 60’erne. The Beatles har spillet en central rolle i Eriks opvækst – både musikalsk men også stilmæssigt. Erik beretter:
”MANGE SPØRGER MIG OFTE OM JEG SKAL TIL FEST ELLER LIGNENDE SIDEN JEG BÆRER JAKKESÆT, MEN FOR MIG ER JAKKESÆTTET DET MEST NATURLIGE FOR MIG AT TAGE PÅ.”
”The Beatles blev ofte spillet hjemme hos os da jeg voksede op. Jeg har altid kigget meget på deres stil når jeg klæder mig på, som f.eks. jakkesættet med det smalle slips. Mange spørger mig ofte om jeg skal til fest eller lignende siden jeg bærer jakkesæt, men for mig er jakkesættet det mest naturlige for mig at tage på.”
Erik understreger også, at han gerne bærer tøj som i grunden er klassisk, men som også har et moderne og opsigtsvækkende twist. Han forsætter:
”Selvfølgelig bærer jeg også af og til mere afslappet tøj. Jeg kan godt lide tøj som dybest set er af den traditionelle karakter som f.eks. en oxfordskjorte eller en cardigan. Varemærket Thom Browne synes jeg, er rigtig dygtig på dette område. De får klassisk tøj til at blive mere spændende ved at tilføje noget nyt i designet, hvilket jeg sætter stor pris på. Samtidigt ændrer jeg ikke min stil baseret på hvad der er moderne. Derimod synes jeg, at man altid kan tilføje noget i sin stil som føles moderne – det gør ens personlige stil mere levende ifølge mig.”
Hvad synes du om denne artikel?