Tekst: Olof Nithenius
Foto: Charlotte Håkansson
Når man diskuterer efterårsmoden, er der ofte fokus på blazere, overtøj og solide sko. I dag vil vi derfor fokusere på det mindst lige så vigtige strik, som lidt ufortjent ofte bliver overset.
Der er mange eksempler på, hvorfor netop strik er så anvendeligt. Det skyldes blandt andet alsidigheden. Vi har før skrevet om pakning og ”smart” tøj, men det kan godt tåle en gentagelse. Når det gælder om at optimere sin pakning, er der mange egnede alternativer, der kan fungere som en mellemting mellem en blazer og en cardigan. De er bekvemme at rejse i, holder varmen godt, krøller ikke og er heller ikke så sarte, som en blazer kan være. Hvis man kun ønsker at rejse med håndbagage, når man langt med en strikket marineblå cardigan, som kan bruges sammen med mere formelle bukser, skjorte og slips, samt et par sko af den mere elegante slags, som kan bruges til et jobmøde i de fleste brancher. I håndbagagen kan man så bare medbringe en ekstra skjorte, trainers eller loafers og et par mørke jeans, som kan bruges sammen med cardiganen, og så er man straks klar til en aften i byen. Praktisk!
Det næste argument tangerer ovennævnte. Det gælder funktion og anvendelighed. Det virker nemlig, som om de formelle dresscodes i arbejdslivet nedbrydes. Man ser stadig færre mænd i jakkesæt og slips til hverdag sammenlignet med tidligere. Det skal dog ikke forstås sådan, at det ikke stadig er rigtig pænt med et velsiddende jakkesæt, pudsede sko, skjorte og slips. I en verden, hvor stadig flere vælger en mere afslappet stil, kan det nok sommetider føles lidt ensomt, hvis man er for velklædt på arbejde. En god metode til at dyrke sin interesse for stil og klæde sig pænt på, så det er tilpasset de moderne forudsætninger, er at arbejde meget med strik. En pæn rundhalset merinotrøje med skjorte under sammen med chinos, mørkeblå jeans eller flannelsbukser er et look, der kan bruges næsten overalt. Den rundhalsede trøje kan skiftes ud med forskellige slags cardiganer og kan med fordel bruges sammen med et lidt mere afslappet slips, der er hæklet eller lavet af uld.
Der er ingen grund til at fortvivle, hvis man holder fast i en klassisk stil og ofte bruger jakkesæt eller blazer – der er stadig plads til strik. Så handler det i stedet om stilfuld funktionalitet i form af f.eks. en vest under blazeren. Det er meget almindeligt i Italien at bruge en diskret cardigan i vestformat sammen med både jakkesæt og jakke og bukser. Det drejer sig normalt om lidt tyndere varianter i kashmir eller merinould og i neutrale basisfarver. I England er det også ret almindeligt, men dog lidt mere afslappet i den forstand, at den strikkede cardiganvest ofte er i et lidt grovere materiale som lammeuld og gerne i en lidt skrigende kontrastfarve. Englænderne kan godt lide, at hvis man alligevel skal klæde sig afslappet, hvilket vil sige ikke i mørkt jakkesæt, må det gerne være netop afslappet og med masser af farve. Det britiske mærke Drake's London er godt til dette look og har ofte strikkede veste med på sine stylede billeder.
Når det gælder strik, kan det ligesom med så meget andet være en god idé at vælge specialister. Nogen, der kun fremstiller én type tøj, er sandsynligvis bedre til det end andre, som fremstiller alt. Der findes selvfølgelig undtagelser, men det er en god tommelfingerregel. Det er meget spændende, at Care of Carl kan tilbyde så stort et udvalg af strik dette efterår, hvor især nogle nye producenter af strik skiller sig ud. Vi vil gerne fremhæve tre vidt forskellige typer producenter med forskellig historie, teknik og tilgang, som alle har det til fælles, at de er specialister i netop strik på hver deres måde. Og selvsagt at de alle sælges hos Care of Carl.
Dette er en relativt ung dansk virksomhed, som blev grundlagt af Peter og Cathrine Andersen. Deres inspiration kommer fra rejser, de har været på, og ældre strikket vintagetøj brugt i maritim og arbejdsmæssig sammenhæng eller som uniformer. Tøj, der har eksisteret i lang tid, og hvor funktion og kvalitet har været vigtigt. De ønskede så at sige selv at skabe en virkelig god sømandstrøje. Tøj med maritime indslag, der tager udgangspunkt i den rige danske designhistorie.
Et andet mærke, hvis inspiration bogstaveligt talt også kommer fra den maritime verden og nærmere bestemt fiskerne ud for Irlands nordvestlige kyst, er Inis Meáin. Denne producent kommer fra en af Aranøerne med samme navn. Området har et af Europas mest barske og vindomsuste klimaer. Erhvervet har i generationer været fiskeri. Lokalt har man i mange år strikket tøj for at klare det barske vejr, og den berømte Aran-trøje stammer herfra. Lokalbefolkningen har været kreativ med deres strik, og diverse mønstre og farver er opstået inspireret af den rige natur. Mærket blev etableret i 1976 af parret Tarach og Áine. De mødte hinanden i Dublin, men valgte at flytte til øen, som Áine oprindeligt kom fra. De startede mærket for at forsørge sig selv og udnyttede den viden og tradition, der fandtes på øen.
Den sidste virksomhed i rækken er urbritiske og traditionsrige John Smedley, som blev grundlagt i 1784 i britiske Derbyshire under den industrielle revolution. Virksomheden siges at være verdens ældste fabrik inden for strik. Virksomheden startede oprindeligt med at spinde garn, men specialiserede sig senere i strik. De var længe kendte for deres fintstrikkede undertøj, men har siden midten af forrige århundrede især været kendte for strikkede trøjer og cardiganer. I 50'erne og 60'er fik de deres gennembrud og blev højeste mode, da de dukkede op på berømtheder som Beatles, Marilyn Monroe og Audrey Hepburn for at nævne nogle få. De er siden blevet set på mange andre berømtheder og er i et vist omfang kommet til at blive forbundet med mange britiske musikere, som kan lide firmaets diskrete og klassiske look. Lidt overraskende var det først i 2000, at de åbnede deres første egen butik i det eksklusive Mayfair i London.
Så uanset om man forsørger sig ved at fiske ud for Irlands kyst, sælger obligationer eller skriver tekster om herremode, er der altid plads til lidt strik.
I uge 27 har vi begrænsede åbningstider på telefon. Venligst send en e-mail til [email protected]
Du kan finde vores svar på de mest stillede spørgsmål her.
Vi besvarer din mail inden for 24 timer på hverdage.