Uret er et vigtigt instrument og tidløst stiltilbehør inden for brancher og sportsgrene. Vi kommer her med nogle eksempler på ure inden for klassisk motorsport og de ikoner, der gik med dem.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Getty Images & Sotheby's & HODINKEE
Publiceret
14-08-2021
Der var en tid, hvor det mekaniske ur var et meget centralt værktøj, der blev brugt til at måle tid og præstation inden for sport, der involverede hastighed og bevægelse. Det er naturligvis også tilfældet i dag, men det foregår nu digitalt, fordi det giver en meget mere nøjagtig tidsmåling, nu hvor vindermarginalerne måles helt ned til hundrededele af sekunder. I 60'erne, 70'erne og 80'erne var armbåndsuret stadig et værktøj, men begyndte i stigende grad også at blive en stilmarkør og et statusobjekt. Selvom mange motorsportshold samarbejdede med urproducenter, var kørerne slet ikke på samme måde "ambassadører" for den producent, hvis ure de gik med. Man gik med armbåndsuret, dels fordi det var et værktøj, og dels fordi det var et personligt stilelement. Nedenfor beskriver vi nogle klassiske racerkørere og deres yndlingsure.
Ronnie Peterson - Heuer Carrera 1158
Ronnie Peterson til Monacos Grand Prix, Monaco 1973. Billede fra Getty Images.
Den svenske F1-kører Ronnie Peterson var landets første og største internationale stjerne i Formel 1. I størstedelen af sin karriere kørte han for teamet JPS Lotus og var kendt som
"The Super Swede" for sin fart og sin hurtighed. Peterson modtog et Heuer
Carrera af guld, efter at han vandt
The Jo Siffert Pris Rogue et Blanc Award i 1972, og uret blev overdraget til ham personligt af Jack Heuer. Det siges, at Peterson var så glad for uret, at han sammen med sin bror købte et mage til, som faderen fik på sin 60-års fødselsdag.
I 1978 omkom Ronnie Peterson tragisk efter en ulykke ved det italienske grandprix. Hans Heuer
Carrera blev bortauktioneret af Sotheby's i 2016 og solgt for $230.000. Pengene gik til
The Ronnie Peterson Foundation. I 2017 lancerede Tag Heuer en ny udgave i begrænset oplag af det klassiske
Carrera, som Peterson gik med, i kun 40 eksemplarer, som en hyldest til racerkøreren.
Ronnie Petersons Heuer Carrera 1158 i guld, cirka 1972. Billede fra Sotheby's.
Jo Siffert - Heuer Autavia 1163T
Jo Siffert inspicerer en model af en Lotus Ford F1-bil, iført sit Heuer Autavia 1163T i 1969. Billede fra Getty Images.
Jo Siffert er i dag måske ikke det mest kendte navn blandt hverken urnørder eller personer uden en dybdegående interesse for motorsport. Den schweiziske kører repræsenterer dog både et afslappet stilideal såvel som flere solide succeser i Formel 1. "Seppi", som han kærligt blev kaldt i Schweiz, blev blandt andet den første officielle ambassadør for armbåndsure – personligt rekrutteret af Jack Heuer, som betalte CH25000 om året for, at Siffert havde varemærket Heuer på sin racingoverall.
Heuer Autavia 1163T, eller "Jo Siffert", som sidstnævnte efterfølgende er blevet døbt i urverdenen. Billede fra Sotheby's.
Jo Siffert (til venstre) og Pedro Rodriguez (til højre) under 1000 km of Monza på Autodromo Nazionale Monza, Italien i 1970. Pedro Rodriguez med et Rolex Cosmograph Daytona 6263 i guld med jubilee-lænke. Billede fra Getty Images.
Steve McQueen blev coachet af Siffert før sin rolle i den klassiske storfilm
Le Mans fra 1971, som handlede om racerløbet af samme navn. Det er også grunden til, at McQueen havde et Heuer Monaco på i filmen. Siffert døde desværre i et racerløb på
Brands Hatch, Kent i England i 1971, efter at hans stødabsorbering blev beskadiget i en kollision med Ronnie Peterson tidligere i løbet. Siffert overlevede ulykken, men døde i den brændende bil, da tre brandslukkere ikke fungerede. Denne tragedie medførte omfattende nye sikkerhedsrutiner i motorsportsverdenen.
Mario Andretti - Heuer Autavia 3646
Mario Andretti gør sig klar til at konkurrere under USAC Championship Trail Indianapolis Raceway Park 200 i 1968, iført sit Heuer Autavia 3646. Billede fra Getty Images.
Den amerikanske racerkører Mario Andretti er muligvis en af de mest alsidige racerkørere nogensinde med store sejre i både Indy500 og Formel 1. I årenes løb er hans urkollektion kommet til at omfatte alt fra flere Heuer-modeller som
Autavia og
Carrera til Rolex
Cosmograph Daytona, Orfina Porsche Design og et Hamilton
Electric, som Andretti fik af sin hjemby Nazareth i Pennsylvania som påskønnelse for sine resultater inden for motorsport. Andrettis Heuer
Autavia 3646 "Motor Age" er af urelskere verden over blevet døbt "The Andretti", da man ofte så ham med uret på billeder. Lad også din brug af ure blive en toneangivende del af din stilpersonlighed.
Heuer Autavia 3646 med en Motor Age-urskive, som blev overrakt til Mario Andretti, efter at han opnåede den hurtigste kvalifikation til Indianapolis 500 i 1966. Billede fra HODINKEE.