Stilarter og trends kommer og går, men nogle få modstår stadig tidens tand. Vi tager et nærmere kig på preppy-stilen og dens historie, nutid og fremtid.
Tekst: Martin Johansson
Foto: Patrik Johansson
Publiceret
19-04-2022
Med sin lange historie og stærke symbolik, er preppy-stilen på mange måder lige så stor en del af den amerikanske stilhistorie som cowboys i det vilde vesten. Lige siden stilen så dagens lys i starten af 1970'erne, har den haft sine både op- og nedture. Men hver gang den er blevet henvist til historien, har en ny generation både taget den til sig, og tilpasset den til de nye omstændigheder. På den måde har stilen altid formået at vende tilbage stærkere og mere inkluderende end før. Vi vil i denne tekst komme med en kort opsummering af preppy-stilens historie, og diskutere hvordan den kommer til udtryk i dagens stilmiljø.
Ordet
preppy kommer fra udtrykket prep-schools, som henviser til eksklusive, private mellemskoler og high schools, som især lå ved den amerikanske østkyst. Stilen kan ses som en naturlig fortsættelse af den Ivy Leauge-stil, der opstod på den amerikanske østkysts prestigefyldte colleges, i perioden 1910 til 60'erne. De studerende på disse skoler tog tøj fra varemærker som
Brooks Brothers og gav det deres eget præg. Blazerne skulle have en blød, naturlig skulder, på fødderne havde man pennyloafers, og en shetlandstrøje, oxford-skjorte og chinos var alle studerendes hverdagspåklædning.
Hvis vi spoler et par årtier frem i tiden, er Ivy-league stilen faldet i popularitet blandt de studerende. I anden halvdel af 60'erne bankede hippiebevægelsen på døren, med alt hvad det indebar´, i form af både kultur og tøjvalg. Omkring 1967 sendte den brede masse Ivy league-stilen over i historiebøgerne, Brooks Brothers' administrerende direktør blev pensioneret efter 21 år på posten, og
Ralph Lauren startede sit brand op. Preppy-stilen tager her sine første spæde skridt, og vokser de kommende årtier til det, vi i dag forbinder med ordet preppy. Her klædte brands som
Gant,
Lacoste og Ralph Lauren deres modeller i farverige bukser, rullekravebluser og sejlersko. Naturligvis med en striktrøje slænget nonchalant hen over skuldrene.
I 90'erne falder stilen derefter i popularitet, hvilket giver plads til den mere street-fokuserede påklædning som, hvis man vælger at forenkle tøjindustrien lidt, bliver dominerende indtil starten af 2010'erne. Er preppy-stilen så passé nu? På ingen måde. Som vi påpegede tidligere, er stilens største styrke dens evne til at tilpasse sig. I dag ser vi mærker som
Drake's og Rowing Blazers håndplukke de bedste træk og markedsføre en stil, hvor britiske skræddertraditioner, Ivy, street og prepp går op i en højere enhed. Selv om stilen slet ikke ser ud som den gjorde i 80'erne, er den stadig ubestridelig preppy.
De farverige chinos er blevet erstattet af jeans i lyse, ofte lidt slidte og forvaskede kvaliteter. Den mørkeblå blazer er stadig inde i billedet, men erstattes i stigende grad af en mønstret eller ternet variant. Selv oxford-skjorten, som i sin tid var selve fundamentet for denne stil, har givet plads til strikkede polotrøjer og resort-skjorter. Hvis vi skal spå om preppy-stilens fremtid, siger vores mavefornemmelse os, at man vil fortsætte med at håndplukke bestemte elementer, så det bedste fra prepp kommer til at smelte ind i andre stilarter - og dermed leve videre.
Hvad synes du om denne artikel?