Det behøver slet ikke være kompliceret at pleje sine sko på en god måde. Vi gennemgår fire enkle tiltag, som kommer til at forlænge dine skos levetid betydeligt - og forklarer, hvorfor de gør en forskel.
For dem, der for nylig er begyndt at interessere sig for bedre
sko og måske har købt det første par randsyede sko, er det almindelig praksis, at man forsøger at sætte sig ind i emnet skopleje. Det er en god idé at erkende, at det betaler sig at tage hånd om sin investering. Det ville være en fordel, at denne viden i større grad blev spredt, måske endda være en del af lærdommen i skolen eller lignende. Grundlæggende skopleje er ikke ret kompliceret, og alle sko (og dermed fødder) ville have godt af det. Tipsene her er først og fremmest rettet mod sko i læder eller ruskind, men mange af rådene gælder for alle typer sko. Nedenfor finder du de fire elementer, som aldrig bør springes over, men som også er rigeligt for at holde skoene i god stand. Alt andet er egentlig spild af tid og energi (men dog ganske hyggeligt).
Brug ikke det samme par sko to dage i træk
Det er på mange måder det vigtigste punkt på listen, og alligevel er der meget få, der følger dette punkt. Det er et slet skjult faktum, at mennesker sveder. Og vores fødder sveder ekstra meget. Faktum er, at fødderne er den del af kroppen, hvor der er flest svedkirtler pr. centimeter, i alt over 500,000 svedkirtler. Disse svedkirtler udskiller hver dag omkring to deciliter fugt, en deciliter pr. fod. Det siger sig selv, at skoene bliver fugtige, når man har haft dem på en hel dag. Så fugtige, at de ikke når at tørre i løbet af natten, men stadig er lidt våde, hvis du tager dem på næste morgen. Hvorefter de igen fyldes med mere sved og så videre.
Når skoene ikke får lov til at tørre ordentligt, er det problematisk, fordi fugtigt materiale er betydeligt mere følsomt over for slitage. Det er lige meget, hvor god en kvalitet skoene er i – hvis de konstant er fugtige, slides de unødvendigt hurtigt. Det er derfor, det er så vigtigt at lade sko hvile i et døgn efter brug (måske mere, hvis de er blevet brugt i øsende regn). Du bør med andre ord altid have mindst to par sko at skifte mellem. Det vil give dine sko meget længere levetid og indebære et bedre klima for fødderne (skoene falder dog naturligvis ikke fra hinanden, hvis de lejlighedsvist bruges to dage i træk).
Børst/tør skoene af efter brug
Det er en af de ting, der maksimalt tager et minut, og det er alt andet end besværligt, Det handler bare om at sørge for at gøre det til en vane. Når du træder ind ad døren, finder du enten en
skobørste frem (hvis der var tørt udenfor) eller en fugtig klud (hvis der var vådt vejr) og børster eller tørrer skoene nogenlunde grundigt af. Sørg gerne for at have en børste og en klud, der bruges specielt til dette, så du ikke for eksempel kommer til at børste snavset ind i skoene, når du pudser dem og forsøger at gøre dem pæne og friske.
Hvis du gør det til en vane at fjerne snavs dagligt, sætter det sig ikke i læderet, og der er betydelig større chance for, at skoene holder sig friske i længere tid. Man kan vaske sko med mild lædervask under rindende vand, så de bliver rene og pænt igen, men det er ikke noget, man bør gøre alt for tit, så sørg for, at snavs ikke sætter sig for godt fast. Når skoene er børstet/tørret af, kan du som regel også give dem glans igen ved at gnide dem med en nylonklud (eks. strømpebukser), inden de bruges igen.
Brug skoblok
Mange ved godt, at
skoblokke er gode for skoene, men der hersker en vis forvirring om, hvorfor de er gode. Ideelt skal en skoblok fylde skoen mest muligt ud (hvilket er grunden til, at det er bedst at bruge såkaldte læster, der har nøjagtigt samme form som skoen), men den vigtigste opgave – nemlig at rette sålen ud – kan også sagtens udføres af en blok, der kun passer delvist. Det er derfor, at det er bedst med skoblokke, der fjedrer horisontalt og har en relativt flad vinkel foran på undersiden. Når sålen rettes ud, strækkes rynkerne nemlig ud, og det er netop skoblokkens vigtigste opgave at sørge for, at skoen bevarer sin oprindelige form.
Til gengæld er der ikke tale om, at skoene tørrer bedre, når der bruges træblok, heller ikke selvom den er i træ, som det ofte påstås. En sko tørrer hurtigere uden skoblok i. Skoblokke gør det muligt for skoene at tørre på en god måde, samtidig med at formen bevares. Når blokkene er i træ, kan de ganske vist suge lidt fugt, og de lukker ikke læderets porer på indersiden. Læderet kan simpelthen ånde. Den egenskab har skoblokke i plast ikke. Forestil dig at have en plastpose rundt om armen, mens du sveder. Det er ret ubehageligt.
Skoblokken bør sættes i med det samme, når du tager skoen af, og derefter sidde i, indtil skoene er tørre – det vil sige et døgns tid eller deromkring. Med andre ord endnu en grund til ikke at bruge skoene flere dage i træk. Når skoene er tørre, er det ikke helt så vigtigt, at skoblokkene sidder i. Det er, når læderet tørrer, at det trækker sig sammen og har brug for hjælp til at holde formen. En tør sko ændrer ikke formen nævneværdigt, selv om den er uden blok. Det behøver ikke være sværere end at have et par gode skoblokke, som du flytter over i de sko, du har brugt sidst.
Smør med skocreme
Sidst, men ikke mindst, handler det om at pleje læderet. Det behøver dog slet ikke være så avanceret, som det kan være. Du kan pleje skoene med masser af produkter og gøre det flere gange om måneden, men det er faktisk slet ikke nødvendigt. For sko i almindeligt glat læder er der egentlig kun brug for et enkelt produkt, nemlig skocreme.
Skocreme plejer og fugter læderet, dækker mærker, hvis det indeholder pigment, og giver også en vis beskyttelse og glans. Læder, som aldrig eller alt for sjældent plejes, tørrer og revner.
Skoene behøver heller ikke at blive smurt med skocreme altid for tit. Det afhænger selvfølgelig lidt af, hvor ofte de bruges, men et eller to tynde lag skocreme om måneden rækker langt og sikrer, at læderet får den nødvendige pleje og beskyttelse.
Kort sat behøver skopleje ikke at være mere kompliceret end at undgå at bruge dem flere dage i træk, sørge for at børste eller tørre dem af efter brug, sætte skoblokke i dem og give dem et lag skocreme her og der. Minimal indsats – stort udbytte.
Du kan finde yderligere information om skopleje i vores store
guide til skopleje