Det kradser, er svært at vaske og filtrer let... Der er mange fordomme omkring uld, som vi vil undersøge og måske endda aflive i dag.
Tekst: Mimmi Ljungblad
Foto: Evelina Lind
Publiceret
10-11-2020
5 TING, DU BØR VIDE OM ULD:
- Uld er en naturlig fiber fra dyreriget, som består af protein
- Der er cirka 40 fåreracer i verden og omkring 200 forskellige typer uld
- Uld indeholder det naturlige fedt lanolin, som gør materialet delvist selvrensende
- Uld er et naturligt funktionelt materiale, der kan føles både varmende og kølende mod kroppen
- Uld er et biologisk nedbrydeligt og fornybart materiale
GENERELT OM ULD
Uld er et meget omtalt materiale, som både er elsket men som også bruges modvilligt. Hører du til dem, der værdsætter kvalitet, og som ofte gør dig overvejelser om det materiale, dit tøj er fremstillet af? Så er du kommet til det rette sted, for i dag fordyber vi os i uldens verden.
Når man taler om tekstilfibre, plejer man at starte med at skelne mellem naturlige fibre og kunstige fibre. Gruppen af naturlige fibre omfatter fibre fra henholdsvis planter og dyr, der består af henholdsvis cellulose og protein, hvor uldfibrene hører til sidstnævnte kategori. Uld kommer ikke kun fra får, men også fra geder, yakokser, lamaer og kaniner.
Uld er en af de mest almindelige fibre. Vidste du for eksempel, at uldfiberen er den fiber, mennesket har brugt i længst tid? Kunsten at spinde uld til garn blev udviklet allerede omkring år 4.000 f.Kr.
FÅR FÅR FÅR?
I dag findes der omkring 40 forskellige fåreracer i verden, som groft anslået producerer omkring 200 forskellige typer uld. Uld fås således i mange forskellige kvaliteter, og ligesom bomuld rangeres den efter, hvor lange fibrene er, samt deres tykkelse, farve og urenheder. Dette har betydning for uldens egenskaber og dens anvendelsesområder.
Nogle af de uldkvaliteter, der rangeres højest og betragtes som mest eksklusive, er kashmir fra kashmirgeden og mohair fra angorageden. Fællesnævnere for disse er glatte og elastiske fibre med høj glans og god farveabsorption. Når det gælder uld fra får, anses den franske race Rambouillet for at producere førsteklasses uld, takket være pelsen med udelukkende bunduld, det vil sige korte og bløde fibre.
FRA ULD TIL ULDTØJ
Den proces, der omdanner uld til færdigt uldtøj, varierer lidt afhængigt af, om processen udføres i hånden eller ved hjælp af en maskinpark på en fabrik. Fælles for processerne er dog, at dyrene først klippes, hvorefter uldet sorteres og graderes.
På dette tidspunkt indeholder ulden en masse fedt, snavs og vegetabilsk materiale, nærmere bestemt omkring 40 %, som skal fjernes. Det gør man ved at vaske ulden i en væske, bestående af varmt vand og vaskemiddel eller organisk opløsningsmiddel. Fordi ulden indeholder høje niveauer af vegetabilsk materiale, såsom burrer, gennemgår ulden sommetider også en kemisk behandling, herunder karbonisering, for at fjerne yderligere snavs.
Når ulden er sorteret, fri for urenheder samt tør, spindes den til tråde eller garn. Dette starter med kartning, hvor fibrene lægges i samme retning. Tråden eller garnet bruges derefter til at væve eller strikke stof, som derefter laves om til tøj.
TILBAGE TIL FORDOMMENE...
Der hersker som sagt mange fordomme omkring uld. Vi vil gennemgå dem og forhåbentlig konvertere nogle af dem til attraktive kvaliteter. Lad os starte med "uld kradser". Dette skyldes som regel fiberlængden. 200 uldtyper giver fibre på mellem 30 til over 150 mm. Korte fibre har en tendens til at finde vej ud af garntrådene og gøre krav på din opmærksomhed, mens lange fibre føles mere behagelige. Uldens kvalitet, eller finhed, spiller også en væsentlig rolle i denne sammenhæng.
Vi fortsætter med "uldtøj er svært at vaske". Dette er til en vis grad korrekt. Ulden svækkes i våd tilstand, og den er heller ikke stor fan af høje temperaturer. Uld indeholder dog det naturlige fedt lanolin, der indkapsler fibrene og gør, at snavs og lugt ikke hænger ved, så materialet føles selvrensende og ikke behøver at blive vasket helt så tit. Luft det i stedet noget mere.
Sidst, men ikke mindst, kommer "uldtøj risikerer at blive filtret/fnugge". Uldfibre har epidermisskæl, som har en tendens til at hægte sig fast i hinanden, og dermed bindes fibrene sammen. Denne proces kaldes sammenfiltring og sker især ved kombinationen af varme og mekanisk påvirkning. Endnu en grund til at være forsigtig ved vask, men det åbner op for eksperimenter.
Ud over dette har uld en unik evne til at reagere på kropstemperaturen, og den føles dermed varm om vinteren og kølig om sommeren. Generelt gælder det for proteinfibre, at de er hygroskopiske, dvs. de optager og afgiver fugt. Ulden kan absorbere omkring 30 % af sin egen vægt, uden at materialet føles fugtigt. Med andre ord et naturligt funktionelt materiale.
PAS PÅ MILJØET VED AT VÆLGE DE RETTE VARIANTER
Vidste du, at uld er et biologisk nedbrydeligt materiale? Noget tøj kan ligefrem komposteres. Ulden er desuden fornybar.
Genanvendt uld fremstilles af uldfibre fra gamle uldvarer eller uldfibre, der ikke er spundet endnu. Fibrene har en tendens til at være lidt kortere, og det er ikke ualmindeligt at iblande ny uld eller andet materiale for at gøre materialet stærkere. Find genanvendt uld i tøjet nedenfor:
Ligesom bomuld findes der økologisk uld. For at blive certificeret skal der opfyldes en række kriterier, men de vigtigste er forbud mod insektmiddel til at beskytte ulden mod angreb, at vask af ulden kun må ske med økologisk og biologisk nedbrydeligt vaskemiddel, og at der stilles krav til selve dyreholdet. Hvis du holder af dyr, er et godt tip også at holde udkig efter mulesing-fri uld. Du finder dette, og meget mere hos
Care With Carl.
PAS PÅ DIT ULDTØJ
Læs mere om, hvordan du passer på dit uldtøj,
her.