I betragtning af, hvordan livet ser ud for langt de fleste, er tid til afslapning efterhånden ikke noget hyppigt forekommende fænomen. I vores søgen efter svar på, hvordan man bliver et mere harmonisk menneske, satte vi Yasuragi i stævne og fik en unik mulighed for helt alene at besøge deres anlæg i Saltsjö-Boo uden for Stockholm.
Tekst: Sebastian Frank
Foto: Evelina Lind
Publiceret
08-10-2020
Det er en tidlig morgen, hvor trafikken langsomt begynder at tage til uden for Stockholm. Vi er på vej til et af Skandinaviens mest unikke bade, hvor vi forhåbentlig kan få svar på det spørgsmål, som langt de fleste sikkert stiller sig selv her i 2020 – hvordan bliver man mere harmonisk i en kaotisk verden? Svaret viste sig at være mere simpelt, end vi troede. Da vi nærmer os, er tågen tæt langs fyrretræerne, som omringer det 22.000 kvadratmeter store anlæg. Vi træder indenfor og bydes velkommen af Kersti Olophsdotter, som er presseansvarlig hos Yasuragi. Kort tid efter slutter anlæggets kommercielle direktør, Kristofer Skoglund, sig til os, og vi får sammen en rundvisning. Kersti starter med at fortælle om husets historie.
"Oprindeligt, det vil sige i starten af 70'erne, fungerede denne bygning som skole for LO-fagforeningsmedlemmerne. Bygningen havde et bad, men bestod primært af undervisnings- og konferencelokaler. Tanken var, at man skulle skabe viden og uddanne, og det synes jeg er interessant, for det er noget, vi stadig gør, omend på en anden måde."Huset blev tegnet af den japanske arkitekt Yoji Kasajima, og tanken var, at bygningen skulle være integreret i naturen og gøre så lidt væsen af sig som muligt på trods af sit store areal. Ved opførelsen tog man hensyn til naturen på stedet, og Kasajima sagde personligt farvel til de træer, der var nødt til at blive fældet.
"Han krammede og talte med hvert eneste træ, der skulle fældes. I Japan har man en stærk tro på, at alt i naturen er sjælfuldt og levende, hvilket er meget tydeligt i deres kultur," siger Kersti.
Badet eller spaen, som de fleste ville sige, er for nylig blevet renoveret og designet af det svenske arkitekt- og designbureau DAP. Her er fornemmelsen af rene linjer, åbne rum og harmoni håndgribelig. Pludselig står det klart, hvorfor de har valgt at kalde sig et japansk bad i stedet for spa.
"Her foregår alt i etaper, og ligesom i Japan er renhed noget, vi tager meget alvorligt. Derfor skal alle vores gæster gennemgå et vaskeritual, hvor man vasker sig på en bestemt måde, før de får adgang til vores varme kilder. Samme fremgangsmåde bruger man også i en Onsen, som man kalder et anlæg i Japan i forbindelse med en varm kilde. Vores japanske bad har ultrafiltrering, hvilket betyder, at der er en indbygget virusbarriere i vores mekaniske vandrensning. Derudover har vi klare instruktioner om, hvordan man holder afstand i badet og andre steder i huset," fortæller Kristofer.
Renheden er også tydelig i selve arkitekturen og designet. Hotelværelserne er minimalistiske med tatamimåtter og rispapirlamper, og alle værelser har udsigt over vandet. Man får det indtryk, at den røde tråd har været, at hvis man fjerner noget, vinder man også noget ekstra. Som om enkelheden var svaret på livets svære spørgsmål. Kersti fortæller desuden, hvad ordet yasuragi egentlig betyder.
"Det japanske ord yasuragi betyder udånding, den man foretager, når man giver slip og ånder ud, for eksempel når man slapper af og langsomt lader sig synke ned i en varm kilde. Når vi er omgivet af varmt vand, udskiller kroppen hormonet oxytocin, som får os til at føle os rolige og trygge og modvirker vores stresshormoner. Man plejer at sige, at det første skridt i afvaskningen er at rense kroppen, og det andet skridt er, når man lægger sig ned i det varme vand og renser sjælen. Måske skal vi i vores kultur til at være lidt mere opmærksomme på vores sjæl," siger Kersti.
Kristofer tilføjer, at stadig flere begynder at indse, at man er nødt til at tage sig tid til at koble af. Mange er blevet sendt hjem fra arbejde, og derfor har de pludselig haft tiden til det. Han tilføjer, at det er vigtigt at fortsætte med at tage sig tiden til det, selv om flere og flere begynder at arbejde på fuld tid igen.
"I dag er der mange, der synes, at man skal forkæle sig selv med afslapning og ved at rejse væk fra hverdagen for en stund. Jeg så gerne, at vi i stedet vender den om og begynder at forstå, hvor livsvigtigt det er at lade batterierne op, uanset om man besøger en fin spa, tager sig tid til at gå en tur i skoven eller bare slapper af derhjemme uden mobiltelefon og skærme for en stund. Det handler om at tage sig tid til at finde fred og ro, så man kan blive et mere nærværende menneske og tage et skridt i retning af at blive sit bedste jeg," siger Kristofer, og Kersti tilføjer:
"Når man befinder sig i stilhed, giver man også sig selv mulighed for at tænke nye tanker. Hvem ønsker ikke at være mere kreativ eller ændre sig til det bedre? Desværre tager vi os sjældent tid til at reflektere, fordi langt de fleste i dag har et travlt program. Hvis man ser på det ud fra et forretningsmæssigt perspektiv, bør man give sine medarbejdere tid til at gøre ingenting. Noget, som ikke alle er klar over, er, at vi har en hel konferenceetage med 23 mødelokaler og et mødekoncept, der har til formål at åbne op for kreativitet og tillid mellem deltagerne."Se mere og book
her.
Hvad synes du om denne artikel?