Chinos er utroligt alsidige; de er lige så slidstærke, som de er anvendelige, og så kan de både være casual og elegante. Der er meget, der taler for, at chinos er en af garderobens uundværlige basisdele.
Der er ikke meget tøj, der har en lige så spændende historie som chinos. Det er en populær beklædningsgenstand, som ofte overses, og som bare er en del af garderoben, der bruges dag ud og dag ind. Vi ser på, hvor bukserne stammer fra, hvordan de bruges samt hvad man skal tænke på, når man køber dem.
INDHOLDSFORTEGNELSE
Chinos oprindelseKhakibukser eller chinos?Et af garderobens mest alsidige stykker tøjHvad skal man tænke på, når man køber chinos?CHINOS OPRINDELSE
Lige så vel som meget andet ikonisk tøj stammer chinos eller "khakibukser" oprindeligt fra militæret, og det funktionelle stykke tøj har fundet vej ud til det civile samfund via hjemvendte soldater. Vi vil starte med at gå tilbage til, hvad der kan siges at være chinos virkelige oprindelse.
Røde uniformer bliver til khakibukser
For at finde ud af, hvor nutidens chinos stammer fra, er vi nødt til at gå mere end 150 år tilbage i tiden til det britiske imperiums besættelse af Indien. Dengang bar alle tjenestegørende tropper den britiske hærs standarduniform, som var en stærk rød uniform lavet af tyk og slidstærk uld. Næppe det mest anvendelige og diskrete valg til det varme klima i Indien, og landets ofte tørre klima og brun-beige farver gjorde tropperne til omvandrende skydeskiver. I 1846 fik den befalingshavende for regimentet Corps of Guides, Sir Harry Lumsden, nok og valgte at skifte troppernes røde uniform ud med tynde bomuldsbukser i farver fra den lokale mazari-plante for at give dem en dæmpet, jordfarvet nuance. Farven fik navnet khaki efter hinduernes ord for støv, og de lette camouflagefarvede bukser blev straks en succes, som to år efter, at de var blevet designet, blev båret af alle de britisk-indiske tropper.
Chinos – kinesiske bukser
Hvis vi springer 50 år frem i tiden til 1898 og den spansk-amerikanske krig og den amerikanske besættelse af Filippinerne, ses begyndelsen på det, der er med til at gøre chinos til en af garderobens sværvægtere. Da de amerikanske tropper skulle bruge nye bukser, var det for dyrt og tidskrævende at købe dem i hjemlandet, og derfor valgte man i stedet at importere nye fra Kina. For at spare på omkostningerne var bukserne enkle, smallere for neden og uden læg foran eller andre komplicerede detaljer. Det resulterede i en enkel model i bomuldstwill, som var nem at gå i.
I den tidligere spanske koloni Filippinerne begyndte man at kalde bukserne pantalones chinos, hvilket betyder kinesiske bukser, og inden for et par år tog de amerikanske tropper disse "kinesiske bukser" med til hjemlandet, hvor de blev en del af den amerikanske hærs standarduniform.
Efter endt tjeneste på Stillehavsfronten møder en hjemvendt soldat sin familie iført de ikoniske chinos.Samme type bukser blev senere båret af de amerikanske tropper, der var ved stillehavsfronten under 2. Verdenskrig. Efter krigen brugte de hjemvendte soldater de enkle og behagelige bukser i det civile liv.
Mange af tropperne var unge mænd, der havde været nødt til at afbryde deres studier på grund af krigen. Nu vendte de tilbage til campus med chinos i bagagen, hvilket hurtigt gjorde bukserne til en vigtig del af de studerendes uniform og det, vi i dag forbinder med Ivy League og den stil, der er inspireret af den amerikanske østkyst.
Et amerikansk ikon
Selvom mange af os forbinder chinos med et casual preppy-look og den studerende på campus, blev bukserne også tidligt gjort populær af Hollywood og den tids stjerner. Kendte skuespillere som Alain Delon, Steve McQueen og James Dean tog bukserne til sig og brugte dem både i deres personlige garderobe og på det hvide lærred, og de blev hurtigt et symbol på den afslappede amerikanske stil.
1. Skuespilleren Alain Delon slapper af ved poolen i sit hjem i Beverly Hills i et par khakifarvede chinos
2. James Dean poserer foran kameraet under indspilningen af filmen "Øst for Paradis". De chinos, han er iført, ligner på mange måder de mere brede og elegante modeller med læg foran og pressefolder, som vi ser i dag.Det var ikke kun den yngre generation, som var inspireret af datidens berømtheder som Dean og McQueen, og som bar chinos – enten på en rebelsk måde eller påvirket af den mere akademiske stil på campus. Den ældre generation tog også chinobukserne til sig. Sammen med en blå blazer blev chinos en mindst lige så naturlig del af påklædningen i country clubs og på kontoret som en striktrøje på college.
Chinos fald og opstandelse
I anden halvdel af 1900-tallet oplevede chinos en storhedstid, der i tøjbranchen blev anført af store firmaer som Brooks Brothers, Gap og Dockers. I 1992 valgte Dockers i forbindelse med en storstilet markedsføringskampagne at sende en stilguide med "dos and don'ts", som skulle promovere de khakifarvede chinos, ud til 25.000 amerikanske personalechefer. Snart kunne man se dårligt siddende chinos på næsten alle kontorer, da de var blevet en del af den uofficielle uniform i det amerikanske erhvervsliv. Til at starte med førte det til helt fantastiske salgstal for de nævnte virksomheder. Det cool billede af chinos, som var blevet opbygget af unge rebeller og klassiske stilikoner i 1950'erne og 1960'erne, begyndte dog snart at falme. Modeverdenens trendsættere begyndte at miste interessen, og chinobukserne begyndte at leve en hensygnende tilværelse.
Chinos havde mistet deres status som cool beklædningsgenstand til den eventyrlystne og dristige mand og var blevet noget, "duksedrengen" brugte i sin garderobe. Det var ganske enkelt et stykke tøj, der ikke længere var så attraktivt for den stilbevidste. Men i begyndelsen af 00'erne blæser forandringens vinde igen, og designere som Michael Bastian (tidligere blandt andet modedirektør hos Bergdorf Goodman) så tøjets potentiale til at blive en af garderobens mest alsidige beklædningsgenstande og relancerede bukserne i en opdateret udgave med et nyere og mere moderne snit. Det var helt i tråd med efterspørgslen og har medført, at chinos i dag spiller en større rolle i mandens garderobe end nogensinde før.
Chinosens framtid?
Det er altid svært at spå om fremtiden, men historisk kører alting i cirkler, uanset om det er boligpriser, børsbobler eller modetrends. Det samme kan siges om chinos. I dag kan man allerede se tydelige tendenser til, at chinos langsomt er ved at få en anden pasform, og at detaljer som frontlæg og pressefolder
begynder at vende tilbage (de samme detaljer, som tidligere var forbundet med et umoderne og gammeldags look). Om de bliver lige så populære igen, tør vi endnu ikke i udtale os om, men hvis man ser på historien, er der gode muligheder for det.
KHAKIBUKSER ELLER CHINOS – ER DER NOGEN FORSKEL?
Er der egentlig nogen forskel på et par chinos og et par khakibukser? Navnene bruges ofte synonymt og nogle gange endda sammen, hvis bukserne sælges som "khaki chinos". Denne betegnelse kan nogle gange være korrekt, da ordet "khaki" ofte refererer til buksernes farve, og "chinos" til selve bukserne, men der er også nogle, der hævder, at der historisk set har været en klar forskel. Hvordan kan man så skelne mellem dem? Nedenstående definitioner kan være en måde at gøre det på, selvom disse definitioner nok ikke altid er anvendelige i praksis, fordi mange producenter bruger betegnelserne i flæng, og fordi læserne sikkert ser tingene på deres egen måde.
Khakis
Khakibukser er lavet af tykkere stof end chinos. De er som regel lige med læg foran og kan have buksefold forneden.
Chinos
Chinos er lavet af et lettere stof end khakibukserne. De er lidt mere elegante, lidt smallere forneden og som regel glatte foran uden frontlæg eller pressefolder.
Uanset om man stiler efter et par khakibukser eller chinos, har begge modeller det til fælles, at de normalt er lavet af bomuldstwill og farvet i en beige nuance, der oftest går under navnet khaki (selvom der også forekommer andre tekstilblandinger og farver).
Almindelige detaljer på chinos og khakibukser
1. Skrå lommer: I stedet for de J-formede lommer, der er på jeans. Dette gør, at chinos får et lidt mere elegant udseende og sagtens kan bruges til en blazer.
2. Lynlås i gylpen: Som regel har chinos en lynlås i gylpen i stedet for knapper.
3. Bæltestropper: Brug et bælte frem for seler, hvis det er nødvendigt.
4. Khaki: På grund af buksernes militære oprindelse er den diskrete khakifarve ofte synonym med chinos. Selvom khaki er den mest klassiske farve, fås bukserne i en række andre farver, såsom blå, grøn, grå og brun.
5. Bomuldstwill: Bukserne fremstilles traditionelt i bomuldstwill, selvom der også er mere tekniske varianter med eksempelvis stretchstof.
ET AF GARDEROBENS MEST ALSIDIGE STYKKER TØJ
Det er ikke så svært at gå i chinos. De er en anelse pænere end casual bukser uden at være formelle og kan derfor anvendes i de fleste situationer. De er elegante sammen med en blå blazer og et par derbysko eller casual med et par sneakers og en hvid t-shirt a la Steve McQueen. Uanset hvordan du skal klæde dig, er der et par chinos til enhver lejlighed.
Outfit 1
Outfit 2
Outfit 3
HVAD SKAL MAN TÆNKE PÅ, NÅR MAN KØBER CHINOS?
Pasform
Hvordan ønsker du, at dine nye bukser skal sidde? Chinos fås i flere forskellige pasformer – fra klassisk til lige og tætsiddende. Hvis du er ude efter et mere klassisk look, hvor bukserne mest skal bruges til en blazerjakke, kan en mere lige model være at foretrække i modsætning til et par lidt mere tilspidsede chinos, der til gengæld passer godt til en hvid basis-T-shirt eller en pullover. Noget, som er vigtigt at have styr på, er eksempelvis, hvordan chinobukserne sidder omkring lårene, og hvor brede de er forneden.
Stof
Som tidligere nævnt kan klassiske chinos kendes på, at de er lavet af ren bomuldstwill, men man kan som sagt også få andre varianter i stretchstof eller andre stofkombinationer. Hvis man vælger en smallere model, kan det være en fordel, at den er lavet af stretchstof, da det giver større bevægelighed. En løsere model i ren bomuldstwill bør være lidt mere lige i pasformen.
Farve
Den mest klassiske og oftest mest anvendelige farve til et par chinos er beige/khaki. Det kan være en god farve at investere i ved køb af det første par chinos til basisgarderoben. Den næste passende farve at investere i plejer at være blå og derefter andre farver, der passer godt til din garderobe.
Taljehøjde
Taljehøjden er en detalje på chinos, som ikke diskuteres så ofte, men som kan være meget vigtig, da der er mange forskellige modeller, der hver især passer til forskellige tøjstile. Et par chinos med lavere talje passer som regel godt til en lidt mere casual og minimalistisk stil sammen med eksempelvis et par hvide sneakers og en sweatshirt. Et par med en højere talje passer derimod som regel godt til en mere elegant stil med en blazerjakke og et par oxfordsko eller til en lidt mere afslappet og vintageinspireret stil med en hvid t-shirt og et par retrosneakers som f.eks. Supergas model 2750.
Andre detaljer
En del chinos fås med pressefolder eller læg foran samt buksefold i benene. Det er detaljer, der alt efter smag kan fremhæves eller nedtones. Ofte giver disse detaljer bukserne et mere velklædt udseende og passer godt til den lidt mere klassiske stil.