Nogle dage efter den historiske dag, d. 29 maj 1953, kunne der i aviser læses om to nye store berømtheder, som besteg Mount Everest til fods og tog verden med storm. Det her er beretningen om den dengang 33-årige biavler Sir Edmund Hillary fra New Zealand og sherpaen Tenzing Norgay og deres ihærdige rejse mod betagende højder og verdens højeste punkt.
Tekst: Emanuel Kristing
Foto: Getty Images
Publiceret
30-07-2019
At overvinde det uovervindelige
Under vinteren 1952 begyndte ideen om at bestige verdens højeste bjerg at virke umulig. I 31 år havde man forsøgt at nå toppen af verden, men uden nogen fremgang. Briterne var først til at finansiere en større ekspedition allerede i 1921, men at gå hele vejen op til toppen virkede dengang umuligt.
Da man først opdagede en sydlig sti i Nepal i 1950, som efterfølgende førte til den forræderiske og direkte dødelige Khumbu-icefall, var man måske på sporet af noget.
I begyndelsen virkede det som, at et schweizisk hold skulle nå det først. I maj 1952 var Tenzing Norgay, som senere endte med at bestige bjerget, meget tæt på at nå verdens højeste punkt med schweizeren Raymond Lambert, de de kun var 237 meter fra toppen, inden ekspeditionen var tvunget til at vende tilbage. Ekspeditionen var dog ikke forgæves. Lambert og Norgay var med største sandsynlighed, de to som hidtil havde klatret højst op nogensinde.
Takket være en omhyggelig dokumentation, var det let for den britiske ekspedition at følge i sporene året efter schweizernes forsøg, igen med sherpaen Norgay i spidsen. Via billeder kan man se, at manden på ekspeditionen var udrustet med tykt uldtøj både på vej op og ned. Det var lag-på-lag og atter flere lag som gjorde, at de kunne holde varmen. Skoene var polstret med en inderside af tyk fåreuld samtidigt med at de var hårdt snøret, for at sikre at der ikke kunne komme kulde, sne eller snavs ind.
På ekspeditionen fandtes en vis Edmund Hillary (dengang endnu ikke Sir), men faktum er, at Hillary oprindeligt ikke var beregnet til at få den første chance for at bestige Mount Everest. Denne mulighed var forbeholdt to andre mænd, Tom Bourdillon og Charlse Evans. Under ekspeditionen udmærket Hillary sig dog, i en sådan grad, at kommandøren af ekspeditionen besluttede, at han i stedet skulle have chancen. Han skulle klatre op af bjerget med Norgay, som var den mand der havde mest erfaring med sådanne svimlende højder.
En farlig rejse til verdens absolutte top
Hillary og Norgay havde på vejen til det sydlige toppunkt været igennem kraftige storme, piskende hagl og et underlag som sprækkede under dem. Klatrerduoen havde passeret det, som senere skulle komme til at hedde
Khumbu-icefall, hvor flere hundrede mennesker mistet livet. Bjergbestigere, som begiver sig til at klatre op ad Mount Everest, kan komme ud for ubehagelig syn, når de nærmer sig Khumbu-icefall. Eftersom isen smelter i et stadigt hurtigere tempo end før, vil kroppene fra årtiers mislykkedes klatreforsøg eksponeres. Med en tidligere start end sine konkurrenter Bourdillon og Evans, og desuden fra et højere punkt, satte Hillary og Norgay fart mod det sydlige toppunkt. Klokken var på det tidspunkt 09.00 d.29 maj 1953. Efter at have passeret det sydlige toppunkt var duoen nær, men der var endnu ca. 12 meter tilbage at klatre eftersom bjerget skråner for derefter at stige lidt ekstra. Denne ugæstfrie og afvisende bjergafslutning er siden den dag blevet kaldt for "The Hillary step".
Da de to klatrere nåede verdens top, så Hillary på hans ur, der i øvrigt var en Rolex Oyster Perpetual - en forløber for det, der senere ville blive Rolex Explorer. Den viste 11.30. På vej ned støtte de på den første teammate fra ekspeditionen ved navn George Lowe. Efter eget udsagn sagde Hillary kort: ”Well, George, we knocked the bastard off”.Efter rejsen
Da Edmund Hillary og Tenzing Norgay nået verdens højeste punkt og var kommet ned igen, spredes rygtet hurtigt. En ekspedition have klaret det umulige. En ekspedition havde trodset naturkræfter og direkte livstruende farer - og overlevet.
Allerede før Hillary og Norgay var nede på sikker grund, havde journalister og nysgerrige mennesker strømmet til Kathmandu for at få et glimt af verdens største berømtheder. Indisk og nepalesiske presse var først på plads, for at sikre at det var en nepalesisk, og ikke en New Zealander, som tog det første skridt på toppen.
Men faktum er, at Hillary og Norgay gav hånd på og blev enige om at holde hemmelig, hvilken af de to der faktisk var først oppe. Den hemmelighed holdte de begge i mange år, indtil Norgay senere afslørede i sin selvbiografi Tiger of the Snows at Sir Edmund Hillary gik foran ham og dermed var første til at nå verdens højeste punkt.Tøjet er inspiration og ikke noget vi anbefaler at bære i ekstrem bjergstigning.
Hvad synes du om denne artikel?