Samfundet bliver mere og mere digitaliseret. Når der findes funktioner som Swish, Klarna og PayPal, udfases den fysiske valuta gradvist. Betyder det, at pungen og dens funktion også kommer til at forsvinde? Har den mistet sin funktion og er unødvendig i dag? Det undersøger vi i dagens indlæg.
Det er let at forfalde til at tro, at pungen kun har ét formål. Opbevaring af kontanter. Der findes dog flere modeller og forskellige anvendelser.
Det kontantløse samfund
Omkring 90 procent af den samlede pengebeholdning udgøres af elektronisk valuta. Altså findes den primært i cyberspace. Det betyder, at der ikke længere er lige så mange kontanter i omløb. En naturlig udvikling, da den digitale revolution var en kendsgerning i 90'erne og med internettets fremfærd.
Faktum er, at forskeren Niklas Arvidsson fra KTH skriver i sin rapport fra 2013, "Det kontantlösa samhället – en rapport från ett forskningsprojekt", at vi bliver helt fri for kontanter engang efter 2030. Det er der flere grunde til. For eksempel er det dyrt for forhandlerne at håndtere kontanter. Ifølge undersøgelsen er bankerne imidlertid også en drivkraft i processen med udfasning af kontanter. Dels fordi vi i dag har større tillid til bankerne end før i tiden. Pengene er lige så sikre i en computer i banken som gemt i madrassen derhjemme. Det er derfor let at afskrive pungen som værende unødvendig, fordi vi nærmer os et kontantløst samfund.
Betalingskortets tidsalder
I stedet for at gå rundt med kontanter i lommen har vi nu om dage personlige kort, som vi bruger, når vi skal betale noget. Debetkort, kreditkort, tankkort. Der findes flere forskellige varianter, som i dag bruges som betalingsmiddel. Ifølge World Payment Report 2017 er betalingskortet det betalingsmiddel, vi bruger mest i Skandinavien. I for eksempel Sverige foretages 66 procent af alle køb med betalingskort.
Grunden til, at vi fremhæver disse statistikker, er for at illustrere, at
punge kan bruges til mere end bare kontanter. Der findes et væld af anvendelser for en pung, selvom vi bliver mere kontantløse.
Pungens historie kort fortalt
Lige siden byttehandel ophørte, og penge blev introduceret i samfundet som værdiindikator, har mennesker haft forskellige løsninger på opbevaringsproblemet. I det antikke Grækenland havde man alt fra penge, værdigenstande og mad i en pungpose med snøre.
Vi springer frem til 1690-tallets Massachusetts og pengesedlernes opståen. Da blev den første model af pungen opfundet, som vi kender den i dag. Indtil da blev den samme slags pungpose brugt i næsten 2000 år.
De første punge var som regel lavet af læder og havde et lille rum, hvor man kunne have penge og visitkort. Ved udgangen af 1800-tallet havde de fleste mænd en pung, som sad fast i bæltet. I visse kulturer blev det nemlig anset for at være uciviliseret at have den i lommen.
Den moderne pung, som vi kender den i dag med blandt andet kortrum, blev opfundet i 1950'erne, da det første kreditkort blev opfundet. Forretningsmanden Frank McNamara glemte sin pung, da han spiste på "Major's Cabin Grill" i New York, og kunne derfor ikke betale sin regning. Han skrev sin gæld ned på en serviet og fik dermed en idé.
Nogle måneder senere vendte Frank tilbage til restauranten med sin partner Ralph Schneider og et papkort, og det blev startskuddet for The Diners Club Card.
Pung, kortholder og pasopbevaring
De fleste mennesker har med al sandsynlighed ejet en pung på et eller andet tidspunkt i løbet af deres liv. Når man tænker på en pung, tænker de fleste nok på en i læder med møntrum, en lomme til kontanter og kortrum. Derfor er det nemt at tro, at pungen kun er beregnet til mennesker, der bruger kontanter. Der findes dog forskellige modeller, som har forskellige funktioner. Alt fra små kortholdere til større punge. De har hver deres funktion, og du skal bare kende dit eget behov for at finde den rette pung, der passer til netop dig.
Pung med møntrum
En klassisk model, som er praktisk for dem, der har mange mønter. Hvis du rejser meget med dit arbejde eller bor på et sted, der har euroen som valuta og derfor har mange mønter, er et møntrum en praktisk detalje at have. Så kan man nemt og sikkert holde styr på småpengene.
Enkel kortholder
En enkel
kortholder med ét rum er velegnet, hvis man skal til fest og ikke ønsker at medbringe hele sit arsenal af kort. Som regel er det tilstrækkeligt med betalingskort og/eller id-kort, og så er der uden problemer plads til dem begge i rummet.
Kortholder
Hvis man sjældent eller aldrig har kontanter, er en kortholder en elegant og bekvem måde at håndtere sine kort på. Ved at bruge en kortholder af denne type forbliver pungen subtil. Den laver ikke store mærker i tøjet og er diskret, når man har den i lommen.
Kreditkortpung
Hvis man samler en masse kvitteringer til sig, sommetider har kontanter og er i besiddelse af flere kort, er denne pung et godt valg. Ved at have rum til sedler og kvitteringer kan man nemt holde styr på vigtige stykker papir. Det manglende møntrum gør, at den er smallere og dermed laver mindre aftryk i lommen.
Møntpung
Hvis man er på ferie og skal købe is eller måske besøge et loppemarked, er møntpungen et godt alternativ. Med plads til kort kan man nemt opbevare både kørekortet til at køre hen til et marked samt samle alle sine småpenge på samme sted.
Visitkortholder
Uundværlig for forretningsmanden, der skaber kontakter. Hvis man deler visitkort ud, bør man gøre det med stil. Med visitkortholderen undgår man, at visitkortene trykkes sammen og bliver skæve. Det er derfor også respektfuldt over for den person, man giver visitkortet til, at de opbevares på en elegant måde.
Nøglepung
Hvis man er så heldig at eje en bil, bør man behandle nøglen med respekt. Det gør man med en nøglepung. Den beskytter også alle former for overflader og tøj mod nøglen, hvis man opbevarer den i nøglepungen.
Rejsepung
Stor og rummelig pung med mange rum. Hvis man skal på en længere ferie, kan det være rart ikke at skulle tænke på, hvor alle bus-, tog-, hotel- og betalingskort nu er. Saml dem alle på samme sted, så det er nemmere at bevare overblikket. Det kan dog være godt også at have en mindre pung med sig, hvis man for eksempel skal til stranden.
Pasetui
Det er svært at blive mere elegant i lufthavnen, end når man har sit pas i et pasetui. Udover at være stilfuldt beskytter etuiet også mod slitage. Hvis man desuden matcher etuiet med tasken og håndbagagen, er der ikke et øje tørt.
Opsummering og pungens rolle i dag
Når man klæder sig elegant og klassisk, er der mange ting, man bør have i tankerne. Skoen skal være pudsede,
slipset skal sidde perfekt, og uret skal måske matche
manchetterne. Hvis man følger en sådan process, bør det være gennemført. Og en del af dette er pungen. Den er nemlig elegant og bør ikke betragtes som forældet.
Selvom kontanterne er ved at blive udfaset, er der flere andre anvendelser for pungen og dens forskellige modeller. Det er muligt at understrege sin gode smag ved at holde styr på sit tilbehør. Herunder også pungen.